Leto 2020
30.05.2020

Zašto je alkalna dijeta naš najbolji anti-age saveznik?

Poslednjih godina alkalna dijeta veoma je popularna, jer ne samo da daje odlične rezultate kada je reč o mršavljenju već ima niz zdravstvenih blagodeti, a što je najvažnije usporava starenje. Za popularizaciju ovog režima ishrana verovatno je najzaslužnija Gwyneth Paltrow, mada i  Elle Macpherson, Victoria Beckham, Kate Hadson i Jeniffer Aniston tvrde da mladolik izgled duguju, između ostalog, ovoj dijeti koja podstiče proizvodnju kolagena. Ključ je u uspostavljanju optimalne pH vrednosti organizma koja bi trebalo da iznosi između 7,35 – 7,45. Da biste znali koje su vaše vrednosti, možete ih proveriti testom krvi ili proverom urina.

1ad 151119

Ukoliko unosimo namirnice koja remete zdravu kislelost u telu, on reaguje tako što izvlači kalcijum iz kostiju ili zuba ne bi li uspostavio balans. Prerađena hrana, poput pekarskih proizvoda, raznih vrsta šećera koje sadrže sokovi i alkohol, ali i mesne prerađevine, mlečni proizvodi, pa i kafa narušavaju ravnotežu u našem organizmu i stoga su to kisele namirnice. Da biste vratili balans potrebno je uneti bazne namirnice, poput koštunjavog voća, maslinovog ulja, pečuraka, krompira, graška, limuna, kupusa, zelene salate i biljnih čajeva.
Na vašem meniju bi trebalo da se nađe što više zeleniša i drugog sirovog povrća, kao i voća, ali to ne znači da bi trebalo da budete vegetarijanac. Ukoliko znate da ćete za ručak pojesti veću količinu mesa ili da nećete odoleti pasti, ujutru popijte čašu limunade bez šećera i potrudite se da tog dana pojedete makar jednu šaku koštunjavog voća. Za dugorčne rezultate, moraćete da se potrudite malo više, a to je primena principa 80/20 koji praktikuju i gore navedene poznate dame.

2ad 151119

Ovaj princip zasniva se na 75 do 80 posto baznih i 20 do 25 posto kiselih namirnica koje se obeduju u toku dana. Da biste to postigli i uspostavili željenu baznu vrednost organizma, prepruka je da ne jedete više od jednog mesnog obroka dnevno i to uz mnogo salate prelivene limunovim sokom. Slatkiši, kafa, testenine, mlečni proizvodi, pa i jaja, trebalo bi izbegavati koliko god je moguće.

561b32dcc7263821322da49d67c3ff2a

Kao što smo rekli, ovaj vid ishrane podstiče organizam da proizvodi kolagen koji je ključan u borbi protiv starenja te koža postaje elastičnija. Osim toga, alkalna dijeta može rešiti i druge probleme s kožom. Svi upalni procesi koji uzrokuju pojavu crvenila i akni, višak sebuma ili ekstremno suva koža posledica su preterane kiselosti organizma. Masna i suva koža imaju isti zajednički problem: pH vrednost kože nije uravnotežena. Ono što bi sigurno svaka žena želela da zna jeste da alkalna dijeta pozitivno utiče i da izgled vaše kose i noktiju kojima obezbeđuje minerale i proteine koji ih čine jačim.

3ad 151119

Foto: Instagram (@goop)

Poslednje vesti
Ne propustite