nas k 4420
04.04.2020

Zašto je dobro gledati komedije tokom pandemije?

Bez obzra na to da li strahujete poslednjih dana ili pokušavate da realno sagledate situaciju s pandemijom, jeste li u samoizolaciji ili se krećete kad zabrana nije na snazi, činjenica je da je koronavirus promenio svakodnevicu svih nas i da smo zbog toga pod stresom, iako neretko nismo svesni toga. Mnogi će utehu potražiti u hrani, časkanju s prijateljima preko Facetimea ili Skypa, dok će neki posegnuti za sedativima, iako je rešenje mnogo jednostavnije. Vodeći domaći i svetski psiholozi tvrde da je gledanje komedija u ovom trenutku jedna od najboljih stvari koje možemo da uradimo za svoje mentalno, ali i fizičko zdravlje. Za to postoji nekoliko dobrih razloga, a jedan od glavnih je što gledanje filmova ovog žanra oslobađa od nervoze i ublažava agresivnost i strah. Oslobođeni od tog tereta, problemu pristupamo iz sveže, kreativnije perspektive i, što je najvažnije, s mnogo manje emocija zbog čega ćemo lakše naći rešenje. Podaci govore i da se tokom smešnih scena naši krvi sudovi šire čak 22%, što omogućava bolji protok krvi, a to u prevodu znači da se, dok gledamo komedije, naš krvni pritisak snižava jednako kao kada vežbamo.

1k 4420

@camilacoelho

Ako vas još nismo ubedili da večeras umesto trilera ili drame pogledate komediju, trebalo bi da znate da su mnoge relevatne studije pokazale da ljudi koji se smeju ređe obolevaju od bolesti srca i nemaju izražene simptome stresa. Zato lekari preporučuju svima, pa i onima koji ne vole komična dela, da ih konzumiraju u danima kada su neraspoloženi ili nervozni, jer će im pomoći da se smire efikasnije nego čaj ili sedativ. Francuski psiholozi su dokazali da svakodnevno gledanje komedija može postepeno da nam promeni pogled na svet, da probudi optimistična osećanja i otvori srce za ljubav.
Ne znate odakle da počenet? U nastavku vam donosimo listu nekih od kultnih komedija s kojima ne možete da pogrešite.

DOKTOR STRENDŽLAV

Oštra i žestoka antiratna komedija reditelja Stanleyja Kubricka spada u kultne filmove koje bi svako trebalo da pogleda. Snimljena u crno-beloj tehnici, s genijalnim Peterom Sellersom koji tumači tri lika – američkog predsednika, britanskog kapetana i ludog nemačkog naučnika. Film je otvoreno kritikovao besmisao rata (posebno nuklearnog). Činjenica da je snimljen 1964. u jeku Hladnog rata, još jedan je dokaz hrabrosti genijalnog reditelja. Iako je Doktor Strendžlav nominovan za četiri Oskara (najbolji film, reditelj, glavni glumac i najbolja adaptacija scenarija), nije osvojio nijedan. Ali, to za ovaj crni filmski klasik možda nije važno, jer: Gentlemen, you can’t fight in here! This is the War Room.

VELIKI LEBOVSKI

Film braće Coen opisuje nekoliko dana u životu Jeffreyja Dudea Lebowskog (Jeff Bridges), nezaposlenog zabušanta nakon što ga zamene za milionera istog imena. Film nije dobro prošao u bioskopima, kritike su bile podeljene i predviđao mu se bolni zaborav. Međutim, s vremenom je njegova popularnost rasla, pa sad ima kultni status. Verovatno su gledaoci s vremenom zaboravili pomalo traljav rasplet, ali su zapamtili maestralne prizore i citate.

NEKI TO VOLE VRUĆE

Well, nobody’s perfect. Verovatno nema osobe koja već ne zna za ovaj citat i kontekst iz Wilderovog remek-dela Neki to vole vruće. Ako kojim slučajem poslednjih pola veka niste bili na Zemlji, brzo pogledajte ovaj film. Često se ističe kako je ovo najbolja komedija ikad snimljena i malo ko će se usprotiviti ovoj tvrdnji. Iako je Wildera izluđivala, ovo je najbolja uloga Marilyn Monroe, a Jack Lemmon i Tony Curtis zbilja su neprevaziđeni komičarski par.

ANNIE HALL

Mnogi će se složiti da je ovo najbolja komedija Woodyja Allena, koji tumači i glavnog junaka – neurotičnog, samoživog zaljubljenog muškarca. Sjajna, iskrena priča o ljubavi najviše je doprinela da Diane Keatron dobije status zvezde, a imala je i presudan uticaj na modu kasnih sedamdesetih popularizirajući široke pantalone, duge suknje i čizme.
Woody u prvoj sceni citira Groucha Marxa o tome kako ne bi hteo da pripada klubu koji bi ga imao za člana, ali verovatno je najviše ponavljani citat Alvyja Singera definicija masturbacije – seksa s osobom koju voliš.

MONTHY PYTHON I SVETI GRAL

Kultni klasik i opšte mesto pop kulture nekoliko generacija koje su se navukle na oštri humor montipajtonovaca. Film je snimljen po završetku izuzetno popularne TV serije iza koje su stajali reditelji Terry Gilliam i Terry Jones, ali ništa manje zasluge ne pripadaju Johnu Cleeseu, Ericu Idleu, Michaelu Palinu i Grahamu Chapmanu koji se, osim kao scenaristi, pojavljuju u po nekoliko uloga. Reč je o satiri legende o kralju Arturu i njegovim vitezovima koji kreću u potragu za Svetim gralom. Oni će se na tom neobičnom putovanju naći u krajnje bizarnim situacijama, a sretaće i ništa manje neobične likove. Ako niste pogledali film, toplo vam ga preporučujemo uz napomenu da ovaj humor nije baš za svakog.

ISTERIVANJE DUHOVA

Antologijska komedija čiji scenario potpisuju Dan Aykroyd i Rick Moranis jedan je od najznačajnijih filmova u karijeri Billa Murraya. On glumi profesora parasihologije koji s još dvojicom kolega, na navodnom postdiplomskom studama, proučava nadnaravne fenomene. Kad ovu komičnu družinu izbace s univerziteta, oni će pokrenuti sopstveni biznis – isterivanja duhova. Ovo je definitivno jedna od najboljih komedija iz 80-tih, koju možete gledati bezbroj puta i nikad vam neće dosaditi.

SPIKER

Vodeći TV novinar San Diega sedamdesetih godina, popularni Tom Burgundy (Will Ferrell) je zločesti dečko i ženskaroš čije intelektualne sposobnosti nisu baš na visokom nivou. Njegovo mesto neprikosnovenog kralja malih ekrana ugrožava nova, ambiciozna, mlada koleginica Veronica Corningstone (Christina Applegate), koja za razliku od njega, zna ponešto o novinarstvu i ne želi da ima sporednu ulogu. Tako počinje njihova bitka za mikrofon, tokom koje ćete svedočiti nizu urnebesnih replika koje će vas nasmejati do suza.

Naslovna fotografija: @camilacoelho
Foto: Instagram

Poslednje vesti
Ne propustite