15.10.2019

Znamo kako trajno možete izlečiti urasle nokte

Izgled ruku i stopala mnogo toga govori o svakoj osobi. To je jedna od prvih stvari koje primećujemo kod drugih, ali i ono što oni najpre primete kod nas. Zato su negovane ruke i stopala imperativ svake osobe koja vodi računa o sebi dok se uredni nokti podrazmevaju. Međutim, prvi uslov koji mora biti ispunjejn da bi nokti bili uredni jeste da moraju biti zdravi. Jedna od najvećih prepreka na tom putu su urasli nokti – stanje koje pogađa 15% svetske populacije: muškarce, žene, tinejdžere i decu. Najčešće se javlja između 15. i 40. godine i to uglavnom na palčevima na nogama i rukama, mada i drugi nokti mogu da urastaju.

1un 151019

@sally_hansen

Ovo stanje nastaje kada ivica ili vrh nokta uroni ispod kože (u meko tkivo), gde nastavlja svoj rast, često izazivajući infekciju. Urasli nokti na nožnim prstima često su i vrlo bolni, a prvi simptom uraslih noktiju je osetljivost okolnog tkiva. Ako se urastanje ne sanira u početnom stadijumu, stanje se pogoršava, razvija se bakterijska infekcija, bol se pojačava, otok postaje veći, a često je prisutan i gnojni (purulentni) sadržaj. U naprednim fazama upaljeno tkivo granulira i prekriva nokat. Urastanje nokta može se pojaviti bočno, pretežno zbog povrede ili lošeg sečenja, kao i u predelu korena i vrha nokta.

1g 6919

Dr Miloš Stanojević, podolog

KAKO SE LEČE URASLI NOKTI OTKRIO NAM JE DR MILOŠ STANOJEVIĆ IZ FOOT CLINIC M&S
– Postoji nekoliko tehnika koje se primennjuju u lečenju problema uraslih noktiju. Neke od njih trenutno otklanjaju simptome i olakšavaju hod, a neke trajno rešavaju problem.
Spiculectomija je metoda otklanjanja uraslog nokta skalpelom, a primenjuje se na noktima koji rastu sagitalno.
Arkada metod je tretman koji odmah ublažava bol i za nekoliko meseci omogućava kompletan rast noktiju i pruža trajno rešenje problema urastanja noktiju. Nakon tretmana nokat izgleda potpuno prirodno, nema krvarenja, bola niti perioda rehabilitacije, pa se pacijenti odmah nakon intervencije vraćaju dnevnim aktivnostima.

3un 151019

Arkada metod

Ovaj metod omogućava lečenje deformacija uraslih noktiju pomoću posebnih kuka za ispravljanje nokatne ploče. Nakon uklanjanja nokta Arkada metodom, nanosi se poseban medicinski, srebrni gel koji dobro drži nokat i ne dozvoljava mu da se vrati u prvobitni položaj. Medicinski gel i serum koji se koriste u lečenju sadrže aktivne supstance koje imaju antibakterijsko i antigljivično dejstvo, sprečavajući početak infekcije i obezbeđujući zdrav i redovan rast nokta.
Arkada metod ima širu primenu, jer omogućava i nadoknadu oštećenja kod nepravilno sečenih noktiju, trajno oštećenje ili skraćenje nokatne ploče, što rešava ne samo estetski već i medicinski problem.

4un 151019

UniBrace sistem

Još jedan revolucionaran način lečenja je UniBrace sistem. Reč je o metodu koji, kako mu samo ime kaže, podrazumeva upotrebu žica od specijalnog materijala, koje se aplikuju preko nokatne ploče ili u uglu koji urasta i na taj način ispravljaju nokatnu ploču. Posebno je je efikasan kod “Omega nokta” ili “Pincer nail”. Sama intervencija obavlja se bez prisustva krvi i bola i bez ikakvih smetnji u hodu pacijenta.

5un 151019

@sally_hansen

Naslovna fotografija: @sally_hansen
Foto: Instagram, Promo

Poslednje vesti
Ne propustite