nas pk 4519
21.02.2020

Znate li koliko se lako pravi puter od kikirikija?

Puter od kikirikija jedan je od onih namaza čijem ukusu malo ko može da odoli, ali dodatna prednost ove namirnice je to što je izuzetno zdrava. Sadrži visok nivo masti, ali onih dobrih i ne sadrži holesterol što znači da je dobar za srce. Veoma je bogat i proteinima, ali i brojnim mineralima i vitaminima. U najvećem procentu sadrži magnezijum, fosfor, kalijum, bakar, mangan, kalcijum, selen, cink, gvožđe, vitamin E i kompleks vitamina B: riboflavin, tiamin, niacin, piridoksin, pantotensku kiselinu i folnu kiselinu. Ovo praktično znači kako je ovaj ukusni namaz zaštitnik mozga i kompletnog nervnog sistema.

1pk 4519

Mada puter od kikirikija spada u vrlo kaloričnu hranu, preporučiće vam ga svaki nutricionista kada želite da smršate jer je veoma zasitan i bogat je vlaknima. Sadrži omega 3 masne kiseline i B12 vitamin – velike prijatelje vaše kože, kao i B12 vitamin od kog kosa postaje jača.
Na tržištu postoje mnogo različitih putera od kikirikija, ali većina njih sadrži visok procenat soli, šećere i stabilizatore dok će domaći namaz sigurno biti zdrav. Jako ga je lako napraviti i to od svega četiri sastojka.
U nastavku pogledajte recept.

2pk 4519

Sastojci:

2 šolje sirovog kikirikija
1/2 kašičice soli
1 do 2 kašike ulja ili putera
1 do 2 kašike meda

3pk 4519

Priprema:
Pecite kikiriki oko 10 minuta na 170 stepeni. Najbolje je da kikiriki stavite u blender dok je još vruć i uključite ga na nisku brzinu oko jedan minut. Tada zaustavite blender, očistite sve strane i ponovo ga uključite ali nešto brže. Ponovite ovaj postupak 4 do 5 puta, a potom dodajte ostale sastojke i uključite blender na najjaču brzinu oko 2 minuta. Tada bi puter trebalo da bude gotov. Ukoliko nije dovoljno gladak, nastavite da mutute sve dok ne dobijete željenu teksturu.
Puter od kikirikija stavite u sterilisane teglice i čuvajte ga u frižideru.

4pk 4519

5pk 4519

6pk 4519

7pk 4519

Foto: Emma Christensen za thekitchn.com

Poslednje vesti
Ne propustite