nas 3 s 101910
09.10.2019

Znate li koliko se lako pravi svima omiljeni lava kolač?

Lava kolač ili sufle jedna je od najčuvenijih francuskih poslastica u kojoj uživaju sladokusci širom sveta. Ukusna delicija prvi put se spominje u receptima čuvenog kuvara Vincenta La Chapelle, koji je živeo u 18. veku, ali je poslasticu zapravo popularizovala njegova koleginica i sunarodnica Marie-Antoine Careme početkom 19. veka. Kod nas je sufle postao popularan poslednjih desetak godina, pa gotovo da svaki restoran ima svoju varijantu ovog kolača. Mada lava dolazi u različitim ukusima, najpopularnija je čokoladna verzija.

Red-Velvet-Molten-Chocolate-Lava-Cakes-with-Chocolate-Ganache-Center.-6

@halfbakedharvest

Ne postoji osoba koja nije oduševljena ovom toplom i penastom delicijom čija lagana tekstura ima pravi balans najfinijih ukusa. Upravo zbog toga, mnogi su u zabludi pa misle da je za pripremu lava kolača potrebno biti master chef. Upravo suprotno, sufle se priprema od svega nekoliko sastojaka, koje većina ima u frižideru i to za manje od pola sata. Idealan je za sve prilike kada vam stižu nenajavljeni gosti, a najukusniji je kad se posluži uz sladoled od vanile.

IMG_7783

@halfbakedharvest

Sastojci:
3 jaja
110 g šećera
100 crne čokolade
90 g maslaca
35 g brašna
1 kašika kakaa

IMG_7918

@halfbakedharvest

Priprema: Umutite mikserom šećer i jaja. Na pari rastopite čokoladu i maslac, pa ostavite da se malo ohladi. Pomešajte maslac i čokoladu s jajima i dodajte brašno i kakao, pa dobro izmešajte da se masa sjedini. Kalupe za kolač premažite uljem i pospite brašnom, a potom u njih ulijte smesu. Pecite 8 do 10 minuta na 220°C. Servirajte vruć lava kolač sa sladoledom od vanile, šlagom ili omiljenim voćem i šećerom u prahu.

2s 91019

@leaneen.nina

Foto: Instagram
Naslovna fotografija: @halfbakedharvest

Poslednje vesti
Ne propustite