10 čajeva koji će vam pomoći da se rešite nadutosti

Verujemo da ne postoji osoba u savremenom svetu koja se nikad nije suočila sa nadutim stomakom. Mada uzroci nadimanja mogu biti različiti, uglavnom se vrte oko nepravilne ishrane i nedovoljne fizičke aktivnosti. U skladu sa tim, da bismo zaobišli ovaj problem potrebno je da imamo uravnotežen jelovnik koji se bazira na povrću, žitaricama celog zrna i lako svarljivim proteinima, da se odreknemo alkoholnih pića i zamenimo ih običnom vodom, da u širokom luku izbegavamo slanu hranu i da budemo fizički aktivni. Međutim, gorka je istina da je veoma mali procenat ljudi koji se pridržavaju ovih pravila, a ogroman broj onih koji će nakon stresnog dana na poslu posegnuti za omiljenim testom, gricalicama ili slatkišima zbog čega će se ujtru probuditi nadutog stomaka. U ovakvim situacijama potrebno nam je nešto što će brzo rešiti problem i osloboditi nas nelagode, a jedno od najboljih rešenja jesu čajevi koji umanjuju nadimanje. Ako vas zanima koje su to biljke koje pospešuju varenje i izbacivanje viška vode iz organizma, nastavite da skrolujete.

ĐUMBIR
Đumbir je snažan antiinflamatorni lek, a osim toga, sadrži jedinjenje gingerol, za koje je utvrđeno da pomaže u ublažavanju nadimanja. U skladu sa tim, čaj od đumbira pospešuje varenje i pomaže u otklanjanju gasova, nadimanja, bolova u stomaku i pražnjenju creva. Dodatni bonus je to što smanjuje upalu i umiruje digestivni trakt.

NANA
Čaj od nane jedan je od najboljih prirodnih lekova protiv stomačnih tegoba, a posebno je efikasan kada su u pitanju bolovi tokom PMS-a. Međutim, on će vam pomoći i da se oslobodite nadimanja i gasova.

KOMORAČ
Postoji mnogo razloga zbog kojih je ova biljka korisna za naše zdravlje, a promocija varenja jedan je od njih. Komorač prvenstveno pomaže u izbacivanju gasova iz creva, kao i u razgradnji masti i to posebno mlečnih, koje su jedan od najčešćih uzroka nadimanja.

KAMILICA
Mada čaj od kamilice uglavnom pijemo kada želimo da se umirimo ili brže zaspimo, ova biljka ima antiinflamatorna svojstva zbog čega može biti korisna kod nadimanja posebno ako je ono izazvano upalom u crevnom zidu.

KOREN MASLAČKA
Ovaj čaj je prirodni diuretik što znači da pomaže telu da se oslobodi viška vode što takođe pomaže kod nadimanja. Osim toga, poput kamilice, ima i antiinflamatorna svojstva.

KOREN LINCURE
Znamo da je svima poznata rakija od lincure, ali čaj od ove biljke deluje na stomak slično poput đumbira. Razlog je to što sadrži flavonoide (zbog kojih ima gorak ukus) koji pospešuju varenje i pomažu da se oslobodite od nakupljenih gasova.

HIBISKUS
Ako ne volite gorke čajeve, probajte hibiskus. Flavonoidi u cvetovima ove slatke biljke pospešuju izbacivanje viška vode iz organizma i pomažu u regulisanju hormona zvanog aldosteron koji kontroliše nivo elektrolita. I jedno i drugo ima važnu ulogu u borbi protiv nadimanja.

ZELENI ČAJ
Postoji mnogo razloga zbog kojih bi trebalo da pijete zeleni čaj, a ovoj listi dodajte i to da ublažava nadimanje. Katehini zelenog čaja pomažu u smirivanju digestivnog trakta i promovišu brže varenje hrane, a samim tim umanjuju nadutost.

PELIN
Ova gorka zelena biljka prvenstveno je poznata po tome što se nalazi u apsintu, ali ona je ujedno i jedan od najpopularnijih sastojaka u čajevima za mršavljenje. Razlog za to je činjenica da pelin pospešuje varenje, a to znači i da veoma uspešno suzbija nadimanje.

SEMENKE KIMA
Seme kima prirodni je lek za mnoge digestivne probleme uključujući i žgaravicu, grčeve i nadimanje. One, naime, imaju antimikrobna svojstva koja podržavaju razvoj korisnih bakterija u crevima zbog čega deluju poput probiotika.

Savet za kraj, dodajte limun: Limunska kiselina povećava izlučivanje urina i samim tim sprečava zadržavanje vode u organizmu koja je čest uzrok nadimanja. Zato u svoj čaj obavezno dodajte malo limuna za još bolje dejstvo.

Tekst: INJournal magazin
Naslovna fotografija: @isabellath
Foto: Instagram

Podeli

Scroll to Top