10 filmova koje bi trebalo da pogleda svaka single žena

Dok je do pre samo nekoliko godina sintagma ženski film po pravilu bila naziv za romantične komedije sa happy endom, danas postoji čitav niz naslova o ženama sa single statusom koje ni malo nisu očajne zato što su same niti im je glavni cilj da pronađu odgovarajućeg partnera. Da solo status ženama uglavnom više odgovara sve češće pokazuju i naučna istraživanja, pa je tako jedna nedavna studija sprovedena u Velikoj Britaniji pokazala da su žene koje se nisu udavale i nemaju decu srećnije od onih koje su u braku. Tačnije, one predstavljaju najsrećniji i najdugovečniji deo populacije.
No, bez obzira na to jeste li trenutno bez partnera ili jednostavno želite da se podsetite na devojačke dane, verujemo da je nedeljno popodne idealan tajming za filmove koji slave single žene. Zato smo napravili listu naslova koji se dotiču raskida i razvoda, ženskih avantura i prijateljstava sa kojima ćete sigurno moći da se identifikujete. Nastavite da skrolujete.

FRANCES HA (2012)

Jedan od najlepših filmova snimljen u crno-beloj tehnici u kome će se pronaći svaka žena. Glavnu junakinju Frances tumači zvezda indie filmova Greta Gerwig koja je za ovu ulogu dobila nominaciju za Zlatnog globusa. Frances je inače mlada žena koja živi u Njujorku, ali nema svoj stan. Radi u plesnoj trupi, ali nije plesačica. Ima najbolju prijateljicu, ali više ne razgovara sa njom. Prati svoje snove, iako oni nemaju gotovo nikakve veze sa stvarnošću. Frances želi mnogo više od života od onoga što trenutno ima, ali ipak živi sa neobjašnjivom srećom i zadovoljstvom.

HUSTLERS (2019)

Radnja ovog filma inspirisana je člankom iz Njujork Magazina koji je izašao 2016. godine. Priča prati striptizete koje žele da se osvete muškarcima sa Wall Streeta, koji su njihovi klijenti. Glavne uloge tumače Jennifer Lopez, koja je maestralno odigrala kolovođu čitave akcije Ramonu, zatim Constance Wu, Keke Palmer i Lili Reinhart. Značajnu rolu tumači i Kardi B, koja je i sama radila kao striptizeta u jednom klubu u Njujorku pre nego što je posta rep zvezda.

ŠTREBERKE (2019)

Urnebesna i dirljiva komedija prati dve odlične učenice i najbolje drugarice koje, tokom maturske večeri, iznenada shvataju da je trebalo manje da uče, a više da se zabavljaju. U nameri da ne zaostaju za vršnjacima, dve devojke pokušavaju da nadoknade četiri godine propuštene zabave tokom jedne večeri. Glavne uloge tumače Beanie Feldstein, Kaitlyn Dever i Jason Sudeikis, a film je inače rediteljski debi Olivije Wilde.

MALE ŽENE (2019)

Smeštena u vreme Američkog građanskog rata, priča prati četiri veoma različite sestre na njihovom putu ka odrastanju. Uz pomoć majke, dok im se otac bori u ratu, devojke uče šta zapravo znači biti mlada žena. Istoimenu knjigu Louisa May Alcott napisala je još 1868. godine, a po njoj je već snimljen film 1994. U novoj verziji, glavne uloge igraju Emma Watson, Timothée Chalamet, Saoirse Ronan i Laura Dern dok režiju potpisuje već spomenuta Greta Gerwig.

DEVOJKE NA PUTOVANJU (2017)

Nećemo preterati ako kažemo da je ovo jedna od najboljih komedija u poslednjih nekolio godina, u kojoj glavne uloge tumače Regina Hall, Queen Latifah, Tiffany Haddish i Jada Pinkett Smit. One su najbolje prijateljice koje odlaze na Essence Music Festival kako bi nakon dužeg vremena obnovile svoje prijateljstvo. Film je dobio odlične ocene kritike, a doživeo je i ogroman komercijalni uspeh.

ANIMALS (2019)

Laura i Tyler su cimerke i najbolje prijateljice. Laura je spisateljica koja radi u baru dok Tyler ima komplikovane porodične odnose zbog kojih se iz Amerike preselila u Dablin. Njih dve konstantno izlaze i ludo se zabavljaju, ali se dinamika njihovog odnosa menja kada Laura upozna Jima za koga će se usoro i veriti. Ipak, ovaj film nema klasičan holivudski kraj jer se u čitavu priču uskoro uključuje i Marty koji Lauru seksualno privlači. Različiti događaji pokreću brojna pitanja o životu, ženskim ulogama i ženskom prijateljstvu.

PRIČA O BRAKU (2019)

Bračni par Nicole (Scarlett Johansson) i Charlie (Adam driver) odlučuje da se sporazumeno razvede, iako između njih i dalje postoji ljubav, ali ona nije dovoljna jer im se interesi u poslu sve manje poklapaju. Naime, oboje su filmsko-pozorišnog sveta, ali Charlie svu svoju energiju ulaže u svoje malo pozorište i glumačku trupu, dok Nicole ne nalazi zadovoljstvo glumeći u suprugovim avangardnim komadima. Uz to, počeli su da primjećuju da sve manje poznaju jedno drugo (ili to ignorišu) i kako se u celu priču, pomalo i nehotice i neplanski, upetljavaju njihovi advokati, sve počinje da puca po šavovima. Paleta emocija u ovom filmu je velika, a kraj efektan, pomalo i neočekivan jer nas reditelj Noah Baumbach sve vreme navodi na sasvim drugačiji raspret.

PLAVI VALENTIN (2010)

Plavi Valentin je priča o paru (Ryan Gosling i Michelle Williams) koji svet vidi kao savršenu vezu, ali zapravo su u silaznoj spirali zarobljeni između nedostatka ambicije i povlačenja u samo ambicioznost, što polako rezultira u propali brak. Ovo je jedan od najboljih filmova o braku, koji je toliko iskren u prikazivanju odnosa da vam na momente neće biti lako da ga gledate. Međutim, kada odgledate film do kraja shvatićete koliko je izvrstan.

VEČNI SJAJ BESPREKORNOG UMA (2004)

Joel (Jim Carrey) je pomalo smotan i ćutljiv tip. Njegova bivša devojka Clementine (Kate Winslet) je sušta suprotnost: brbljavica koja svako malo farba kosu u drugu boju, priča vrlo čudne priče i vrlo je pozitivna. Priča počinje kada Joel shvati da se Clementine, nakon njihove dugogodišnje veze, podvrgla eksperimentalnom postupku brisanja memorije i da je u potpunosti izbrisala sećanje na njega. Što zbog osvete, a što zbog činjenice da sada voli osobu koja uopšte ne zna ko je on, Joel se podvrgava istom postupku. Tokom procesa shvata da je napravio grešku, ali povratka više nema.

ROMI I MIŠEL NA GODIŠNJICI MATURE (1997)

Najbolje drugarice iz detinjstva, pa sve do mature, Romy (Mira Sorvino) i Michele (Lisa Kudrow) su dve lakomislene mlade žene sa juga Kalifornije koje vole da se zabavljaju. Kada saznaju da se uskoro održava proslava 10-ogodišnjice mature, njih dve razmišljaju o tome šta su uradile od srednje škole i iskreno se zapanje kad shvate da imaju malo čime da se pohvale. Da bi nadoknadile očigledan nedostatak uspeha, odlučuju da izmisle nove sebe – uspešne i bogate, ne bi li impresionirale svoje nekadašnje školske drugove. Romy i Michele stižu na proslavu mature potpuno spremne da odigraju svoje uloge, naročito kad je reč o njihovim starim rivalima, ekipi navijačica. Ali njihova dobro pripremljena prevara dobiće neočekivani tok kada se pojavi bivša školska drugarnica i ispriča istinu.

Tekst: INJournal magazin
Foto: IMDb, Netflix

Podeli

Scroll to Top