10 filmova uz koje možemo da počnemo zagrevanje za Halloween

Poslednjeg dana oktobra tradicionalno se proslavlja „najstrašniji“ praznik u godini, a bez obzira što „Noć veštica“ nije u duhu naše tradicije, u poslednjih 10-ak godina magija ovog praznika ne zaobilazi ni ove prostore. Iz godine u godinu imamo sve veći broj kostimiranih žurki koje se održavaju 31. okrtobra, ali to nije jedini način da osetite atmosferu najzabavnijeg američkog praznika. Stari dobri filmovi sa zamršenim zapletima i jezivim muzičkim podlogama još uvek su najbolja uvertira u Halloween sezonu. U skladu sa tim, sastavili smo vam listu od 10 odličnih naslova koji su inspirisani ovim praznikom. Neki od njih će vam zaista „uterari strah u kosti“, a neki se prvenstveno oslanjaju na zabavnu stranu „Noći veštica“.

Noć veštica

Kultni nezavisni film iz 1978. godine sa Donald Pleasence i Jamie Lee Curtis u glavnim ulogama smešten je u izmišljeni grad Hadonfild gde šestogodišnji Michael Myers ubija svoju sestru. Petnaest godina kasnije, Mayers beži iz psihijatrujske bolnice, vraća se kući i počinje da prati tinejdžerku Laurie i njene prijatelje. Kako bi sprečio nova ubistva, njegov psihijatar Sam Loomis polazi u poteru za Myersom kako bi sprečio nova ubistva. Kasnije je snimljeno čak sedam nastavaka ovog filma, a 2007. godine urađen je i rimejk.

Pumpkinhead

Rediteljski debi Stana Winstona – majstora specijalnih efekata, takođe ima kultni status, a ova priča dobila je četiri nastavka. Radnja počinje 1957. godine kada mali Ed Harley svedoči događaju u kome nemilosrdni demon ubija čoveka. Tridesetak godina kasnije Ed živi u istoj brdovitoj američkoj zabiti, ali vodi radnju mešovite robe i ima sina, malog i simpatičnog Billyja. Međutim, život će mu se srušiti kad jedan bajker slučajno usmrti njegovog sina. Ed vozi dečaka staroj veštici koja živi daleko u brdima, nadajući se da će ona moći da ga oživi. To je ipak izvan njene moći, ali mu nudi pomoć da se osvetiti počinitelju.

Ljubavne čarolije

Film s kraja devedesetih sa Sandrom Bullock i Nicol Kidman nosi snažnu poruku o različitosti, prihvatanju i praštanju. Sally Owens (Sandra Bullock) je porodična žena, prijatna i predana poslu, koja želi da njene ćerke imaju mirno i lepo detinjstvo. Njena sestra, Jillian Owens (Nicol Kidman) je razuzdana i veoma atraktivna devojka, koju muškarci konstantno uvlače u nevolje. Osim što su sestre, njih dve su i veštice koje pokušavaju da se sažive sa običnim ljudima dok prolaze kroz ogromno prokletstvo.

Hokus Pokus

Još jedan fantastično-komični film iz 90-tih prati tri veštice koje sasvim slučajno oživljava tinejdžer u Salemu u Masačusetsu, upravo na Noć veštica. Režirao ga je Kenny Ortega, a glavne uloge tumače Bette Midler, Sarah Jessica Parker i Kathy Najimy. Iako je doživeo neuspeh na bioskopskim blagajnama nakon objavljivanja, vremenom je postao jedan od simbola Halloweena. Inače, prati priču o tri veštice koje se, nakon prokletstva dugog 300 godina, vraćaju kako bi se osvetile potomcima svojih progonitelja.

Ginger Snaps

Radnja prati dve sestre, Brigitte i Ginger Fitzgerald, koje su u školi proglašene freakovima, jer imaju neobično interesovanje – smrt. Međutim, sve se menja kada u noći punog meseca Ginger bila povređena. Sa povredom se menja i njen karakter te postaje samopouzdanija, ali se dešava i nešto mnogo veće – Ginger postaje vukodlak. Njena sestra Brigitte ima važan zadatak da sprečiti sestrinu transformaciju, ali0 na tom putu joj stoje i razni vlastiti izazovi koji je prate kroz adolescenciju i odrastanje.

Smile

Ovo je najnoviji film sa naše liste koji je imao premijeru prošle jeseni. Priča počinje seansom na kojoj psihijatrica Rose Cotter svedoči bizarnom i traumatičnom incidentu pacijentkinje Laure Weaver zbog čega svuda oko sebe počinje da vidi njene jezive osmehe. Da bi pobegla od toga, moraće da se suoči sa bolnom prošlošću. Ovaj film imao je odličan marketing pa je brzo stekao ogromnu popularnost, a tome je umnogome doprinela i činjenica da se bavi međugeneracijskog traumom i nasleđenim mentalnim bolestima na neočekivan način.

The craft

Priča prati četiri neonvencionalne protagonistkinje – Sarah Bailey je problematična tinejdžerka sa neobičnim sposobnostima koja se sa ocem i maćehom preselila iz San Franciska u Los Anđeles. U novoj školi, počinje da se druži sa vršnjakinjama koje su izopštene iz društva jer ih smatraju vešticama: Bonnie Harper, koja ima opekotine od automobilske nesreće, Nency Downs, koja sa porodicom živi u prikolici i ima nasilnog očuha, i Rochelle Zimmerman, Afroamerikanka koja je izložena rasištičkom nasilju od strane popularnih devojaka. Spaja ih obožavanje božanstva koje nazivaju Manon, a ovaj film je 90-tih godina bio omiljen među tinejdžerkama, koje su se osećale kao autsajderke i nisu se pronalazile u Pravnoj plavuši ili Zlim devojkama.

Porodica Adams

Ekscentrična porodica Addams priprema zabavu zbog povratka njihovog člana Festera, koji je 25 godina proveo u Bermudskom trouglo. Za to vreme, članovi porodice su se svake godine na dan njegovog nestanka okupljali i molili za povratak. Nakon dve i po decenije, njihove molitve su uslišene, a čovek koji odgovara Festerovom opisu kuca na vrata njihovog imanja, zajedno sa sumnjivom doktorkom, Gretom Greta Pinder-Schloss, i advokatom porodice Addams, Tullyjem Alfordom. Prema njihovim tvrdnjama Fester pati od amnezije, međutim, porodica ubrzo počinje da sumnja da je on varalica i deo opakog plana da se opljačka bogatstvo Addamsovih.

Veštice iz Istvika

Kultni film sa Susan Saradon, Michelle Pfeiffer, Cher i Jack Nicholsonom uvek je dobra ideja za Noć veštica. Ko se ne seća, u malom gradu Istviku žive tri prijateljice koje su nezadovoljne svojim neispunjenim životima. Sukie je lokalna novinarka, Alexandra je vajarka i samohrana majka, a Jane sveže razvedena čelistkinja. Sve tri nemaju sreće sa muškarcima, pa jedne noći, iz dosade, odlučuju da zajedno zamisle savršenog muškarca i prizovu ga. Ovaj film još jedan je dokaz koliko je žensko prijateljstvo važno, ali i da dobri frajeri, mahom, na kraju ispadnu đavoli.

Keri

Adaptacija horor romana Stephena Kinga u režiji Adama DePalme, jedan je od filmova koje morate pogledati bar jednom u životu. Keri je priča o devojčici koja je odrastala u gotovo potpunoj izolaciji koju joj je nametnula njena verski zaluđena majka. Posle ponižavajućeg incidenta zbog kojeg drugovi iz razreda počinju da je surovo zadirkuju, nastavnik ih oštro kažnjava. Rešeni da joj se osvete, učenici kuju zaveru protiv nje, koja je trebalo da se odigra na proslavi maturske večeri, međutim, upravo tada, glavna junačinja otkriva svoje neobične mentalne moći. Ako vam kažemo da je Quentin Tarantino izjavio da je ovo osmi film na njegovoj listi omiljenih filmova, sigurni smo da ćete želeti da ga pogledate.

Tekst: INJournal magazin
Naslovna fotografija: Instagram (@shecomesincolors)

Podeli

Scroll to Top