10 najboljih romantičnih komedija svih vremena

Postoji nešto magično u romantičnim komedijama zbog čega je ovaj žanr uvek privlačan publici, iako uglavnom ne dobija dobre ocene od strane kritike. Laki dijalozi, ljubavne zavrzlame i tinejdžerski nestašluci uvek nam prijaju kada želimo da na nekih sat i po pobegnemo od stvarnosti i konzumiramo sadržaj koji ne samo da nije opterećujuć već i opušta. Zato smo se ovog puta prisetili 10 najboljih romantičnih komedija svih vremena koje su idealne za nedeljno veče kod kuće. Većina ovih filmova nastala je 90-tih godina, kada se desio i najveći procvat žanra, ali mnogo dobrih romantičnih komedija snimljeno je i pre i posle toga. Nastavite da skrolujete.

Kad je Hari sreo Sali

Film iz 1989. godine odavno je stekao status najbolje romantične komedije svih vremena, koji drži već decenijama. Za one koji su nekim slučajem propustili ovo ostvarenje – Hari (Bili Kristal) upoznao je Sali (Meg Rajan) kada su se zajednički vozili iz Čikaga u Njujork posle mature 1977. godine. Pri njihovom prvom susretu Hari je izneo svoj stav, koji će kasnije postati i moto ovog filma: da pravo prijateljstvo ne može da postoji između muškarca i žene zato što je tema seksa uvek isprečena izmedu njih. Sali se nije složila sa tim stavom i odmah se rodila strašna antipatija prema Hariju koji se između ostalog pre polaska u Njujork zabavljao sa njenom najboljom drugaricom. Oboje su planirali da u Njujorku izgrade karijere, ona kao novinar, a on kao menadžer. Ponovo su se sreli nakon tri godine na aerodromu kada je Sali pratio njen novi dečko. Ubrzo nakon toga postali su najbolji prijatelji, a mnogo kasnije i partneri.

Vreme za ljubav

U 21. godini Tim Lejk otkriva da može da putuje kroz vreme. Posle još jedne nezadovoljavajuće novogodišnje zabave, Timov otac otkriva svom sinu da su muškarci iz njihove porodice oduvek imali sposobnost da putuju kroz vreme. Tim ne može da menja istoriju, ali može da menja događaje iz sopstvenog života. Tako će odlučiti da poboljša svoj svet – tako što će naći devojku. Nažalost, to neće biti lako. Kad se preseli u London da bi postao advokat, Tim će konačno upoznati lepu, ali nesigurnu Meri. Oni će se zaljubiti, ali će se prilikom putovanja kroz vreme desiti jedna nezgoda, što će prouzrokovati to da se nikad nisu ni sreli. Onda će se ponovo prvi put upoznati, i on će opet – ali konačno, posle mnogo veštih putovanja kroz vreme – osvojiti njeno srce. Ovo je najnoviji film sa naše liste, a snimljen je 2013.godine.

500 dana leta

Mladi Tom još uvek veruje da čak i u današnjem ciničnom svetu postoji mogućnost pronalaženja kosmički predodređene, lično-transformišuće ljubavi na prvi pogled. Kako dolazi leto tako Tom uviđa da još nema devojku, ali to ga ne sprečava da je iznova traži, poput savremenog Don Kihota. Iznenada, Tom se zaljubljuje ne samo u ljupku, duhovitu i inteligentnu Samer, sekretaricu svog šefa. Iako će u početku misliti da je ona nedodirljiva, ubrzo će otkriti da imaju mnogo toga zajedničkog.
Do dana br. 32, Tom je potpuno zaveden, izgubljen u fantastičnom svetu sa Samer u svojog glavi. Do dana br. 185 stvari se nalaze na ivici pakla – ali nije sva nada nestala. I dok se priča odvija napred-nazad, kroz Samerin i Tomov, ponekad predivan, a nekad buran „jesmo-nismo zajedno“ odnos, otkrivaće se zbunjujuća teritorija – od zavođenja, zabavljanja i seksa, do razdvajanja, međusobnog optuživanja i iskupljenja – u preskocima vremena, dvostrukim ekranima, karaokama i kinematografskim uzbuđenju – u svemu što doprinosi kaleidoskopskom portretu kako i zašto se i dalje toliko borimo da razumemo ljubav… I da je nekako ostvarimo.

Praznik u Rimu

Princeza En (Odri Hepbern) je članica kraljevske porodice neke neodređene zemlje. Na proputovanju je kroz nekoliko evropskih glavnih gradova među kojima je i Rim. Jedne večeri se pobuni zbog svojih iscrpljujućih službenih dužnosti zbog kojih je isplanirana svaka minuta njenog vremena. Njen doktor joj prepiše sedative kako bi se smirila, ali ona tajno napusti ambasadu svoje zemlje kako bi obišla Rim. Sedativi ubrzo počinju da deluju i ona zaspi na klupici gde je sreće Džo Bredli (Gregori Pek), američki novinar, koji je nije prepoznao. On joj ponudi novac kako bi mogla taksijem da se vrati kući, ali „Anja Smit“, kako je samu sebe nazivala, odbija da otkrije ko je u stvari, govoreći da bi trebalo da ode do Koloseuma.
Bredli napokon, za svaki slučaj, odlučuje dopustiti „Anji“ da prenoći u njegovom stanu. Spoj njenog kraljevskog ponašanja i Bredlijevih reakcija izvor je velikog dela humora. Sledećeg jutra Bredli ostavlja usnulu princezu u svom stanu i odlazi na konferenciju sa princezom.

10 stvari koje mrzim kod tebe

Klasična Šekspirova drama Ukroćena goropad smeštena u savremenu srednju školu. Glavne junakinje su sestre Stratford: lepa i popularna Bjanka (Larisa Olejnik), koja nikad nije imala momka, i Ket (Džulija Stajls), starija i namrgođena zvocara čijem oštrom jeziku može da parira jedino njena čvrsta rešenost da odbije svakog momka koji bi makar izdaleka bio zainteresovan za nju. Na nesreću, stroga pravila u porodici Stratford zabranjuju Bjanki da ima momke dok njena odbojna sestra ne nađe svog – što deluje kao nemoguća misija, budući da je Ket potpuno društveno neprilagođena. Očajnički željna ljubavi, Bjanka smišlja zamršeni plan da za Ket pronađe muškog ekvivalenta – momka sa tako lošom reputacijom, da bi Ket mogla da ga smatra dostojnim svog skrivenog šarma. Međutim, nastaje potpuna ludnica kada momak koji želi Bjanku (Endru Kigen) potplati Patrika Veronu (Hit Ledžer), ciničnog mladića sa misterioznom prošlošću, da zavede i osvoji Ket, kako bi Bjanka mogla da počne da se zabavlja sa njim.

Ta luda ljubav

Kal Viver ima četrdeset i koju i živi svoj san – ima dobar posao, lepu kuću, odličnu decu i brak sa svojom srednjoškolskom ljubavi. Kad sazna da ge supruga vara i želi razvod, njegov „savršen“ život brzo se raspada. Što je još gore, u današnjem svetu samaca, Kal koji na sastanke nije izlazio zadnjih nekoliko decenija, ispada potpuno neprilagođen. Međutm, nesrećnog Kala za svog štićenika uzima Jakov Palmer, frajer koji poznaje igru. Upoznaje ga sa brojnim mogućnostima koje se nude: žene željne flerta, muška opijanja i osećaj za stil kojeg nude moderne radnje. Ali, usprkos potpunoj promeni životnog stila i novim osvajanjima, jednu stvar Kal ne može promeniti – svoje srce, koje ga vodi nazad do mesta gde je za njega sve počelo.

Ja u ljubav verujem

Vilijam Taker (Hju Grant) je vlasnik knjižare na Noting Hilu u zapadnom Londlnu, koji živi zajedno sa ekscentričnim prijateljem Spajkom (Ris Ifans). Jednog dana, u Vilijamovu knjižaru ušeta Ana Skot, ljupka i poznata glumica iz Amerike, koja snima film u Londonu. Ljubazna i šarmantna, ona kupuje jednu knjigu od Vilijama. Njihova veza tu bi se završila da nekoliko minuta kasnije Vilijam nije istrčao napolje da kupi sok. Žureći da se vrati u knjižaru, naleće na Anu i prosipa sok po njenoj bluzi. Pošto živi u blizini, Vilijam joj ljubazno nudi da svrati do njega i opere fleku. Ana prihvata ponudu i zahvaljuje mu se poljupcem, koji nju iznenađuje više nego njega. Vremenom, Ana i Vilijam se bolje upoznaju, ali biti sa najtraženijom ženom na svetu nije lako – ni u društvu najbližih prijatelja, ni pred novinarima koji su uvek željni senzacija.

Besani u Sijetluž

Tom Henks glumi Sema Boldvina, depresivnog udovca čiji sin zove radio-emisiju sa namerom da pronađe novu majku i novu ženu za svog oca. Hiljade usamljenih žena širom zemlje slušaju Semovu tužnu priču, mnoge odgovaraju, među njima je i Eni Rid (Meg Rajan), spisateljica iz Baltimora koje je već verena za Voltera (Pulman), ali ne može da izbije Semov glas iz glave. Kako to sudbina udesi, njih dvoje ne uspevaju da nađu način da se sretnu, pošto oboje putuju po zemlji. Film je režirala Nora Efron (Kad je Hari sreo Sali), aludirajući na klasik Afera za pamćenje sa Kerijem Grantom i Deborom Ker, a ovo je takođe jedan od filmova koji je obeležio eru 90-tih.

Zgodna žena

Jedan od najvećih hitova devedesetih, bio je veoma značajan za tada pomalo zamrlu karijeru Ridžarda Gira dok je Džuliji Robets doneo status mega zvezde, Zlatni globus i nominaciju za Oskara. Kao što verovatno već znate, glavni junak je Edvard Luis (Ridžard Gir) – veoma bogat i nemilosrdni biznismen specijalizovan za kupovinu kompanija sa finansijskim poteškoćama, koje potom deli na manje delove i dobro prodaje, ne brinući se za sudbinu zaposlenih. Kada Luis poslom dođe u Los Anđeles upoznaje mladu i privlačnu prostitutku Vivijan Vord (Džulija Roberts), koja mu pokazuje put do Beverli Hilsa. Luis je poziva da sa njim provede noć u luksuznom hotelu, a sutradan joj predlaže i da ostane sa njim tokom čitavog boravka u Los Anđelesu koji traje nedelju dana. Ua taj „posao“ daje joj 3.000 dolara, a Vivijan pristaje ne toliko zbog novca koliko zbog toga što joj se Luis dopada. Međutim, Vivijanina neposrednost i dobrota ubrzo počinju da djeluju na tvrdokornog biznismena…

Otkačena plavuša

Danas već kultna tinejdžerska komedija rediteljke i scenaristkinje Ejmi Hekerling, Otkačena plavuša nastala je kao svojevrsna modernizacija slavnog romana Ema legendarne Džejn Ostin, čije su ljubavne spletke vešto transportovane u jednako luksuzno, ali kulturološki drugačije okruženje Beverli Hilsa.
Šer Horovic (Ališa Silverstoun) je bogata, lepa i popularna učenica ugledne gimnazije na Beverli Hilsu, koja jako vešto ume svakoga da nagovori na ono što želi. Ali, ono što joj nikako ne uspeva jeste da iznudi bolju ocenu od svoga profesora. Zato sa prijateljicom Dion (Stejsi Deš) pokušava da ga spoji sa jednom od njihovih profesorki, kako bi postao srećniji i opušteniji prilikom ocenjivanja. Istovremeno, dve prijateljice pretvaraju novu učenicu Tai (Britani Marfi) u popularnu devojku dostojnu druženja sa njima. Usred svih tih misija i zavrzlama, Šer shvata kako bi zaista volela da nađe odgovarajućeg dečka, te da se život sastoji od znatno više elemenata, a ne samo od luksuzne odeće i školske popularnosti.

Tekst: INJournal magazin
Naslovna fotografija: @evarankiin
Foto: Instagram, IMDb

Podeli

Scroll to Top