12 filmova koje bi trebalo da pogledate pre dodele Oskara

Devedeset i četvrta po redu dodela Oskara održaće se 27. marta u Dolbi teatru u Los Anđelesu, a prošlog meseca objavljene su i nominacije koje ovog puta nisu donela velika iznenađenja. Film Moć psa očekivano će se naći u trci za najveći broj zlatnih statueta – čak 12, dok je naslov Dina dobio 10 nominacija. Slede Priča sa zapadne strane i Belfast sa po sedam i Spenser sa šest nominacija. Nije nas iznenadilo ni to što nema preklapanja između kategorija najbolje glumice i najboljeg filma, pa svih pet žena koje su nominovane za Oskara za najbolju žensku ulogu igraju u filmovima koji nisu išli u trku za najbolje ostvarenje. Lepa vest je da je rediteljka filma Moć psa, Jane Campion, postala prva žena u istoriji koja je dva puta nominovana za najbolju režiju, nakon što e 1993. godine dobila priznanje za film Klavir, ali i da je Sir Kenneth postao prva osoba koja je tokom karijere dobila nominacije u čak sedam različitih kategorija. Ako se poput nas radujete predstojećoj ceremoniji, verujemo da ćete želeti da odgledate makar najveće favorite pre same dodale. U nastavku vam donosimo naše preporuke.

MOĆ PSA

Ovo je snažna i moćna priča o surovosti prirode i krhkosti čoveka ispričana kroz lik usamljenog, ali poštovanog farmera Phila Burbanka (Benedict Cumberbatch), čija pojava izaziva strah, a koji se iznenada nađe pred opasnošću da bude izložen mogućnosti da oseti ljubav prema tuđoj ženi… Burbank maltretira i muči Rose, koju igra Kristen Dunst, dok vodi ranč u Montani 1925. godine, zajedno sa svojim bratom Georgeom, koga, inače, glumi suprug Dunstove Jesse Plemons. S druge strane Phil se upušta u ljubavnu vezu sa njenim sinom Peterom (Kodi Smit-McPhee).

DINA

Adaptacija naučno-fantastičnog klasika Franka Herberta prati Paula Atreidesa iz kuće Atreides, sjajnog i nadarenog mladića rođenog za velike stvari, koji mora da otputuje na najopasniju planetu u svemiru kako bi osigurao budućnost svoje porodice i svog naroda. Kada se nađe usred sukoba oko ekskluzivne distribucije najcenjenijim resursom koji postoji, najvrednijem elementu galaksije koji se nalazi samo na Arakisu i koji može otključati najveći potencijal čovečanstva, u kom će preživeti samo oni koji mogu da pobede svoj strah.

BELFAST

Film o odrastanju devetogodišnjaka tokom nemira u Severnoj Irskoj kasnih 60-tih već je osvojio 38 nagrada i dobio čak sedam nominacija za Oskara. Mladi Buddy se kreće kroz pejzaž borbe radničke klase, nasilja i kulturoloških promena. On sanja o glamuroznoj budućnosti koja će ga odvesti daleko od nevolja, a u međuvremenu utehu nalazi u svojoj harizmatičnoj porodici: tati, mami, babi i dedi.

PICA OD SLADIĆA

Pica od sladića prikazuje odrastanje Alane i Garryja, u dolini San Fernando, 1973. godine. Alana i Garry nikada se nisu sreli pre dana fotografisanja u njegovoj srednjoj školi. Ona je mlada žena koja želi da pronađe sebe van svog posla pomoćnika fotografa. On se već etablirao kao glumac i brzo će to reći Alani u pokušaju da je impresionira. Ona je zadivljena njegovim natprirodnim samopouzdanjem i oni uspostavljaju iskren, ali nezgodan odnos. U filmu, između ostalih, igraju Sean Penn, Tom Waits i Bradly Cooper, a dobio je tri nominacije za Oskara.

MRAČNA KĆI

Ovaj film snimljen je prema istoimenom romanu Elene Ferrante, a govori o Ledi koja odlazi sama na letovanje i tamo postaje zaokupljena mladom majkom i ćerkom koje posmatra na plaži. Uznemirena njihovim skladnim odnosom, ona je preplavljena sopstvenim sećanjima na teror, konfuziju i intenzitet ranog majčinstva. Jedan čin šokira Ledu i uvodi je u čudan i zlokoban svet njenog uma, gde je primorana da se suoči sa nekonvencionalnim izborima koje je donela i njihovim posledicama.

PARALELNE MAJKE

Novi film Pedra Almodovara premijerno je prikazan na festivalu u Veneciji, na kome je Penelope Cruz osvojila prestižno priznanje za najbolju glumicu, a ova uloga donela joj je i nominaciju za Oskara. Priča prati dve trudnice koje se sreću u porodilištu. Obe su neudate i zatrudnele su slučajno. Sredovečna Janis ne žali zbog toga i raduje se bebi, a adolescentkinja Ana je uplašena i kaje se. Nekoliko reči koje razmenjuju dok šetaju kroz hodnike porodilišta, čekajući da se porode, stvara blisku vezu među njima, koja se igrom slučaja razvija, menjajući im živote na neočekivani način.

SPENSER

Radnja filma smeštena je u 1991. godinu tokom božićnih praznika kada princeza Diana počinje da se suočava sa svojom teškom odlukom da okonča brak s princom Čarlsom. Film daje uvid u ekstravagantan život na imanju Sandringham i savršeno dočarava emocije Diane usled borbe s glasinama o aferama dok je izbegavala nemilosrdne paparace.

THE EYES OF TOMMY FAYE

Biografsko-dramski film zasnovan je na istoimenom dokumentarcu Fentona Baileyja i Randy Barbato iz 2000. godine, a prati priču Tammy Faye (Jessica Chastain), od njenog skromnog odrastanja u Minesoti, preko uspona i pada njene televanđelističke karijere i braka sa Jimom Bakkerom.

PRIČA SA ZAPADNE STRANE

Nova adaptacija istoimenog mjuzikla iz 1957. godine, Priča sa zapadne strane dobila je čak 10 nominacija. Priča prati zabranjenu ljubav i rivalstvo između Jetsa i Sharksa – dve tinejdžerske ulične bande različitog etničkog porekla.

KRALJ RIČARD

Richard gotovo nikada nije igrao tenis i nije bio profesionalni trener, a ipak se obavezao da trenira najbolje teniserke na svetu, Serenu i Venus Williams. Dok su bile još jako male, Richard je napravio detaljan plan za njihove buduće karijere. Kao rezultat, Serena i Venus osvojile su 30 pojedinačnih Grand Slemova – Serena 23, Venus 7, uključujući i 5 Vimbldona.

DRIVE MY CAR

Japanska drama reditelja Ryusukea Hamaguchija nominovana je i za najbolji film i za najbolju režiju. Scenario je inspirisan istoimenom kratkom pričom Harukija Murakamija, objavljenoj u zbirci Muškarci bez žena, a prati Yūsukea Kafuku, koji u Hirošimi režira film Ujka Vanja i istovremeno se bori sa smrću svoje žene Oto. Ovaj film premijerno je prikazan na festivalu u Kanu kada je dobio tri nagrade, među kojima je i priznanje za najbolji scenario, a 27. marta biće u trci za Oskara u četiri kategorije.

Tekst: INJournal magazin
Foto: IMDb

Podeli

Scroll to Top