12 manje poznatih destinacija koje bi trebalo da posetite pre nego što postanu komercijalne

Ako ste istinski avanturista, koji na svoju travel bucket listu neće staviti davno otkrivena mesta kao što su Maldivi, Bali, Tajland ili Tulum, portal Booking ima mnogo predloga za vas. Istraživanja ovog sajta pokazala su da se nakon pandemije dramatično povećao broj putnika (na čak 45%), koji vole da obilaze neotkrivene predele, čije fotografije neće gledati na Instagramu svaki put kad otvore aplikaciju u svom telefonu. Broj avanturista još je veći među milenijalcima, među kojima čak 58% njih želi da putuje u gradove u kojima neće na ulici češće nailaziti na turiste nego na lokalce. U skladu s novim željama, napravili su listu najpoželjnijih turističkih destinacija, među kojima ima onih koje vredi obići pre nego što postanu komercijalne, ali nisu izostavili i neke od već dobro poznatih turističkih odredišta.

UARSASAT (Maroko)

1 p 9819

Drugo ime za Uarsasat je Vrata pustinje jer se nalazi u neposrednoj blizini Sahare, u južnom delu Maroka. Ovaj grad je dugo bio samo mali prelaz za afričke trgovce ka severnom Maroku i Evropi, ali je znatno proširen tokom francuske vladavine. Danas je jedna od najpoželjnijih lokacija za snimanje filmova te su tamo nastali mnogi holivudski hitovi. U njegovoj blizini su predivne Atlas planine, a nemojte propustiti ni izlaske i zalaske sunca u obližnjem mestu Ait Benhadou, do kojeg se stiže vožnjom kroz pojas visokog Atlasa. Uarsasat je najbolje posetiti u martu, aprilu, maju, oktobru i novembru jer su vremenski uslovi tada najpovoljniji.

NAGALAND (Indija)

2 p 9818

Zaboravite na Nju Delhi, Gou ili Agru, jer je za istinsku indijsku avanturu najbolje da posetite Nagalandu – saveznu državu na severoistoku zemlje koju karakteriše posebna prirodna lepota. Nemojte propustiti odlazak u Nacionalni park Kaziraga u kom se nalaze dve trećine svetske populacije ugroženih indijskih nosoroga (Rhinoceros unicornis), kao i najveća koncentracija tigrova među svim svetskim nacionalnim parkovima, zbog čega je 2006. progalšen i rezervatom tigrova. Pored toga, park je dom za 35 vrsta sisara, uključujući veliki broj divljih slonova, indijskih bivola i barasinga jelena, kao i veliki broj ptica zbog čega je prepoznat kao važan rezervat ptica. Najbolji period za putovanje u Indiju je od oktobra do marta.

MINSK (Belorusija)

3 p 9819

Kada se spomene Belorusija, veliki deo sveta ima pogrešnu sliku o ovoj zemlji kao nerazvijenoj bivšoj republici Sovjetskog Saveza, međutim, Minsk je danas moderan grad sa odličnom umetničkom scenom i mnogo dobrih barova i restorana. Obavezno obiđite Gornji grad (Verhni Gorad), gde se nalaze Gradska kuća, Katedrala svetog duha i zanimljiva skulptura Gradske vage, a odatle se pruža i najlepši pogled na reku Svislač. Vredi videti i Beloruski državni cirkus, kao i Muzej minijatura. Na svakom koraku imaćete priliku da vidite građevine iz doba SSSR-a, ali su sve zgrade renovirane, a grad je veoma čist. Najbolji period za odlazak u Minsk je od juna do avgusta.

TOHOKU (Japan)

4 p 9819

Japan je večina fascinacija za sve radoznale putnike, a Booking predlaže posetu manje poznatoj oblasti Tohoku, koja se nalazi na samo 90 minuta vožnje od Tokija. Tohoku je smešten na severoistoku ostrva Honšu, najvećeg ostrva u Japanu, a ima nestvarno lepe prirodne pejzaže, savršene za planinarenje tokom leza ili čak skijanje tokom zime. Jedan od najboljih univerziteta u zemlji, smešten je upravo ovde, u gradu Sendaj. Obavezno posetite mesto Kakunodate gde se možete upoznati s legendama o samurajima i obići mnoge zanatske radionice.

PANAMA

5 p 9819

Iako je Panama jedna od manjih svetskih država nudi niz atrakcija – od plaža s belim peskom, preko tropskih prašuma do autohtonih kultura. Najbolji period za posetu ovoj zemlji je od decembra do aprila.

VADI RUM (Jordan)

6 p 9819

Ako tragate za istinskom avanturom, ovo je prava stvar za vas. Pustinja Vadi Rum duga oko 100 i široka oko 60 kilometara, okružena je visokim zidovima, stenama i piramidalnim gromadama ružičastih tonova, razbacanim po pesku. U daljini, iz pustinje uzdižu se dva vrha, Đebel Rum masiv visok 1754 metra i nešto niži Đebel Um Išrin. Vadi Rum je vekovima bio prolaz koji je povezivao Arabiju sa Sirijom i Palestinom i što je neverovatno, ali istinito, jeste činjenica da u pustinji postoje izvori sveže vode, oko kojih se prostire vegetacija. Za istinsko pustinjsko iskustvo Booking preporučuje da nekoliko dana odsednete u luksuznom kampu Memories Aicha s pogledom na planine i odličnom ponudom hrane. Pustinju je najbolje posetiti tokom proleća ili jeseni.

MESTIJA (Gruzija)

7 p 9819

Ako želite da iskusite avanturu po Kavkazu, postite mesto Mesija u Gruziji. Počnite s obilaskom muzeja Svanetije kako biste upoznali lokalnu istoriju i kulturu, a nemojte propustiti ni planinarenje Čaladi glečerom. Probajte i lokalne specijalitete, od kojih Booking posebno preporučuje Kubdari (pita s mesom) i Tašmijabi (jelo od krompira i sira). Najbolji je da Metsiju posetite u maju, junu ili septembru.

NUSA PENIDA (Indonezija)

8 p 9819

Nusa Penida je manje poznat dragulj Indonezije koji čeka da bude otkriven. Oni koji su bili na Baliju i obišli Gili ostrva, znaće o kakvoj se lokaciji radi, ako im kažemo da su prirodne lepote na ovom ostrvu još fascinantnije. Oduševiće vas bajkoviti pejzaži koji oduzimaju dah, pećina Giri Putri, šetnja Kristalnim zalivom, a nemojte propustiti ni ronjenje. Najbolji period za odlazak na ovo ostrvo je od marta do novembra.

BACALAR (Meksiko)

9p 9819

Ovo područje proglašeno je novim Maldivima, smešteno je duž Jezera sedam boja, koje važi za jednu od najfascinatnijih prirdnih lepota na planeti. S kristalno čistom, slatkom vodom i obalom s belim peskom, jezero je idealno za sve ljubitelje ronjenja. Booking preporučuje hotel Aires Bacalar koji je u neposrednoj blizini jezera, a balkom svake sobe gleda na obalu. Najbolji period za odlazak na ovo rajsko mesto je od decembra do marta.

LIUVARDEN (Holandija)

10 p 9819

Liuvarden je jedan od najlepših gradova Holandiji, koji je 2018. proglašen prestonicom kulture zbog održavanja velikog broja izložbi i drugih značajnih događaja tokom čitave godine. Grad od malo više od 100.000 stanovnika lako ćete obići biciklom, a mesta koja ne bi trebalo da propustite su Oldehove, nedovršena i kriva crkvena kula, Muzej Fries, koji poseduje ogromne zbirke umetnina, artefakata i predmeta vezanih za istoriju pokrajine Friesland, Muzej keramike Princessehof, prirodnjački muzej Natuurmuseum Fryslân…

NEPAL

11p 9819

Zvanično najviša država na svetu, Nepal je opšte poznat kao krov sveta. Sasvim opravdani nadimak za ovu himalajsku zemlju, gde visoke, snegom prekrivene planine nestaju u oblacima. Kao zemlja u kojoj je rođen Buda, Nepal je važno mesto hodočašća za milione budista koji dolaze sa raznih strana sveta. Glavni grad Katmandu okružen je lancima visokih planina, a nalazi se na kulturnoj raskrnici izmedju Indije i Kine. Nemojte propustiti avanturu u džungli nacionalnog parka Čitvan. U njemu su svoje utočište pronašli jednorogi nosorozi, krokodili i mnoštvo ptica. Pokhara je avanturistički grad sa spektakularnim prizorima, ogledalo Himalaja, gde možete iskusiti najbolji treking, paraglajding ili jednostavno se odmarati pored jezera u blizini grada odakle se pruža prelep pogled na planinu Anapurna. Najbolji period za odlazak u Nepal je od novembra do marta.

ŠVAJCARSKI ALPI

12p 9819

Švajcarski Alpi već godinama važe za meku zimskog turizma, pa zato ne bi trebalo da propustite da posetite ovaj deo Evrope. Ova destinacija interesantna je turistima tokom cele godine. Leti su planine idealne za planinarenje dok su zimi pravi raj za ljubitelje snega. Tokom leta vodiči predvode planinare sve do vrhova koji prelaze visinu od 4.000 metara, a kojih ima oko 50. Ti isti vrhovi prava su atrakcija zimi, kao i 29 zimskih sportskih centara, jer ni jedna evropska zemlja nema toliki broj dobrih skijaških staza. Najpoznatiji gradovi su Davos, St Moritz, Arosa, Leysin, Adelboden i Jungfrau.

Tekst: INJournal magazin
Naslovna fotografija: @isabellath
Foto: Instagram, Booking.com

Podeli

Scroll to Top