20 filmova koji su Meryl Streep doneli nominacije za Oskara

Trostruka Oskarovka Meryl Streep danas je drugo ime za glumačko savršenstvo, a mnogi filmski kritičati slažu se da nema lošeg filma u kom ona igra. Mada je njena karijera počela neslavno, kada je 1976. odbijena na kastingu za blokbaster King Kong, uz obrazloženje da nije dovoljno lepa za tu ulogu, to je nije obeshrabrilo. Već na sledećem kastingu dobila je prvu ulogu u drami Julia,  a prvu nominaciju za Oskara imala je 1979. za sporednu ulogu u filmu Lovac na jelene. Svetsku slavu stekla je 1995. nakon role u ostvarenju Mostovi okruga Medison.
Danas spada u mali broj pravih holivudskih diva koje su u svojoj branši oborile mnoge rekorde. Osvojila je čak tri Oscara, više od 20 puta nominovana je za tu nagradu, a rekord drži i u nominacijama za Zlatnog globusa kojih je do sada imala čak 30. Bez obzira na status zvezde koji uživa, Meryl vodi miran privatni život – nije skandalozna niti sklona ljubavnim aferama, a već 43. godine u braku je s vajarem Donom Gummerom o kome nikada ne govori javno. Kako bi što bolje upoznali stvaralaštvo ove netipične predstavnice Holivuda, preporučujemo vam da pogledate sledećih 20 ostvarenja.

LOVAC NA JELENE (1978)

Radnja se vrti oko trojice rusko-američkih radnika zaposlenih u čeličani i njihovom vojnom roku kojeg služe tokom Vijetnamskog rata. Priča počinje u Klertonu, malom industrijskom gradiću smeštenom na reci Monongahela južno od Pitsburga, a nastavlja se u Vijetnamu i Sajgonu. Osim Meryl, vodeće uloge igraju i Robert De Niro, Christopher Walken, John Savage, John Cazale i George Dzundza. Lovac na jelene osvojio je 5 Oskara uključujući one za najbolji film i najboljeg reditelja (Michael Cimino), Američki filmski institut postavio ga je na 53. mesto najboljih filmova svih vrema.

KRAMER PROTIV KRAMERA (1979)

Drama po romanu Averyja Cormana govori o razvodu i svima na koje on utiče, uključujući mladog sina razvedenog para. Joanna Kramer je akademska umetnica koja nakon udaje postaje majka i domaćica zbog čega je ogorčena, a oseća se i zanemareno od strane svog muža Teda. Zato napušta dom kako bi pronašla samu sebe. Ovaj film doneo je prvog Oskara Meryl Streep, a osvojio je i još 4 priznanja od strane Američke filmske akademije i to u najvažnijim kategorijama – za najboljeg glavnog glumca (Dustin Hoffmanza), najboljeg reditelja (Robert Benton), najbolje adaptirani scenario (Robert Benton) i najbolju fotografiju (Stanley R. Jaffe).

ŽENA FRANCUSKOG PORUČNIKA (1981)

Ovo je britanski film nastao po romanu Johna Fowlesa. Prati dve paralelne radnje – originalni zaplet romana, smešten u viktorijansku Englesku, gde se aristokrata Charles Smithson zaljubi u tajanstvenu ženu francuskog poručnika po imenu Sarah Woodruff; ali i radnju smeštenu u 1980. godinu, kada se po romanu snima film u kome glavne uloge tumače Anna i Mike, glumci koji se, takođe, jedno u drugo zaljube. Film je imao 5 nominacija za Oskara.

SOFIJIN IZBOR (1982)

Glavna junakinja nakon Drugog svetskog rata iz Poljske emigrira u Bruklin, a radnja se odvija iz perspektive njenog suseda – južnjačkog mladića koji je došao u Njujork kako bi započeo spisateljsku karijeru. On opisuje njen odnos sa mentalno neuravnoteženim ljubavnikom, a polako otkriva i njene ratne traume i stravičan izbor koji je morala da napravi kao zatvorenica nacističkog logora Aušvic. Film je nakon prikazivanja oduševio kritiku, a Meryl je za ulogu Sofije dobila drugog Oskara u karijeri.

SILKVUD (1983)

Ovaj film snimljen je po motivima istinite priče i prati sudbinu mlade američke aktivistkinje Kare Silkwood. Ona je radila u postrojenjima kompanije Kerr-McGee kao hemijski tehničar na proizvodnji plutonijumske sačme za nuklearni reaktor. Istraživala je i otkrila javnosti mnoge nepravilnosti i malverzacije vezane za svoje poslodavce, a život je izgubila u misterioznoj saobraćajnoj nesrećni. Naime, ona je pronđena u kolima koja su sletela sa puta i udarila u odvodni kanal, ali uzrok ove nesreće nikada nije utvrđen.

MOJA AFRIKA (1985)

Radnja prati sudbinu imućne Dankinje koja odlazi u englesku koloniju u Africi i kupuje 1.000 hektara zemlje. Nakon ljubavnog brodoloma koji doživljava sa prvim suprugom, pogibije drugog supruga i mnogo muka ne bi li sačuvala farmu tokom Prvog svetskog rata i u teškim posleratnim danima, glavna junakinja se vraća u Dansku i piše o svojim avanturama. Film je približno baziran na autobiografskom romanu Moja Afrika autora Isaka Dinesena (pseudonim autorke Karen Blixen). Dobio je čak 28 nagrada među kojima su i 7 Oskara.

ČELIČNI KOROV (1987)

Radnja se temelji na istoimenom, Pulicerom nagrađenom romanu William J. Kennedyja, a opisuje doba Velike depresije u SAD. Glavni junak je bivši trener bejzbola, a sada alkoholičar-lutalica Francis Phela. On se bori sa halucinacijama koje su proizvod dugogodišnjeg pijanstva i grešaka u prošlosti, a cilj mu je da se iskupi bivšoj supruzi i deci. Na tom putu on otpočinje vezu sa smrtno bolesnom Helen Archer koju igra Meryl Streep, a glavna muška rola pripala je Jacku Nicolsonu.

PLAČ U TAMI (1988)

Film je nastao po motivima knjige Evil Angels autora Johna Brysona koja se bavila slučajem Azarije Chamberlain – devetonedeljne bebe koja je u avgustu 1980. nestala dok je njena porodica logorovala kraj Ulurua, a zbog čega je njena majka Lindy Chamberlain-Creighton osuđena za ubistvo. Meryl je maestralno odigrala ulogu Linde, a njenog muža, adventističkog sveštenika Michaela Chamberlaina, odlično je dočarao novozelandski glumac Sam Neill.

RAZGLEDNICE IZ PAKLA (1990)

Scenario za ovaj film napisala je Carrie Fisher na osnovu vlastitog poluautobiografskog romana. Protagonistica je holivudska glumica Suzanne Vale koja nakon izlaska iz klinike za lečenje zavisnosti od droge pokušava da ponovno započne karijeru, a prisiljena je da živi sa majkom Doris Mann, bivšom holivudskom zvezdom. Film nije doživeo veći uspeh kod kritike, ali je Meryl maestralno odigrala glavnu ulogu i dobila nominaciju za Oskara.

MOSTOVI OKRUGA MEDISON (1995)

Radnja je smeštena u 1965. godinu, a glavna junakinja je Francesca, usamljena italijanska domaćica koja živi u Ajovi. Kada njen muž sa decom ode u Ilinois na sajam, ona upoznaje i zaljubljuje se u fotografa koji je došao u okrug Medison kako bi snimio foto-kampanju za National Geographic o mostovima iz tog okruga. Četiri dana koje provode zajedno postaju prekretnica u njenom životu, a ona svoja iskustva zapisuje i u dnevnik koji njena deca pronalaze nakon njene smrti.

PRAVA STVAR (1998)

Film je nastao na osnovu romana novinarke Anne Quindlen koja je podelila svoja iskustva iz perioda kada je brinula o majci oboleloj od raka. Drama počinje nakon što Kate Gulden sazna kako umire od opake bolesti i poziva ćerku Ellen da se vrati kući u unutrašnjost. Ellen, koja je zauzeta samo svojom karijerom, za sobom ostavlja veliki grad, posao i dečka. Vraća se da bi brinula o majci tokom posljednjih meseci njenog života i konačno uči kako da razume svoje roditelje.

MUZIKA SRCA (1999)

Ova drama je inspirisana istinitom pričom, a prati život Roberte Guaspari čiji se svet ruši kada je muž ostavlja sa dvoje male dece. Kako je zbog njega žrtvovala sopstvenu karijeru odlučuje da napusti sigurnost svog rodnog gradića i odlazi u jednu od najokrutnijih američkih sredina, u Istočni Harlem. Tamo dobija šansu da deci predaje violinu i ulaže ogromne napore ne bi li ih uvukla u svoj svet muzike.

ADAPTACIJA (2002)

Charlie Kaufman je scenarista koji neuspešno pokušava da adaptira knjigu Kradljivac orhideja autorke Susan Orlean. Reč je o istinitoj priči o ekscentričnom Johnu Larocheu, kradljivcu i preprodavaču retkih orhideja. Za to vreme Charlieov brat blizanac Donald, kome sve ide od ruke, takođe, pokušava da postane scenarista. Charlie se kroz knjigu zaljubljuje u Susan, a kada počinje da se druži sa njom ne bi li mu to pomoglo i da adaptira njenu knjigu, otkriva da se ona još viđa s Johnom Larocheom kojeg juri policija. Glavnu mušku ulogu u ovom filmu igra Nikolas Cage dok je Chris Cooper za ulogu kradljivca osvojio nagrade Okcar i Zlatni globus.

ĐAVO NOSI PRADU (2006)

Andy Sachs je nedavno diplomirala novinarstvo i dobija posao za koji bi „milion devojaka ubilo“. Ona postaje asistent urednice modnog časopisa Pista, Mirande Priestly. Miranda dominira svetom visoke mode, a svojim pomoćnicama zadaje gotovo nemoguće zadatke. Andy je, ipak, odlučna u nameri da izdrži godinu dana radeći za Mirandu ne bi li kasnije dobila posao svojih snova. Film je bio nominovan u nekoliko kategorija za nagrade Oscar i Zlatni globus, ali je jedino Meryl osvojila Zlatni globus za najbolju glavnu glumicu u filmskom mjuziklu ili komediji.

SUMNJA (2008)

Film je nastao po drami Doubt: A Parable koja je ovekovečena prestižnom Pulicerovom nagradom. Radnja je smeštena u Bronks 1964. godine i prati napore časne sestre Aloysius Beauvier, stroge i konzervativne direktorke katoličke škole da potvrdi svoju sumnju kako liberalni i popularni otac Brendan Flin održava seksualne odnose sa crnim učenikom. Značajne uloge u filmu ostvarili su i Philip Seymour Hoffman, Amy Adams i Viola Davis. Film je imao 5 nominacija za Oskara.

DŽULI I DŽULIJA (2009)

https://www.youtube.com/watch?v=Qh4bkwt54I4

Scenarista i reditelj filma Nora Ephron stvorila je priču zasnovanu na 2 bestseler memoara – Džuli i Džulija, autorke Julie Powell koju tumači Amy Adams i Moj život u Francuskoj, autorke Julie Child čiji lik igra Meryl Streep. Zasnovan na dve istinite priče, ovaj film prepliće živote dve žene koje se, iako razdvojene vremenom i prostorom, nalaze na ivici očajanja sve dok ne otkriju čari kulinarstva.

ČELIČNA DAMA (2011)

Reč je o filmu o životu britanske premijerke Margaret Thatcher, a akcenat je stavljen na period Folklandskog rata. Uz društvena i politička previranja u Engleskoj, obrađeni su i emotivni problemi jedne od tada najmoćnijih žena u Evropi. Meryl je u ovom filmu maestralno dočarala lik najčuvenije političarke devedesetih godina te je nagrađena Oskarom.

AVGUST U OKRUGU OSEJDŽ (2013)

Film prati živote žena iz porodice Weston, koje se posle nekog vremena okupljaju u svojoj porodičnoj kući. Njihova problematična majka Violet ostala je preke naravi, ali je u međuvremenu obolela od raka usta. Da nevolja bude još veća, postala je zavisnik od lakih droga. Sa povratkom dece dolaze i novi problemi za nju i njenog supruga. Film je nastao po istoimenoj drami Tracyja Lettsa za koju je dobio Pulicerovu nagradu.

ZAČARANA ŠUMA (2014)

Ovo je filmski mjuzikl inspirisan bajkama braće Grim. Radnja prikazuje kako bračni par nastoji da sa sebe skine kletvu koju je na njih bila bacila veštica i koja im onemogućuje da imaju da decu. Film je imao po 3 nominacije za nagrade Oskar i Zlatni globus.

FLORENCE FOSTER JENKINS (2016)

Reč je o istinitoj priči o bogatoj naslednici Florence Foster Jenkins koja je sanjala da postane operska pevačica uprkos lošem glasu. Jenkins je koristila svoje veze, moć i bogatstvo kako bi privukla pažnju kao pevačica. Meryl je odlično dočarala ovaj lik, a njenog partnera igra Hugh Grant kome je pripala uloga St. Clairea Bayfielda. Značajnu ulogu ima i zviezda serije Teorija velikog praska – Simon Helberg. On tumači lik muzičara koji prati Florencine nastupe za klavirom.

DOUŠNIK (2018)

U istorijsko-političkoj drami Stevena Spielberga, Meryl je prvi put sarađivala s podjednako slavnim kolegom Tomom Hanksom. Reč je o ostvarenju nastalom po istinitom događaju, koje se bavi aferom Pentagon Papers, odnosno ulozi koju su u njoj odigrale novine. Radnja je fokusirana na objavu pentagonskih dokumenata u The Washington Postu, kojima su 1971. njegovi novinari otkrili istinu o vijetnamskom ratu. Pentagonski dokumenti predstavljaju niz službenih dokumenata američkog ministarstva odbrane koji su procurili tako što ih je vojni analitičar Daniel Ellsberg dostavio novinarima. Mada je film dobio 21 nagradu, nažalost nije osvojio nijednog Oskara.

Tekst: INJournal magazin
Foto: IMDb

Podeli

Scroll to Top