Shopping vodič: Oaze za kreativce u ulici Kralja Petra

Ako Beograd može da se doživi šetnjom kroz samo jednu ulicu onda je to jedna od najstarijih gradskih ulica – Kralja Petra. Nastala je još u 1. veku nove ere za vreme Rimskog carstva, kada je bila centar dešavanja u Singidunumu (tadašnje ime Beograda). Danas predstavlja jedinstvenu izložbu beogradske arhitekture na otvorenom, neverovatnu mešavinu najrazličitijih pravaca koje verovatno nigde u Evropi ne možete da vidite koncentrisane na jednom mestu – barok, akademizam, secesiju, art deko, modernizam, orijentalni stil… U ovoj ulici svojevremeno su otvorene prva beogradska knjižara, prva apoteka i hotel, postavljen prvi sto za bilijar, a kao nekada najvažnija trgovačka ulica prva je popločana granitnom kockom umesto turske kaldrme. Svoj šarm i dalje je zadržala, pa se u podnožju njenih zgrada sa dugom istorijom nalazi niz jedinstvenih radnji, što ulicu Kralja Petra čini pravom mekom za sve one koji žele da priušte sebi nešto posebno.

Studio Domino
Studio Domino

Na samom početku ulice, u neposrednoj blizini Znaka pitanja, nalazi se Studio Domino u kome ćete pronaći originalan nameštaj za uređenje doma, a dok birate nove komade možete napraviti pauzu uz najkvalitetniju kafu ili ceđene sokove u kafeu koji se nalazi u sklopu radje. Dok nastavljate da se penjete ulicom ubrzo ćete naići na modnu kuću Strada u kojoj možete kupiti ručno izrađenu garderobu od najkvalitetnijih materijala, a u ponudi su i venčanice, cipele i torbice. Svaki komad koji vam se dopadne može biti skrojen po vašoj meri, a modeli su istovremeno i chic, i vanvremenski.

CREAM of Scandinavia
CREAM of Scandinavia

Ukoliko želite da osetite duh sve popularnije skandinavske kulture, na broju 22, čeka vas radnja CREAM of Scandinavia koja u svojoj ponudi ima odeću desetak brendova sa severa Evrope, zatim unikatne modele domaćih dizajnera prepoznatljivih po skandinavskoj estetici, a čitavu priču prati i koncept CREAM living HOME. U blizini je i radnja čuvenog američkog brenda Tommy Hilfiger, kao i Tike prodavnica – prva u našem regionu u kojoj se mogu naći patike najekskluzivnijih i limitiranih kolekcija najpoznatijih svetskih brendovau. Za ljubitelje dobre obuće tu su i radnje Fly London, Grubin i Ecco. Ženski shopping nije potpun ako se izostavi kvalitetan make-up, pa se radnja brenda Inglot na uglu sa Uzun Mirkovom ne propušta, a dijagonalno od nje smešten je Pinko. Brend luksuzne italijanske odeće upravo na ovoj adresi ima jednu od najlepše uređenih radnji u čitavoj Evropi.

3p koncept 45

Pravo carstvo za muškarce od stila jeste Opačić Shoes – nudi handmade kožnu obuću najboljeg kvaliteta prepoznatljivu po takozvanim fleksibil đonovima. Mogu se pohvaliti istorijom dugom više od četiri decenije, a prvu zanatsku radionicu „Ing. Opačić“ osnovao je Savo Opačić 1961. godine u Zagrebu. On je jedan od prvih obućara stare Jugoslavije koji je stekao titulu inženjera obućarstva, a od 1992. radi u Beogradu.
Na potezu između ugla sa Uzun Mirkocom i Zmaja od noćaja svoje mesto našle su i radnje vrhunske ženske obuće – Reda Milano i Graffiti, a u istom delu ulice nalaze se i ateljei dobro poznatih domaćih dizajnerki Tijane Todorović i Biljane Tipsarević. Tu je i jedinstveni multi-brand concept store Koncept 45.0 koji je pravo malo parče raja za sve ljubtelje originalnog dizajna. Ukoliko tragate za autentičnim stvarima za kuću, aksesoarima ili modnim komadima, ovo je pravo mesto za vas.

Metropoliten
Metropoliten

Carstvo niche parfema možete otkriti u Art parfimeriji Metropoliten koja se nalazi na uglu sa ulicom Zmaja od noćaja. Iza vrata ovog ušuškanog i sofisticiranog mesta naći ćete i odličnu ponudu kozmetike – od najekskluzivnijih dermo-kozmetičkih linija, preko visoko selektivnih tehnoloških i bio-dermatoloških brendova, do potpuno prirodnih i organskih proizvoda, kao i specifičnu aromaterapeutsku kozmetiku. Tu su i pažljivo odabrane mirisne sveće koje će svaki prostor učiniti najprijatnim mestom na svetu.

Parfimerija Sava
Parfimerija Sava

Ako ste ljubitelj opojnih mirisa nikako ne smete propustiti najstariju beogradsku parfimeriju Sava. Čak je i BBC televizija nedavno snimila reportažu o poslednjem majstoru parfimerstva u našoj prestonici. Vlasnik ovog mesta koje odoleva vremenu je Nenad Jovanov koji svakodnevno strpljivo meša mirise. U ovoj maloj radnji, sve je ostalo isto kao i davne 1954. godine kada je otvorena – identične bočice, police, alati za pravljenje, kao i pumpice iz tridesetih godina dvadesetog veka.

L'Atelier Belgrade
L’Atelier Belgrade

Ljubiteljke luksuza i gorućih modnih trendova verovatno već dobro poznaju multi-brand concept store L’Atelier Belgrade. Tamo možete pronaći komade najaktuelnijih dizajnerskih brendova današnjice koje viđamo na svetskim street style zvezdama tokom Nedelja mode u Parizu, Njujorku, Londonu ili Milanu. Za one koje vole takozvani pristupačni luksuz prava adresa je radnja italijanskog brenda Patrizia Pepe, a obožavatelji domaćeg dizajna svoju oazu naći će u P1 Concept Store-u. Njihov asortiman čine modeli mnogih srpskih kreatora poput Tijane Žunić, Predraga Đuknića, Vlade Savića…

Patrizia Pepe
Patrizia Pepe

I za kraj prava poslastica – radnja Dorćolac antika. Smeštena na uglu sa ulicom Strahinjića bana na najlepši način oživljava uspomene na stari Beograd.

Foto: Studio DominoCREAM of ScandinaviaKoncept 45.0MetropolitenParfimerija SAVAL’Atelier BelgradeП1 Concept StorePatrizia Pepe Belgrade

Podeli

Scroll to Top