Deset filmova s Kanskog festivala koje jedva čekamo da pogledamo

Svečanom dodelom nagrada, u subotu 25. maja, završen je 72. Filmski festival u Kanu. Ovogodišnju smotru kritičari su proglasili najboljom u proteklih nekoliko decenija, a mnogi su se usudili da kažu i da je najbolja od osnivanja najprestižnije evropske filmske manifestacije. U oštroj konkurenciji, Zlatnu palmu za najbolji film dobio je južnokorejski reditelj Bong Džon-Hoa, čije ostvarenja Parazit ostavilo najjači utisak na stručni žiri na čelu sa Alehandrom Gonzalesom Injarituom. Nagrada Gran pri pripala je filmu Atlantiks, francusko-senegalske rediteljke Mati Diop. Ona je i prva žena afričkog porekla koja se našla u takmičarskoj konkurenciju ostvarenja u Kanu.

nas 1 kf 26519

Lakavo priznanje za najbolju glumicu pripalo je Emili Bičem za ulogu u filmu Mali Džo, dok je u muškoj konkurenciji trijumfovao Antonio Banderas, koji je maestralno odigrao rolu u novom filmu Pedra Almodovara Bol i slava. Belgijanci, braća Žan-Pjer i Luk Darden, osvojili su nagradu za najbolju režiju za ostvarenje Mladi Ahmed. Mada nije nagrađen, najveću pažnju izazvala je premijera novog filma Kventina Tarantina Bilo jednom u Holivudu, koji je sigurno najisčekivaniji film u 2019. godini, a mi vam u nastavku donosimo listu ostvarenja, koja su premijerno prikazana u Kanu, a koje jedva čekamo da vidimo u bioskopima.

1. BOL I SLAVA

1kf 26519

U novom filmu Pedro Almodovar u centru pažnje stavlja sudbinu muškarca, koga je maestralno odigrao njegov sunarodnik Antonio Banderas dok je glavna ženska uloga, možda i očekivano, pripala najvećoj muzi reditelja – Penelopi Kruz. Njih dvoje već su igrali u Almodovarom filmu Slučajni ljubavnici iz 2013. godine, kada su imali sporedne uloge.
Film Bol i slava prati priču reditelja čija karijera propada i kome se čitav život ruši oko glave dok preispituje sve izbore koje je napravio u prošlosti.

2. BILO JEDNOM U HOLIVUDU

2kf 26519

Ovo je najempatičniji film Kventina Tarantina, koji po mnogo tome ne odaje utisak da je njegov. Film prati starijeg glumca i njegovog dvojnika, koji kreću na put kako bi pronašli svoje mesto pod suncem u filmskoj industriji daleke 1969. godine. Radnja filma se odvija u Los Anđelesu, u vreme vrhunca hipi Holivuda. Glavni likovi u filmu Rik Dalton (Leonardo Dikaprio), bivša zvezda jedne vestern TV serije i njegov dugogodišnji dvojnik Klif But (Bred Pit), u poslednjoj fazi zlatnog Holivuda bore se za svoj uspeh u svetskoj prestonici filmske industrije, koju više ne mogu da prepoznaju. Ali Rik ima poznatu komšinicu – Šeron Tejt (Margo Robi).

3. MRTVI NE UMIRU

3kf 26519

Film Džima Džarmuša veliku pažnju izazvao je i zbog velikih muzičkih zvezda koje se u ovom ostvarenju pojavlju – Igi Pop, Selena Gomez, RZA iz rep grupe Vu Tang Klan i Tom Vejts. Oni su zaraženi zombi virusom i odbijaju da umru. S druge strane, glavnu glumačku postavku čine Bil Marej, Kloi Sevinji, Adam Drajver i Tilda Svinton, koji pokušavaju da zaštite učmali gradić Sentervil od najezde zombija.

4. MALI DŽO

4kf 26519

Mlada samohrana majka Alisa je bio inženjer u futurističkoj firmi, a njen posao je da istraži i genetski stvori savršenu biljku. Ona i njen tim kreirali su Malog Džona, prelepi crveni cvet, koji će, ukoliko bude tretiran na pravi način, svog vlasnika učiniti srećnim. Ona krišom jedan cvet donosi svom sinu, ali uskoro počinje da primećuje čudne promene. Iako se sin i dalje ponaša kao ranije, isto priča i gleda, nesto je bilo drugačije. Kada je videla da i zaposleni u laboratoriji počinju da se menjaju, Alisa postaje sve više paranoična i ubeđena da biljka na strašan način menja ljude oko nje.

5. ROKETMEN

5kf 26519

Roketmen je iskrena muzička biografija koja na fantastičan način opisuje put Elton Džona kroz nesreću i slavu, pretvarajući standardnu dramu u mjuzikl inspirisan Mulen Ružom. Film igra na sigurno, kada je u pitanju trnovit životni put Elton Džona, ne otkrivajući puno, ali daje gledaocima barem jednu ljubavnu scenu pre završetka. Glumac Taron Edžerton na neverovatno dobar način tumači lik svetske ikone, a zanimljivo je da svojim glasom u filmu peva neke od najboljih pesama Eltona Džona.

6. ZVIŽDAČI

6kf 26519

Zamislite Džems Bonda kao proćelavog Rumuna, koji mora da nauči tajni jezik zviždanja ne bi li završio misiju. To je zapravo film o smešnom tajnom agentu koji mora da nauči da zviždi kako bi nepoštenog biznismena spasio zatvora na Kanarskim ostrvima. Film ima iste trikove za namamljivanje kao i Bond: zavidne lokacije, lepe žene sa oružjem i prosečnim muškarcima koji takođe imaju oružje, špijuni, intrige, seks.

7. DETE ZOMBI

7kf 26519

Od reditelja filma Nokturama Bertranda Bonelija, ovaj film je predstavljanje istorijske vudu tradicije Haitija. Radnja filma isprepretana je između sadašnjosti, grupe francuskih učenjaka, i kolonijalnog Hajitija 1962. godine, kada je čovek magijom ubijen i vraćen iz mrtvih kao zombi rob. U međuvremenu, u francuskoj školi za devojčice, mlada imigrantkinja sa Haitija prijateljima otkriva mračnu porodičnu tajnu, ne očekujući da će ona biti iskorišćena za nešto nezamislivo.

8. BAKURAU

8kf 26519

Ovo je čarobna realistička brazilska bajka, koja se pretvara u naučno-fantastični triler sa stilom video-igre. I taman kad ste pomislili da ste sve shvatili, film sve preokrene. Radnja počinje smrću najstarijeg stanovnika Bakuraua, 94-godišnje žene po imenu Karmelita. Nakon što građani malog grada održe veliku sahranu u njenu čast, primećuju da je njihov grad izbrisan sa mape. A onda, neko počinje da isključuje struju.

9. JEZERO DIVLJE GUSKE

9kf 26519

Kineska krimi drama prati priču gangstera Zou Zenong koji beži, krijući se oko jezera Divlje guske, gde mu jedna misteriozna žena pomaže da preživi. Posle sukoba sa drugim članom bande, plan je bio da se preda policiji i tako obezbedi svojoj otuđenoj ženi novčanu nagradu. Ipak, neočekivani događaji, kao na primer iznenadno zaljubljivanje, mogu da poremete sve planove.

10. POTRET DEVOJKE U PLAMENU

10kf 26519

Radnja ove drame smeštena je na malo ostrvo u Bretanji, kasnih 1700. godina. Slikarka Marijana (Naomi Merlan) dolazi kako bi tajno slikala svadbeni portret mlade aristokratkinje Eloiz (Adel Enel), koja je otežavala posao mnogim slikarima, dok su pokušavali da je slikaju. Marijana se zaljubljuje u Eloiz, ali mora da pronađe način i završi započeti posao bez otkrivanja svojih osećanja. Film Portret dame u plamenu je senzualna priča sa apsolutno predivnom kinematografijom i kompozicijom.

Foto: Instagram, Promo

Podeli

Scroll to Top