U susret 8. martu napravili smo listu dokumentaraca o ženama koje su menjale istoriju

Bez obzira na to da li obeležavate 8. mart ili ne, Dan žena odlična je prilika da se prisetimo koliko smo snažne, ali i da motivišemo sebe da ostvarimo zacrtane ciljeve. Zato smo u susret 8. martu odlučili da napravimo listu naših omiljenih dokumentaraca o snažnim ženama, koje su svojim aktivizmom rušile pravila i borile se protiv vetrenjača u čemu su neretko izlazile kao pobednici. Kako to obično biva, mnoge od njih u detinjstvu i ranoj mladosti bile su potlačene, diskriminisane, seksualno uznemiravane, pa čak je i pokušano njihovo ubistvo. Ipak, to ih je samo podstaklo da menjaju svet i da ostanu verne svojim ciljevima. Dobitnica Nobelove nagrade za mir Malala Jusafzai, jedna od najslavnijih američkih pravnica Groria Olred ili princeza Dajana, samo su neke od žena čiji su životi zabeleženi u odličnim dokumentarnim filmovima. U nastavku smo izdvojili pet inspirativnih priča o životima žena koje su menjale svet u kom živimo.

NAZVAO ME JE MALALA

Ovo je intimni portret nesvakidašnje mlade žene koja je sa 15 godina bila meta Talibana u njenom rodnom mestu, dolini Svat u Pakistanu, gde je bila ozbiljno ranjena u školskom autobusu na povratku iz škole. Dokumentarni film pruža uvid u život Malale pre i posle napada. U vreme incidenta imala je samo 15 godina, tada je i izdvojena uz svog oca da zastupa obrazovanje devojaka. Pucnjava je pokrenula glas podrške iz čitavog sveta. Malala je čudom preživela i sada je lider u vođenju kampanje za globalnu edukaciju devojaka kao suosnivač fonda Malala, a 2014. dobila je i Nobelovu nagradu za mir.

ŠTA SE DESILO, GOSPOĐICE SIMON?

Reći ću vam šta znači sloboda za mene — odsustvo straha, kaže Nina Simone na početku dokumentarca koji je nazvan po citatu Maje Angelu. Film je žestoko kritikovan zbog naglaska na mentalnoj bolesti Simonove i zlostavljanju umesto na njenim dostignućima i neprikosnovenom mestu u istoriji popularne muzike. Ipak, on nas upoznaje sa činjenicama iz života čuvene pevačice koja je, recimo, jednom prilikom rekla doktoru Martinu Luteru Kingu da nije pacifista. Šta se desilo, gospođice Simon? rasvetljuje često neprijatne detalje u životu žene koja je želela da bude prva crna američka klasična pijanistkinja, ali je umesto toga postala jedna od najprepoznatljivijih pevačica svog vremena.

VIDETI OLRED

Najslavnija američka pravnica Gloria Olred javnosti je poznata od devedesetih godina kada je u slučaju O. Džej Simpsona zastupala porodicu njegove ubijene žene Nikol Braun Simpson, a jedan od najintrigantnijih slučaja u poslednje vreme je zastupanje žena koje su optužile Donalda Trampa za seksualno napastvovanje. Mnogim Amerikancima dobro je poznato lice Olredove, ali ne i njena životna priča. Videti Olred ilustruje kako je lično iskustvo legendarne pravnice sa problemima za koje se danas bori — seksualni napad, abortus, zastupanje na radnom mestu — poslužilo kao inspiracija da postane današnji moćni glas žrtava.

DAJANA: NJENIM SOPSTVENIM REČIMA

Kroz ovaj dokumentarac iz 2017. godine vodi nas glas princeze Dajane preuzet sa snimaka tajnih intervjua nazvanih Mortonove trake koje je pokojna princeza poslala novinaru Endrjuu Mortonu ranih devedesetih. Dajana govori o mnogim skandalima i optužbama koji su okruživali kraljevsku porodicu u štampi u ono vreme. Snimci su na razne načine istovremeno žestoki i srceparajući: na njima se princeza Dajana priseća incidenata samopovređivanja i kako je izašla na kraj s aferom princa Čarlsa, ali i drugim teškim temama.

MAJA ANGELU: I DALJE SE DIŽEM

Prvi dugometražni dokumentarni film o izuzetnoj spisateljici i pesnikinji Maji Angelu sadrži intervje sa Oprom, Klintonovima, Komonom, Alfe Vudard, Sesili Tajson, samom Angelu i još mnogo toga iz njene zaostavštine. Film nas vodi kroz fascinantan život Angeluove, od susreta sa pripadnicima Ku Klux Klana dok je bila crno dete koje je odrastalo na Jugu, preko prijateljstva sa Malkolmom Xom, do recitovanja pesme na inauguraciji Bila Klintona — i kako su sva ta iskustva doprinela njenoj bogatoj karijeri.

Tekst: INJournal magazin
Foto: @viktoria.dahlberg

Podeli

Scroll to Top