Akne jesu uporan problem, ali rešenje postoji

Kada govorimo o najrasprostranjenijim kožnim bolestima u savremenom svetu, akne definitivno zauzimaju prvo mesto, a statistički podaci govore da se čak 85% osoba u nekom periodu života suočava se s lakšim, umerenim ili težim oblikom ovog oboljenja. Dok su ranije uglavnom bile rezervisane za period adolescencije, danas se mnoge osobe u odraslom dobu suočavaju s ovim problemom, čak iako nisu imale akne tokom tinejdžerskih dana. Zbog svoje vidljivosti, one često uzrokuju nesigurnost i manjak samopouzdanja, a mnoge studije pokazuju da mogu dovesti čak i do ozbiljnijih emotivnih poremećaja, kao što su anksioznost ili depresija. Drugi važan izazov jeste činjenica da je lečenje akni dugotrajan proces koji traje mesecima, nekad i godinama, te mnogi odustaju na pola puta.

Sve su to razlozi zašto se danas rešenju ovog problema pristupa veoma ozbiljno, pa je nastala čitava nova generacija preparata koji se popularno nazivaju dermokozmetika, a jedan od pionira u ovoj oblasti jeste brend Eucerin® sa tradicijom dugom 120 godina. Kao brend koji se prvenstveno bavi stvarnim problemima ljudi, Eucerin je stvorio niz linija koje efikasno rešavaju različite kožne probleme, a jedna od njih je Eucerin®DermoPure. Reč je o liniji koja danas sadrži osam različitih preparata koji umanjuju simptome masne i problematične kože i sprečavaju njihov ponovni nastanak.

Ljubica je izlečila akne zahvaljujući Eucerin®DermoPure preparatima

O tome koliko je ova linija efikasna nedavno smo imali priliku da čujemo od mlade manekenke Ljubice, a tragom njenog iskustva i naša saradnica isprobala je Eucerin®DermoPure preparate.
– Moj problem sa aknama pojavio se u pubertetu, a situacija je vremenom postajala sve gora. Osećala sam se loše zbog toga, imala sam manjak samopouzdanja i mislila sam da nisam dovoljno lepa. Trebalo mi je punih pet godina da nađem rešenje, a ključna promena dogodila se kada sam počela da koristim Eucerin®DermoPure preparate u kombinaciji sa terapijom lekom. Posle nekoliko meseci, moje lice je po prvi put posle dugo vremena bilo čisto – ispričala je Ljubica i dodala:
– Bilo je trenutaka kada sam želela da odustanem, osećala sam se bespomoćno, jer nije bilo rezultata. Zato bih svima koji prolaze kroz ovo iskustvo savetovala da budu jaki, odlučni i strpljivi.

Jedan od ključnih razloga zbog čega lečenje akni zahteva vreme jeste to što je i proces njihovog nastanka složen i uključuje mnogo varijabli – od hormonskog disbalansa, preko loše ishrane, stresa, neadekvatne nege do genetskog faktora. U to je imala priliku da se uveri i naša stalna saradnica Ana Đorđević koja je pojavu prvih bubuljica primetila tokom puberteta.
– Više od 10 godina suočavam se s aknama, s tim što problem povremeno uspem da stavim pod kontrolom pa često i po nekoliko meseci nemam nijednu bubuljicu, ali mi se zato dešava i da mi lice bukvalno „bukne preko noći“. Poslednjih godina, upalni procesi uglavnom se javljaju u predelu brade u obraza, a razloge njihovog nastanka uglavnom povezujem sa stresom i lošom ishranom. Svako ko se suočavao sa ovim problemom zna koliko može da utiče na sve segmente njegovog života, pa ni ja nisam izuzetak, a tokom protekle decenije imala sam priliku da isprobam različite proizvode koji su davali manje ili više dobre rezultate.

U trenutku kada sam dobila Eucerin®DermoPure preparate moje licu upravo su počele da napadaju bubuljice tako da nisam imala dilemu da li trebam da ih koristim. Moja svakodnevna rutina podrazumevala je upotrebu Eucerin®DermoPure Gela za čišćenje kože (ujtru i uveče), Eucerin®DermoPure Tonik za lice (ujtru i uveče), Eucerin®DermoPure Regenerativni tretman (uveče), a pošto je poslednjih dana sunce sve jače, kao dnevnu negu koristila sam Eucerin® Oil control za zaštitu masne kože od sunca SPF 50+.
Prvi utisak bio je da su formule jako prijatne što mi mnogo znači jer me je iskustvo naučilo da agresivni preparati na duže staze mogu da nanesu više štete nego koristi. Međutim, ovo je samo mali bonus u odnosu na ostale benefite koje sam primetila nakon 20-ak dana upotrebe:
• Kao prvo, lučenje sebuma sada je apsolutno pod kontrolom što mi nikada ranije nije pošlo za rukom.
• Drugo oduševljene je činjenica da je uprkos tome koža lepo hidrirana. Svako ko ima iskustva sa proizvodima za masnu i problematičnu kožu zna da oni neretko isušuju lice što kasnije može da dovede do još većih problema.
• Kada je reč o aknama, polako se povlače. Situacija je sada dovoljno dobra da sve nedostatke mogu da prekrijem laganim puderom ili toniranom kremom, a verujem da će u narednim danima biti još bolje. Što se mene tiče, ne menjam.

Tekst: INJournal magazin
Foto: Marija i Ana Đorđević

Podeli

Scroll to Top