Ako vam je kosa često masna, probajte ovaj DIY piling

Veliki broj žena u savremenom svetu suočava se s problemom prekomerno masne kose zbog čega je u stalnoj potrazi za rešenjem ovog problema. Nekima zbog toga nije teško da svakog dana izdvoje vreme za pranje kose, druge se oslanjaju na suve šampone dok mali broj ima priliku da isproba različite tretmane, koji mogu biti vrlo učinkoviti, ali nisu svima dostupni.

@babetteroosstyling

Za početak bi trebalo da znate da većina komercijalnih šampona uspešno uklanja prljavštinu i ulja s naše dlake, ali ne i sa skalpa. Šta više, najveći broj ovih proizvoda sadrži sulfate, parabene i druge hemikalije koje se zadržavaju i talože na skalpu, a još veći problem stvaraju balazami i maske. Ako imamo u vidu da poput pora na koži tela, i folikuli dlake mogu biti začepljeni zbog nakupljanja proizvoda koje koristimo, čestica prašine i drugih nečistoća, kao i uljem koje se luči u koži glave, jasno vam je gde je koren ovog problema.
Osim što se zbog naslaga na skalpu kosa pojačano masni, one mogu uzrokovati i perutanje, dlaku bez sjaja i mnoge druge neželjene pojave. Najefikasniji način da se oslobodimo nataloženih proizvoda i nečistoća jeste redovan piling glave, koji će pomoći našim folikulama da nesmetano obavljaju svoju funkciju, a pritom će podstaći i cirkulaciju, pa samim tim i brži rast kose. Mada danas na tržištu postoje zbilja dobri pilinzi, ovaj proizvod i sami možete da napravite od jabukovog sirćeta, kokosovog ulja i himalajske soli.

2pk 26420

@dolorescfr

Blagotvorno dejstvo jabukovog sirćeta na kosu odavno je potvrđeno, a kada je reč o skalpu, ono vrši eksfolijaciju kože zbog koje vlasište postaje zdravije, a istovremeno balansira pH vrednost kože glave koja kasnije proizvodi manje ulja. U kombinaciji s kokosovim uljem, koje je bogato laurinskom kiselinom, neće isušiti skalp dok himalajska so sadrži mnoštvo vitamina i minerala koji su nam potrebni ako želimo da imamo zdrav koren kose. S obzirom na to da je ovo period kada se sve vrti oko detoksikacije, zašto ne biste i priuštili temeljno čišćenje i vašoj koži glave?

3pk 26420

@helloglowblog

Sastojci za piling:
1/4 šolje himalajske soli
1 kašika jabukovog sirćeta
1 kašika kokosovog ulja
1 kašika meda
15 kapi esencijalnog ulja lavande (ili bilo kog drugog esencijalnog ulja koje je dobro za vaš tip kose)

4pk 26420

@helloglowblog

Priprema i upotreba: Kada dobro sjedinite sve sastojke i napravite svoj piling, upotrebite ga tako što ćete najpre nakvasiti kosu, a potom staviti na šaku jednu kašiku pilinga, protraljati ga između dlanova i rasporediti po čitavom skalpu. Verovatno ćete morati još malo da pokvasite kosu da bi se proizvod ravnomerno rasporedio. Nežno umasirajte piling u vlasište i ostavite ga da deluje minut ili dva, zatim temeljno isperite kosu vodom, a posle je i našamponirajte i upotrebite balzam koji inače koristite.
Ovaj piling koristite najviše jednom mesečno jer u suprotnom možete oštiti kosu i poremetiti pH balans vlasišta. Ukoliko želite nešto blažu varijantu, zamenite himalajsku so braon ili kokosovim šećerom, ali ni ovaj piling nemojte koristiti češće.

5pk 26420

@rocky_barnes

Tekst: INJournal magazin
Naslovna fotografija: @shecomesincolors
Foto: Instagram

Podeli

Scroll to Top