Da li ste znali da su ovi aktivni sastojci potrebni i vašoj kosi?

Proizvodi za negu kože na bazi aktivnih sastojaka odavno su zvezde kozmetičke industrije i to sa razlogom. Oni ciljano deluju na specifične probleme naše kože i menjaju je na bolje. Međutum, da li ste znali da mnogi od ovih sastojaka mogu da unaprede i kvalitet vaše kose i vlasišta? Kada su sastavni deo šampona, balzama, seruma i drugih tretmana za kosu, ovi sastojci rešavaju mnoge probleme – od hidratacije, preko jačanja do sprečavanja opadanja kose. U nastavku vam otkrivamo tri aktivne supstance koje bi trebalo da potražite u proizvodima za kosu.

Hijaluronska kiselina

O tome kako hijaluronska kiselina deluje na kosu već smo vam pisali, ali ovaj sastojak zaslužuje da ga još jednom pomenemo. Za početak bi trebalo da znate da je hijaluronska kiselina humektant, što znači da privlači vodu iz vazduha i zadržava je u vlasima. Pored toga, poznata je i po sposobnosti da zadrži do 1.000 puta više vlage od svoje težine zbog čega je nezamenljiv sastojak kada je reč o hidrataciju kože. Međutim, gotovo identično dejstvo ima i na kosu. Ona pomaže da se nadoknadi vlaga u kutikuli dlake, promovišući glatku, meku i zdravu kosu. Ali pošto vlaga iz ovlaživača može da ispari, posebno kada je vazduh suv, kada birate serume i maske, najbolje je da potražite proizvode koji, pored hijaluronske kiseline, sadrže i emolijentne i okluzivne sastojke kao što su lipidi, ulja i puteri. Oni će formirati zaštitnu barijeru i zaključati vlagu u kosi.

Peptidi

Peptidi su kratki polimeri aminokiselina vezani peptidnim vezama koji imaju istu hemijsku strukturu kao proteini, ali su manje dužine. S obzirom na to da postoji više vrsta peptida, oni deluju na više frontova. U nezi kose uglavnom se koriste hidrolizovani kolagenski peptidi čija je osnovna funkcija hidratacija kose i kože glave, a mogu se i lokalno primenjivati na dlaku jer imaju moć da obnove oštećenja (ovu vrstu peptida sadrži predloženi proizvod – OGX Thick & Full Biotin & Collagen Weightless Healing Oil Treatment). S druge strane, biomimetrični peptidi, peptidi soje i drugi peptidni kompleksi uglavnom se koriste za sprečavanje opadanja i stimulaciju rasta kose, a njihova efikasnost odavno je dokazana (ovu vtstu peptida sadrže predloženi proizvodi – The Ordinary Multi-Peptide Serum for Hair Density i DSD 3.4.2 Crexepil de Luxe Classic Lotion).

Micelarna voda

Kao što verovatno znate, micelarna voda sadrži micele suspendovane u vodi, a ovi sićušni molekuli imaju sposobnost da privlače nečistoće i ulja, a da pritom ne isišuju kožu i kosu. Zbog toga je micelarna voda najpoželjniji sastojak u šamponima, a ovi proizvodi odličan su izbor kada želite da uklonite naslage ulja, nečistoća i proizvoda za stilizovanje sa kose i vlasišta.

Tekst: INJournal magazin
Naslovna fotografija: @kaesutherland
Foto: Instagram, Promo

Podeli

Scroll to Top