Aleksandra Sanja Orlandić Stetković: Make-up za preplanuli ten

Vratili smo se sa odmora uz mnogo lepih uspomena i nezaboravnih provoda koje ćemo pamtiti bar do sledećeg letovanja, a zajedno sa koferima punih sećanja obično ponesemo i bronzani ten koji nas nedeljama kasnije podseća na dane bez obaveza. Međutim, ono što trebamo da imamo na umu jeste da preplanula koža zahteva drugačije šminkanje od uobičajenog, jer je često dehidrirana, neujednačene boje, a ako smo se „zaigrali na suncu“ može biti i crvena. Stoga nam odabir prave podloge uglavnom zadaje najveće probleme.
Međutim, poznata beogradska make-up artistkinja Aleksandra Sanja Orlandić Sretković tvrdi da čak i takva koža, uz odgovarajuću šminku može da zablista. Ona nam je dala odgovore na najčeđća pitanja koja nas muče kada se vratimo sa odmora.
– Osunčana koža, osim ako nije izrazito masna, uglavnom je dehidrirana zbog dugotrajnog izlaganja suncu. Često uz preplanulu boju dobijemo i neželjene poklone u vidu diskoloracija – pega i fleka, a da ne govorim o izgoreloj koži i ljuštenju lica. Ali, za svaki od tih problema postoji rešenje.

PODLOGA ZA DEHIDRIRANU KOŽU

1p so 11815

– Za dehidriranu i ujednačeno preplanulu kožu koja na sebi nema većih nepravilnosti za prekrivanje dovoljna je tonirana krema. Ovi proizvodi obično su i sa visokim zaštitnim faktorom kao što je recimo Eucerin Sun Creme 50. Takva formula će dati koži ono što joj nedostaje, a to su blaga zaštita, prirodna prekrivenost i hidratacija. Za masnu kožu birajte lagane tečne pudere bez ulja odnosno one koji imaju oznake „oil free“, „oil control“ ili „mattifying“. T zonu (čelo, nos i bradu) treba dodatno osigurati od prosijavanja kompaktnim ili puderom u prahu.

KAKO PREKRITI PEGE I FLEKE?

nas p kor

– Kada je reč o pegama i flekama, potrebno je „naoružati“ se strpljenjem da bi se prekrile nepravilnosti, a glavni proizvodi koji su potrebni jesu tečni puder i odgovarajući korektor koji je nijansu ili dve svetliji od pudera. Najpre na lice nanesite lagani puder ili toniranu kremu, zatim preko fleke ili pege korektor i to tapkajućim pokretima i sačekajte oko jedne minute da se osuši. Zatim ponovo nanesite puder u tankom sloju. Ako je fleka i dalje vidljiva, ponovite postupak istim redosledom, a proizvode nanosite u tankom sloju i fleke i pege će nestati.

ŠTA SA CRVENOM KOŽOM I KOŽOM KOJA SE LJUŠTI?

3p so 11815

– Ako se koža ljušti, morate prvo uraditi lagani piling. Pomešajte malo morske ili obične soli sa kašičicom maslinovog ulja i blagim kruznim pokretima trljajte lice. Tek nakon toga, nanesite toniranu kremu.
Izgorelu crvenu kožu možete zakamuflirati tako što pre tonirane kreme ili laganog tečnog pudera nanesete zelenkastu podlogu koja se može naći u vidu prajmera ili korektora. Ovi proizvodi se, inače, koriste da sakriju crvene fleke od bubuljica, ali u ovom slučaju biće vaš odličan saveznik i spasiće vas crvenila od sunca. Proizvode ih mnoge kozmetičke kuće kao što su Nyx, Kiko ili Makeup Forever.

MAKE – UP ZA PREPLANULI TEN

3pp so 1715

– Kad je ostatak make-upa u pitanju, uz preplanuli ten na očima su najlepše senke u zlatkastim i zemljanim tonovima. Lice se kao i obično senči bronzerima, a posebnu svežinu daju rumenila boje kajsije.
Što se tiče usana, za dan su pogodniji sjajevi u prirodnim svežim nijansama dok su za veče preporučljivi upadljiviji mat karmini. M.A.C ima fantastičnu paletu ovih proizvoda – od vatreno roze, preko narandžastih do koralno crvenih, pa i ljubičasto-bordo nijansi.

Podeli

Scroll to Top