Koraci koje bi trebalo da preduzmete ako se suočavate s upornim ožiljcima od akni

Jedina stvar koja nam može pokvariti raspoloženje više od uporne bubuljice ili akne jeste ožiljak koji nastaje kada se upalni proces smiri. Čak i ako posvećeno brinete o koži, crveni tragovi ili tamne mrlje trajaće nedeljama ili mesecima, a nekada i znatno duže. Dobra vest je da rešenje postoji, ali uglavnom nije jednostavno i zavisi od mnogo faktora.

ŠTA UZROKUJE OŽILJKE OD AKNI?
Postoji nekoliko faktora koji urzokuju nastanak ožiljaka zbog zapaljenskih lezija, kao što su papule (ružičaste izrasline), pustule (ružičaste kvrge s belim gnojem) ili lojne ciste (akne). Prvi je genetika, pa ukoliko imate članove porodice koji su se suočavali s ovim problemom, veća je verovatnoća da će se ožiljci javiti i kod vas. U slučaju da sami stiskate bubuljicu sigurno ćete pogoršati iritaciju nastalu zbog upale, pa će pojava ožiljka biti neminovna, a jako je važno i kako negujete kožu. Za početak izbegavajte grube pilinge i obavezno koristiti kreme sa zaštitnim faktorom u dnevnoj rutini, jer izlaganje suncu doprinosi da fleke od akni sporije zaceljuju.

@holliemercedes

KOJI SVE TIPOVI OŽILJAKA POSTOJE?
Pre svega, u zavisnosti od tipa vaše kože, možete se suočiti s postoupalnom eritemom (uporno crvenilo) ili s postinflamatornom hiperpigmentacijom, odnosno tamnim mrljama. Dok su osobe sa svetlijom kožom sklonije prvom tipu ožiljaka, kod osobe s tamnijom kožom obično se javljaju hiperpigmentacijske fleke. Ukoliko niste sigurni koji je tip vašeg ožiljka, biće dovoljno da ga pritisnete. Ako pobeli, znaćete da je reč o postupalnom eritemu, ako se ne desi nikakva promena, u pitanju je postinflamatorna hiperpigmentacija.
Za proces lečenja ožiljaka najvažnije je ipak jesu li oni atrofički ili hipertrofični. Prva vrsta nastaje kada dođe do gubitka tkiva, a ožiljak se tada nalazi ispod nivoa kože. S druge strane, hipertrofične ožiljke stvaraju fibrozne mase, koje nastaju kao poslediva veće proizvodnje kolagena tokom samozaceljenja kože. Ovi ožiljci su ružičasti i tvrdi i glatki na dodir, i veoma su uporni.

KAKO TRETIRATI OŽILJKE OD AKNI?
Svejedno koji je tip ožiljaka s kojim se suočavate, za početak je najbitnije da u svoju rutinu uvedete nežne hemijske pilinge, koji sadrže kombinaciju AHA i BHA kiseline. Oni će odstraniti mrtve ćelije s kože i otkriti mladu kožu na kojoj nema ožiljaka. Drugi korak su serumi s antiinflamatornim i sastojcima za izbeljivanje kože, a ovde prvenstveno mislimo na serume na bazi vitamina C, koji posvetljuje kožu i moćan je antioksidans, kao i na serume s vitaminom E, koji obnavlja ćelije kože i poboljšava teksturu.

Biological Recherche Losion P50

SkinCeuticals C E Ferulic

Na tamne fleke odlično deluju preparati koji sadrže retinoide i azelaičnu kiselinu, jer su dokazano učinkoviti kada je reč o izbeljivanju hierpigmentacija. Među efikasnim sastojcima za ovu vrstu ožiljaka je i hidrohinon, ali ne bi trebalo da ga koristite bez konsutacije s dermatologom jer je reč o izuzetno moćnom jedinjenju koje može posvetleti i zdravu kožu. Za korekciju pigmentacija možete koristiti i preparate s traneksaminskom kiselinom.
Kod lečenja atrofičnih ožiljaka, najvažniji korak jeste da podstaknete kožu da proizvodi više kolagena, a to se može postići različitim preparatima i tretmanima, poput hemijskih pilinga, dermoabrazije i lasera.

Murad Rapid Dark Spot Correcting Serum

Ukoliko imate hipertrofične ožiljake, koji su najuporniji i ne postoji šansa da se sami od sebe iscele, najvažnije je da se u tim regijama smanji prisustvo kolagena, a tu opet dolazimo do laserskih tretmana, koji predstavlju jedini siguran način da se rešite ovih crvenih i podignutih izraslina. Ako odlučite da se podvrgnete laserskom tretmanu, jako je važno da izaberete pouzdanu ordinaciju i lekara koji rukuje laserom jer je reč o procedurama koje mogu ostaviti neželjene posledice kada se izvode od strane lica koje nije dovoljno stručno.

KAKO DA SPREČITE POJAVU OŽILJAKA OD AKNI?
Najvažnije je da sami ne stiskate bubuljicu i da reagujete čim se ona pojavi. Tretirajte upaljeno područje preparatima na bazi benzoil peroksida i salicilne kiseline, a ukoliko oni ne daju rezultate, obratite se dermatologu. Za lečenje kod kuće možete koristiti i retionoide, pre svega adapalen – najjači oblik ove grupe jesinjenja koji je dostupan bez recepta.

The Ordinary Salicyl Acid 2% Solution

The Ordinary Granactive Retinoid 2% in Squalane

Tekst: INJournal magazin
Naslovna fotografija: @holliemercedes
Foto: Instagram, Promo

Podeli

Scroll to Top