Beogradski sajam knjiga: Sedam naslova sa naše liste želja

Domaći izdavači već tradicionalno promociju najvećih hitova ostavljaju Međunarodni beogradski sajam knjiga. Jubilarno, šezdeseto izdanje počinje 25. oktobra i traje do 1. novembra, a posetioce očekuje ponuda 483 direktnih izdavača od čega 67 iz inostranstva.
Mi smo izdvojili neke od najavljenih naslova za koje smo sigurni da će se mnogima naći na listi za kupovinu.

Sama, Isidora Bjelica (Laguna)

Uzbudljiva ispovest Isidore Bjelice o delu njenog života o kojem dosad niko nije znao ništa. Ovaj autobiografski roman istovremeno je i filozofska pripovest o traganju za ljubavlju i smislom.

Junakinja romana Sama luta po svetu, odlazi u Meksiko u potrazi za ključem razumevanja našega bića i smisla, ne znajući da se odgovor zapravo nalazi u njenom sopstvenom srcu… I kada se mnogo godina kasnije suoči sa krajnjim beznađem, kada pomisli da su je svi napustili i da je ostala sama, junakinja će shvatiti da put do srca voljenog vodi kroz sopstveno srce.

Šalu na stranu, Nik Hornbi (Vulkan)

Barbara je rešila da ostvari svoje snove. Zanosna plavuša odbila je krunu na takmičenju lepote u Blekpulu i zaputila se u London da se okuša u onome što je oduvek želela: svetu komedije. Ostavlja iza sebe Barbaru i sve što ona predstavlja, a na scenu stupa neodoljiva Sofi Stro.

Dobivši priliku da sarađuje sa scenaristima i producentom kojima se divi, Sofi postaje njihova glavna zvezda i inspiracija, a serija na kojoj rade postiže neslućen uspeh. Dok publika ispred malih ekrana uživa u njihovim duhovitim opaskama, ekipa se neizmerno zabavlja i pošto se kamere isključe. Glumački par Sofi i Klajv, scenaristi Toni i Bil i producent Denis postaju poput porodice, ali stvarni život ubrzo sve više počinje da se prepliće sa redovima scenarija…

Pronicljiv i neizmerno zabavan, novi roman velikog Nika Hornbija predstavlja pravi spoj onoga po čemu je autor prepoznatljiv: nesavršenih likova koje ne možete da ne zavolite i originalne priče koja oduševljava jednostavnošću, a istovremeno vas primorava da se zamislite i prepoznate sebe u njoj.

Rat nije ženskog roda, Svetlana Aleksijević (Arhipelag)

Roman dobitnice ovogodišnje Nobelove nagrade za književnost pronaći ćete na štandu izdavačke kuće Arhipelag. Ova knjiga je priznanje i dokumentacija ljudskog sećanja. U njoj govori više od 200 žena, objašnjavajući kako mlade devojke, koje su sanjale o udaju, postaju vojnici 1941. godine. Više od 500 000 hiljada žena je u Rusiji učestvovalo u Drugom svetskom ratu. Ne samo što su lečile i spasavale muškarce, već su rame uz rame sa njima stajale na frontu. Ovogodišnja Nobelovka je radila na ovoj studiji četiri godine, posetivši pri tome više od 100 gradova i sela, gde je prikupljala priče ženskih ratnih veterana.

Slikar prolaznog sveta, Kazuo Išiguro (Dereta)

Romani Kazua Išigura bave se temom sećanja i ljudskog života koji je, u trenutku kada se o njemu pripoveda, već ostao negde u prošlosti. Masuji Ono, glavni junak ovog romana, slikar, se posle Drugog svetskog rata, za vreme koga je bio deo propagandne mašinerije Japana, nalazi nad ruševinama svog života, mrtvom porodicom, pogrešnom ideologijom i dilemom otadžbina ili umetnost.

Ovaj roman oslikava promenu kulturnih i društvenih obrazaca, načina ponašanja jedne zemlje na prelazu iz jedne epohe u drugu.

Srećna porodica kaluđera koji je prodao svoj ferari, Robin Šarma (Vulkan)

Ukoliko spadate u one koji su bili oduševljeni knjigom „Kaluđer koji je prodao svoj ferari“, imamo lepe vesti za vas: stigao je nastavak.

Džulijan Mantl, nekadašnji advokat koji je na vreme spoznao pravi smisao života, spreman je za nove izazove. Na putu ka ispunjenom, uravnoteženom i radosnom postojanju ne postoji važniji činilac od porodice. Stoga Džulijan u ovoj knjizi izlaže niz pronicljivih spoznaja, zahvaljujući kojima ćete omogućiti detetu da prepozna talente i realizuje svoj naročiti dar. Jedan od rezultata takođe će biti da sa članovima porodice imate odnos ispunjen poverenjem, koji će se pretvoriti u neraskidivo čvrstu sponu.

Videla I i II, Elenor Katon (Laguna)

Godina je 1866, a Volter Mudi je došao na Novi Zeland da se obogati na nalazištima zlata. Iste večeri kad je doputovao nailazi na napeti skup dvanaest meštana, koji su se u potaji okupili da razmotre niz nerešenih zločina. Jedan bogat čovek je nestao, jedna prostitutka je pokušala da se ubije, a u kući zlosrećnog pijanca pronađena je ogromna svota novca. Mudi ubrzo biva uvučen u mrežu isprepletenih sudbina, komplikovanu poput rasporeda zvezda na noćnom nebu.

Misteriozni nestanci i pronalasci, zlatna groznica iz devetnaestog veka, čarobni netaknuti predeli Novog Zelanda i živopisni junaci naslikani su na nebeskom platnu. Uživaćete u raskošnom pripovedačkom talentu Elenor Katon, u neverovatnim zapletima i još neverovatnijim obrtima. I videćete da je sve upisano u zvezdama. Knjiga u kojoj je sve povezano, a ništa nije onako kako se čini.

Gora Preobraženja, Ljiljana Habjanović Đurović (Globosino Aleksandrija)

Gora Preobraženja je knjiga o Svetom Savi. Knjiga koja nas podseća kako su Nemanjići stvarali srpsku državu i Srpsku Pravoslavnu Crkvu. Kako je Sveti Sava ispunio sebe svetlošću Duha Svetoga i sobom obasjao srpski rod. Kako je srpski narod kroz vekove opstajao na stazi Svetosavlja. Istovremeno, to je knjiga koja upućuje kako da se svako od nas uspne uz Goru Preobraženja.

Podeli

Scroll to Top