Bestseler knjige o letnjim avanturama koje nećete ispuštati iz ruku

Sezona godišnjih odmora u punom je jeku, a bez obzira na to da li ste već bili na letovanju ili se tek spremate da otputujete, hoćete li većinu leta provesti na moru ili ćete jedva ugrabiti desetak slobodnih dana, verujemo da će vam prijati da pročitate makar jednu knjigu u kojoj su glavni junaci sunce i more. Zato smo ovog puta izdvojili pet bestseler romana u čijem su središtu avanture proživljene na letnjim putovanjima, a koji su prepuni energije i strasti uobičajene za najtoplije doba godine. Bilo da je reč o novim upoznavanjima, zaljubljivanjima i zapletima koje čitamo u jednom dahu, ili o dramama i najkomplikovanijim životnim situacijma, sledeće knjige nećete ispuštati iz ruku.

MRAČNA KĆI (Elena Ferante)

Verujemo da su mnogi od vas već gledali istoimeni film za koji je Olivia Colman nominovana za Oskara za glavnu žensku ulogu, ali svejedno bi trebalo da pročitate ovaj roman. Glavna junakinja Leda je razvedena žena srednjih godina posvećena poslu profesora engleskog jezika i dvema ćerkama. Kad one odu kod oca u Kanadu, umesto očekivane usamljenosti i čežnje za njima, Leda shvata da uživa u slobodi i da joj je život postao lakši i lepši. Odlučuje da ode na odmor u mali priobalni grad na jugu Italije, gde nakon nekoliko mirnih dana upoznaje neobičnu porodicu koja u njoj izaziva nelagodu i služi kao okidač za talas uspomena na njenu mladost, teške i nekonvencionalne odluke koje je donela kao majka i posledice koje su te odluke ostavile na nju i njenu porodicu. Naizgled obična priča polako prerasta u jezivo suočavanje sa sopstvenom haotičnom prošlošću.

POSLEDNJE LETO (En Brešers)

Pre nego što je svoj neverovatni talenat posvetila pisanju za odrasle, En Brešers pisala je romane za decu koji su se prodavali u milionskim tiražima. Ova bogata, slojevita i dirljiva knjiga podjednako će prijati dvadesetogodišnjacima i četrdesetogodišnjacima. Radnja je smeštena na Long Ajlendu, a govori o sestrinstvu, prijateljstvu, ljubavi, gubitku i odrastanju. U pitanju je priča o prijateljskom trouglu nastalom u malom mestu na plaži – između dve sestre u dvadesetim godinama – Rajli i Alis, i Pola, mladića sa kojim su odrasle – i jednom letu kada se pod pritiskom probuđene ljubavi, seksualne znatiželje, iznenadne teške bolesti i duboko skrivene tajne prijatelji otisnu u svet odraslih gde im njihovo letnje skrovište više ne pruža zaštitu.

LETO ZA SEĆANJE (Meri Balog)

Nakon što je ostavljena pred oltarom, Loren Edžvort odlazi u London kako bi pobegla od tračeva i tugaljivih pogleda, i ujedno bila družbenica svojoj dragoj rođaci. Bez želje da posećuje društvene događaje, bez volje da prima udvarače, živi krajnje tiho i povučeno. Jednog jutra bila je svedok tuče u kojoj joj je jedan mladić zapao za oko. Ozloglašeni buntovnik vikont Rejvensberg, naslednik velikog imanja i brojnih titula, braneći čast obične mlekarice, uspeo je, ipak, krajičkom oka da ugleda lepu Loren. Stasao za ženidbu, odlučio je da osvoji gospođicu Neosvojivu. Ono što je sa njegove strane počelo kao opklada i izazov, buknulo je u pravu ljubav. Ono što je u početku bio kapric i želja da se ne povinuje društvenim standardima, za Loren je ubrzo postalo smisao života… Ako ste istinski ljubitelj ljubavnih priča, ovo je pravi roman za vas.

RAZDVOJENOST (Kejti Kitamura)

Ona se složila sa svojim nevernim mužem da je vreme da se razdvoje. Neka to u datom trenutku bude strogo privatna stvar, nikome neće reći, i neka zasad ostane između njih dvoje. Kad otpočne svoj novi život bez njega, stiže joj vest da je Kristofer nestao u dalekoj regiji negde na jugu Grčke. Okleva da krene za njim, mada njegova majka to od nje očekuje, i dalje zadržavajući za sebe da oni zapravo već neko vreme ne žive zajedno, da čak nije ni znala gde je on. U dubini duše nije čak ni sigurna da želi da ga pronađe. Kada njena potraga dobije šokantan rasplet, ona shvati da zapravo razume manje nego što je mislila kada je u pitanju odnos sa čovekom koga je nekada volela. Ova napeta i bespoštedna priča o intimnosti i nevernosti ogoljava sve ono što nas zapravo uvek duboko deli od unutrašnjeg života drugih, ma koliko sa njima bili bliski.

KA KUĆI PLIVAJUĆI (Debra Levi)

Čim je sa porodicom stigao u vilu u brdima iznad Nice u Francuskoj, Džo je u bazenu ugledao Kiti Finč. Ona iz vode izlazi poptpuno naga i, nepozvana, ulazi pravo u srž njegovog porodičnog odmora. Zašto je ona tamo? Šta želi od svih? I zašto joj Džoova zagonetna supruga dozvoljava da ostane? Ovo su samo neka od pitanja na koja ćemo tražiti odgovore. Ka kući plivajući definitivno spada u one romane koje ćete želeti da pročitate više puta, a možda je najbolja preporuka za ovu knjigu to što je bila u užem izboru za Bukerovu nagradu.

Tekst: INJournal magazin
Naslovna fotografija: @queenofjetlags
Foto: Instagram, Promo

Podeli

Scroll to Top