Bitka za Versaj: Nova modna lektira koja nam stiže ovog proleća

Neponovljiv modni događaj dramatičnog naziva „Bitka za Versaj“ koji je održan 28. novembra 1973, tema je nove knjige novinarke i dobitnice Pulicerove nagrade Robin Givhan koja nosi isti naziv. Ok, sigurni smo da niko od vas ne voli bitke, ali kada su u pitanju fashion nadmetanja, to je već nešto drugo.
Versajski dvorac bio je domaćin revije na kojoj su se za prevlast na svetskoj sceni takmičili francuski protiv američkih dizajnera. Obe zemlje predstavljala su po pet najznačajnijih dizajnera tog vremena. Francusku Haute Couture viziju mode „branili su“ Yves Saint Laurent, Pierre Cardin, Emanuel Ungaro, Christian Dior i Hubert de Givenchy, dok su na američkoj strani nastupili Oscar de la Renta, Stephen Burrows, Halston, Bill Blass i Anne Klein koja je bila u društvu svoje tadašnje pomoćnice Donne Karan. Svaki od deset dizajnera predstavio se publici sa po osam kreacija.
Iako su pariski umetnici gledali na svoju konkurenciju sa dozom nipodaštavanja, Amerikanci su uspeli da „ukradu show“ i odnesu pobedu nad Francuzima. Stoga se ovaj događaj smatra krucijalnim za etabliranje SAD mode u svetu.
Čitav događaj organizovali su Eleanor Lambert i tadašnji kustos Versaja Gerald Van der Kemp, a tokom večeri prikupljala su se novčana sredstva za obnovu dvorca. U publici je bilo sedam stotina zvanica i to isključivo pripadnika jet set društva. Princeze Grace, Marie-Hélène de Rothschild, Jacqueline de Ribes, Gloria Guinnessa, Andyja Warhola i Liza Minnelli, samo su neki od gostiju koji su prisustvovali ovom „pisanju“ modne istorije.
U svojoj knjizi Robin Givhan opisuje sve što je prethodilo ovom značajnom događaju, uzbuđenje koje je vladalo među dizajnerima, kao i dramatičnost na samom eventu na kome je šou Francuza trajao dva sata, dok je Amerikancima trebalo samo trideset minuta da predstave svoje radove. Napisana zanimljivim stilom ovog čuvenog novinara sa mnogo zanimljivih informacija koje su znaajne za razvoj mode krajem prošlog veka, sigurni smo da će knjiga „Bitka za Versaj“, koja je objavljena ovog meseca, postati neizbežna lektira svake fashion devojke.

Podeli

Scroll to Top