Koraci koje bi trebalo da preduzmete ako imate uporne bore na čelu

Čelo je regija kojoj najčešće ne posvećujemo dovoljno pažnje sve dok se ne pojave prve bore, koje su uglavnom veoma uporne i frustrirajuće. Kod mnogih osoba javljaju se već tokom dvadesetih godina kao posledica mimike. Naime, pri svakom pokretu mišića lica epidermis se preklapa i vremenom pravi takozvane dinamičke bore. S druge strane, u kasnijim godinama javljaju se i statične bore, koje nastaju kao posledica gubitka kolagena. Kojom brzinom ćemo gubiti kolagen zavisi kako od genetike, načina života i beauty navika.
Istina je da je ovo jedan od najupornijih kožnih problema, ali nije nerešiv, posebno ako na vreme krenete u konačni obračun s borama na čelu. Kada se bore još nisu duboko urezale u kožu postoji mogućnost da ih potpuno eliminišete, a čak i ako su linije na vašem čelu nešto dublje, određene procedure mogu napraviti bitnu razliku.

NAJEFIKASNIJI KOZMETIČKI SASTOJAK U BORBI PROTIV BORA NA ČELU

Kada govorimo o kozmetičkim sastojcima koji su efikasni u rešavanju ovog problema, prvo mesto zauzima retinol. Derivat vitamina A podstiče proizvodnju kolagena zbog čega se, laički rečeno, koža odupire boranju. Međutim, trebalo bi da imate u vidu da će vam trebati najmanje tri meseca pre nego što primetite prve rezultate odnsno pre nego što vaša koža vidljivo postane zaglađenija. Verujemo da već znate da retinol kožu čini osetljivijom zbog čega je prilikom upotrebe preparata koji sadrže ovaj sastojak potrebno da intenzivno hidrirate kožu, kao i da koristite dnevne kreme s najvećim zaštitnim faktorom. Prirodna alternativa za retonol je ulje šipka koje takođe sadrži vitamin A, ali ono može biti od pomoći ulavnom samo u prevenciji pojave bora na čelu.
Jedan od najboljih preparata s retinolom koji se može pronaći na domaćem tržištu je The Ordinary Retinol in Squalane, koji dolazi u koncetrraciji od 0,2, kao i 0,5 i 1%. Nanesite ga na potpuno suvu kožu, a iako ostavlja masan trag, sačekajte pola sata pa potom stavite i hidrantnu kremu.

ANTI-AGE PROCEDURE

Injekcije botoksa s razlogom imaju status najpopularnije procedure za rešenje ovog problema. U najvećem broju slučajeva one mogu potpuno eliminisati bore već nakon prve intervencije. Kod onih koji imaju nešto dublje linije na čelu, prvi trerman napraviće bitnu razliku, a nakon nekoliko narednih procedura, bore će postajati sve manje, a nekada će i sasvim nestati. Botoks deluje tako što parališe mišiće i samim tim sprečava mimiku, a rezultati uglavnom traju između pet i šest meseci.
Osim botoksa, različiti laserski tretmani i hemijski piling mogu dati rezultate. Dok se laserima postiže kontrolisano oštećenje kože koja potom proizvodi više kolagena i samim tim postaje manje naborana, hemijski piling uklanja gornje slojeve kože zbog čega ona dobija lepši tonus i teksturu.

PREVENCIJA BORA NA ČELU

Najvažnije je da imate u vidu da je sunce jedan od najčešćih uzroka rane pojave bora i finih linija na koži, pa je zaštita tokom čitave godine prvi korak koji bi trebalo da preduzmete kako biste sprečili gubitak kolagena. Osim toga, koristite preparate koji ojačavaju zaštitnu barijeru kože jer će tako biti manje sklona pojavi svih znakova srarenja, pa i bora na čelu.

Tekst: INJournal magazin
Naslovna fotografija: @lucywilliams02
Foto: Instagram, Promo

Podeli

Scroll to Top