Čišćenje kože tokom leta jedan je od najvažnijih beauty koraka, evo kako da izaberete adekvatne proizvode

Odavno smo naučili lekciju da se potrebe naše kože menjaju sa promenom godišnjih doba, pa dok su zimskoj koži potrebna ulja, bogate kreme i sredstva za eksfolijaciju, letnja zahteva intenzivnu hidrataciju, dobre čistače i SPF proizvode. O zaštiti od sunca i pravilnoj hidrataciji pisali smo vam više puta, međutim, često zaboravljamo da je čišćenje lica baza za sve ostale korake u beauty rutini. Ne samo zbog toga što je neophodno ukloniti prljavštinu i ostatke SPF-a već i zato što će koža bolje apsorbovati serume i kreme koje nanosite kasnije.

KAKO SUNCE I TOPLOTA DELUJU NA KOŽU

Za početak je važno znati da lojne žlezde u ovom periodu godine stvaraju više sebuma nego inače, a višak ulja čini kožu lepljivom. Kao posledica toga mogu se javiti proširene pore ili akne. Preterano izlaganje suncu takođe dovodi i do nastanka crvenila, iritacija i dehidratacije, a slobodni radikali iz naše okoline i UV zraci čine da bore postaju vidljivije te da koža ubrzano stari.

@eleanorpendleton

PRAVILA ZA ČIŠĆENJE KOŽE TOKOM LETA

Čišćenje lica tokom leta ne treba obavljati češće nego obično – dva puta dnevno, ujutru i uveče, sasvim je dovoljno. Preterano čišćenje može narušiti kožnu barijeru, što dovodi do suvoće i iritacije jer koža postaje nemoćna u borbi sa štetnim faktorima iz spoljne okoline. Osim toga, kada sa lica uklonimo sva prirodna ulja, koža će reagovati tako što će proizvoditi još više sebuma.

VODIČ ZA ODABIR PROIZVODA ZA ČIŠĆENJE

U letnjem periodu potrebni su nam čistači koji su nežni prema koži, a temeljno uklanjaju svu prljavštinu i ostatke make-upa i proizvoda za negu. To znači da bi trebalo da izbegavate proizvode koji sadrže oštre surfaktante, kao što je natrijum lauril/lauret sulfat (SLS/SLES). Takođe, alkohol je nepoželjan sastojak jer dehidrira kožu, što rezultira povećanom proizvodnjom sebuma.

@eleanorpendleton

Birajte formule na bazi vode jer su one relativno lagane i pomažu da koža sačuva vlagu. Potražite sastojke kao što su vitamin C, kakao, aloe vera, hijaluronska kiselina i nijacinamid. Imajte na umu da bi tokom leta trebalo da budete obazrivi sa proizvodima koji sadrže AHA kiseline jer one povećavaju osetljivost kože na UV zračenje, što može dovesti do pojave hiperpigmentacija, neujednačenog tena, pa čak i opekotina od sunca.
Ako imate masnu ili normalan tip kože potražite gelove koji će nežno očistiti lice, a ukoliko je vaša koža suva birajte mleka, balzame ili proizvode na bazi ulja koji efikasno uklanjaju nečistoću, ali ne isušuju kožu.

CeraVe – penušavi gel za čišćenje za normalnu do masne kože
Vichy – Purete Thermale gel za čišćenje osetljive kože lica
Eucerin – Dermatoclean micelarna pena
Kiehl’s – Ultra Facial Cleanser
Kiehl’s – Midnight Recovery Botanical Cleansing Oil
Drunk Elephant – Beste™ No. 9 Jelly Cleanser
Guerlain – Mousse de Beaute Cleansers Foam
Sisley Paris – Gentle Cleansing Gel with Tropical Resins
Shieseido – Complete Cleansing Microfoam
Korres – Greek Yoghurt Probiotic Foam Cleanser
Neutrogena – Pink Grapefruit gel za umivanje lica
Mixa – Anti-Imperfection gel za čišćenje lica

Tekst: Kristina Blagojević
Naslovna fotografija: @eleanorpendleton
Foto: Instagram, Promo

Podeli

Scroll to Top