Da li možemo biti u fit formi ukoliko pešačimo svakog dana?

Nedostatak vremena jedan je od najčešćih izgovora za odustajanje od rekreacije u savremenom svetu, pa su se mnogi fitness stručnjaci poslednjih godina potrudili da osmisle efikasne treninge koji ne oduzimaju mnogo vremena, a pomažu nam da budemo u formi. U skladu sa tim trendom, sve veću popularnost stiče i pešačenje, a da li hodanje spada u vrstu kardio treninga i kako utiče na naš organizam, saznajte u nastavku.
Za početak treba naglasiti da kardio trening podrazumeva fizičku aktivnost koja ubrzava rad srca dopremajući do svih organa veću količinu kiseonika. Iako je veliki napor prva asocijacija na ovaj pojam, rad srca i pluća može se ubrzati i bez previše znojenja, pa stručnjaci tvrde da je i pešačenje jedna vrsta kardio treninga. Naravno, da biste postigli rezultate, najvažnije je da pronađete pravu brzinu i da odvojite dovoljno vremena za tu aktivnost.

KAKO HODANJE UTIČE NA ORGANIZAM?

Hodanje je kao i sve druge forme kardio vežbi, poput trčanja, preskakanja konopca ili vožnje bicikla, odlično za srce. Ukoliko pešačite pet dana nedeljno u trajanju od po pola sata, značajno ćete smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti, a osim što jača srce i pluća, hodanje poboljšava celokupnu energiju i imunitet. Mnoge studije dokazale su i da hodanje relaksira, ima pozitivan efekat na raspoloženje, čini da bolje i brže mislimo i pomažu nam da bolje spavamo.
Istina je da će trčanje brže dovesti do rezultata, ali ukoliko imate probleme sa zglobovima ili kolenima, pešačenje je odlična alternativa. Takođe, džoging nosi veći rizik od povreda i znatno je naporniji za organizam, više opterećuje kukove i donje ekstremitete, pa je za početnike hodanje mnogo bezbednije rešenje.

PEŠAČENJE I MRŠAVLJENJE

Iako manje od trčanja, hodanje povećava potrošnju energije, a za optimalne rezultate potrebno je da pronađete svoj idealni tempo. On zavisi od više faktora i varira od osobe do osobe. Zbog toga se može desiti da, ako pešačite u društvu, jedno od vas bude zadihano i oznojeno, dok se kod drugog srčani rad tek neznatno ubrza. Da bi bilo efikasno, pešačenje mora da ubrza srčani ritam. Kada pronađete odgovarajući intenzitet i brzinu, nastojte da ih održite što je duže moguće. Naravno, ako hodate po neravnoj podlozi ili se penjete uzbrdicom, ne pokušavajte da pošto-poto održite ritam već prilagodite trening onome što prija vašem organizmu.
Imajte u vidu i da je ishrana najvažniji faktor u ovoj jednačini i da je neophodno balansirati je. Ukoliko budete jeli više nego što potrošite – dobićete na težini i obratno.

DA LI JE HODANJE DOVOLJNO DA BUDEMO U FIT FORMI?

Hodanje, posebno ukoliko praktikujete brzi hod, svakako pomaže da steknete kondiciju, međutim, ako želite da imate lepo oblikovane mišiće, potrebne su vam i vežbe snage. Fitness stručnjaci se slažu u tome da bi vežbe snage trebalo raditi pre, a ne posle kardio treninga, pa ukoliko je vaš primarni cilj da zategnete telo, pre odlaska u šetnju obavezno odradite vežbe snage. Danas na YouTubeu postoji niz treninga u trajanju od po 10-ak minuta, koje možete praktikovati u vlastitom domu.

Tekst: INJournal magazin
Foto: Instagram (@littlemissfearlessblog)

Podeli

Scroll to Top