Večeras počinju „Dani italijanskog filma“, a ovo su naslovi koje ne bi trebalo da propustite

U organizaciji Cinecittà, jednog od najvažnijih evropskih filmskih arhiva, Italijanskog instituta za kulturu, MegaCom Filma i mts Dvorane, od 24. do 28. oktobra održava se prvi festival Cinema Made in Italy („Dani italijanskog filma“). Na festivalu će biti prikazana najnovija ostvarenja savremene italijanske kinematografije sa misijom da najbolje od italijanskog filma bude dostupno publici širom sveta, a čitav projekat podržan je od strane Ministarstva kulture, Opštine Stari grad i Ambasade Italije. Publika će imati priliku da vidi 14 ostvarenja, a gosti prvog izdanja festivala „Dani italijanskog filma“ biće autori i autorke iz te zemlje sa kojima će, nakon projekcija, biti održani razgovori.
Ukoliko volite ili želite da bolje upoznate italijansku kinematografiju, u nastavu vam otkrivamo naslove koje ne bi trebalo da propustite.

Beskrajna nedelja

Film Alena Paronija dobitnik je FIPRESCI nagrade i nagrade žirija na filmskom festivalu u Veneciji. Ova drama prati Brendu, Aleksa i Kevina koji su negde između provincije i srca velike prestonice Italije, Rima. Kada Brenda sazna da je u drugom stanju, troje tinejdžera se po prvi put suočavaju sa izazovima odrastanja. Njihova nezavisnost i sloboda, kao i njihova patnja društvenih autsajdera, stavljeni su u iskušenje. Film je večeras otvorio festival, a reprizno će biti prikazan u sredu, 25. oktobra u 21 čas u bioskopu Cine Grand BIG Rakovica.

Mimi – Princ tame

Mimi je tinejdžer, siroče sa deformisanim stopalima koji radi u piceriji u Napulju. Sudbonosnog dana sreće Karmilu, mladu devojku, ubeđenu da je ona potomak grofa Drakule. Oni odlučuju da zajedno pobegnu iz ciničnog i nasilnog sveta u kome žive. Film će premijerno biti prikazan u sredu, 25. oktobra u 19 časova u mts Dvorani, a reprizno u četvrtak, 26. oktobar u 21.30 čas u Cine Grand BIG Rakovica.

Kao ovce među vukovima

Autorka Lida Patituči publici će se obratiti nakon projekcije filma “Kao ovce među vukovima” u četvrtak, 26. oktobra u 19 časova, takođe u mts Dvorani. Njen film govori o bratu i sestri koji se pronalaze se u istoj pljački na suprotnim stranama nakon što se godinama pre toga nisu videli. Ona kao policajka, on kao kriminalac. Stare rane ponovo isplivavaju na površinu i oni moraju da naprave izbor koji ozbiljno može da ugrozi njihove ciljeve. Film će reprizno biti prikazan u petak, 27. oktobar u 21.30h u bioskopu Cine Grand BIG Rakovica.

Rekao sam ti

Radnja filma rediteljke Đinevre Elkan smeštena je u Rim gde, tokom januarskog vikenda, stiže iznenadni toplotni talas. Sunce je u početku prijatno, ali vrućina brzo eskalira do zastrašujućeg stepena što dovodi do toga da ljudi i životinje gube samokontrolu. Film će biti premijerno biti prikazan 28. oktobra u 19 čaova u mts Dvorani, a potom i u bioskopu Cine Grand BIG Rakovica u nedelju, 29. oktobra u 19 časova.

Poseban program manifestacije Cinema Made in Italy biće posvećen Federiku Feliniju, maestru italijanske kinematografije (povodom 30 godina od smrti slavnog reditelja). Ovom prilikom od 24. do 28. oktobra u 15 časova u mts Dvorani biće prikazani filmovi Dangube, Sladak život, Osam i po, Đulijeta među duhovima i Glas mesaca.

Tekst: INJournal magazin
Naslovna fotografija: IMDb
Foto: IMDb, Promo

Podeli

Scroll to Top