Dokumentarna serija „Depp vs. Heard“ stiže na Netflix 16. avgusta

Da li se sećate prošlogodišnjeg suđenja između Amber Heard i Johnnyja Deppa? Trajalo je sedam nedelja (tačnije od 11. aprila do 1. juna), a čak da vas ova tema uopšte nije zanimala verujemo da niste mogli da je izbegnete i da ste na društvenim mrežama pogledali makar nekoliko klipova iz sudnice. Parnica, koja je u mnogim segmentima ličila na latinoameričku sapunicu, tema je nove Netflixove dokumentarne serije čija je premijera najavljena za 16. avgust.
Prvi trailer za seriju od tri epizode objavljen je juče, a rediteljka Emma Cooper, koja je prethodno režirala Netflixov dokumentarni film The Mistery of Marily Monroe: The Unheard Tapes, prvenstveno se bavila uticajem koje je ovo suđenje imalo na široku javnost.

Slučaj Depp vs. Heard

Amber Heard i Johnny Depp venčali su se 2015. godine, a rastali godinu dana kasnije, s tim što su se zvanično razveli 2017. Njihov razvod, baš kao i brak, bio je tema u svim svetskim medijima, naročito nakon što je Amber objavila snimak jedne njhove svađe tokom koje je glumac vidno pod uticajem alkohola i opijata. Međutim, prava drama nastala je tek nakon što je u decembru 2018. The Washington Post objavio članak glumice koja je tvrdila da je trpela nasilje u porodici. Iako nijednom nije pomenula Deppovo ime, svima je bilo jasno o čemu se radi. Zbog negativnog publiciteta, Depp je izbačen iz mnogih projekata i njegova karijera krenula je nizbrdo, pa je u februaru 2018. tužio Heardovu i tražio od nje odštetu od 50 miliona dolara. Ona je na to odgovorila protivtužbom u kojoj je tražila duplo veću odštetu.
Suđenje je zakazano tek tri godine kasnije i to u okružnom sudu okruga Ferfaks u Virdžiniji, što je omogućilo prisustvo kamera u sudnici. Međutim, upravo je to izazvalo nezapamćenu medijsku pompu pa je akterima ovog suđenja postalo bitnije kakav će utisak ostaviti na javnost, nego na sud.
Porota je na kraju presudila da Depp nije kriv, a sud je odredio da je Amber obavezna da mu isplati 15 miliona dolara. S druge strane, ona je dobila spor po jednoj tački svoje protivtužbe, u kojoj je optužila Deppovog agenta za klevetu. Za to joj je isplaćeno 2 miliona dolara.

Kakav je uticaj ova parnica imala na široku javnost?

Ako premotate film malo više od godinu dana unazad, sigurni smo da ćete se setiti pompe kojom je ovo suđenje bilo propraćeno. Ne samo da su svi svetski mediji svakodnevno izveštavali o ovoj temi već su kllipovi iz sudnice kružili društvenim mrežama, a pre svega TikTokom. Da ne govorimo o tome da je ne mali broj ljudi stekao popularnost na TikToku upravo zbog svojih komentara na ono što se dešavalo tokom parnice i ličnim ocenama o tome ko govori istinu a ko ne.
Na kraju, suđenje se pretvorilo u spektakl, a svaki dolazak neadašnjih supružnika u sudnicu bio je propraćen okupljanjem najvernijih fanova koji su im davali podršku.
U skladu sa tim, Netflixov dokumentarac istražuje kakav su uticaj društvene mreže i mediji imali na ovaj slučaj, ali i kako je parnica uticala na celokupnu javnost. Zvanični sinopsis glasi: Depp vs. Heard istražuje zloglasni slučaj klevete koji je privukao svetsku pažnju kao prvo TikTok suđenje i ispituje prirodu istine i ulogu koju ima u našem modernom društvu.
Ukoliko vas zanima kako društvene mreže utiču na naše poimanje istine i stvarnosti, verujemo da ćete sledećeg meseca pogledati ovaj dokumentarac.

Tekst: INJournal magazin
Foto: Netflix

Podeli

Scroll to Top