Deset filmova koje morate pogledati pre dodele Oscara

Sezona praznika nam polako dolazi, a za sve filmofile to je idealno vreme da pogledaju najnovije naslove sa holivudske A liste. Jer kao što znamo, nakon Nove godine i božićnih praznika očekuje nas „groznica sedme umetnosti“. Dodele „Zlatnog globusa“ i „Oskara“ se nipošto ne propuštaju, ali kako biste spremni dočekali ove ceromenije, pogledajte koji filmovi će se najverovatnije naći na spisku za laskava priznanja. Mada če lista nominovanih ostvarenja biti znatno duža, izdvajamo za vas naših deset omiljenih naslova.

selma p

Selma: Američka istorijska drama o maršu crnaca za dobijanje prava glasa od Selme do Mongomerija koji su predvodili James Bevel,Hosea Williams i Martin Luther King, Jr.

birdman p

Birdman: Zanimljiv film o glumcu Rigganu Thomsonu koga igra Michael Keaton. On je publici poznat po superheroju Birdmanu, ali zaplet nastaje kada posle pauze želi da se vrati na scenu kroz spektakl na Brodveju.

the theory of everything

The Theory of Everything: Dirljiva priča o životu fizičara Stephena Hawkinga. U filmu je prikazan period u kome mu je dijagnostikovana ALC bolest, zatim priča o zaljubljivanju i sklapanju braka sa koleginicom sa Kembridža, kao i kako je došao do najvećih dostignuća.

foxcatcher

Foxcatcher: Film o čuvenom sportisti Marku Schultzu i njegovom bratu Daveu koji će biti uvučeni u tajnovitu situaciju kada tajkun Jonhn du Pont želi da finansira da se Mark sprema za još jednu pobedu na Olimpijskim igrama.

gone girl

Gone Girl: Priča o misterioznom nestanku prelepe devojke koju tumači Rosamund Pike i istrajnom Nick Dunne čija uloga je pripala Benu Afflecku. On prikuplja tragove i polako slaže mozaik o tome šta se zapravo dogodilo.

1pimgosckan

The Imitacion Game: Priča o genijalnom matematičaru Alenu Turingu koga tumači Benedict Cumberbatck. Njegova uloga je u Drugom svetskom ratu je nemerljiva jer je pomogao da se dešifruje kod čuvene nacističke mašine za šifrovanje Enigma. Međutim, kasnije je uhapšen zbog nemorala jer je bio homoseksualac, a njegova životna priča završava se samoubistvom.

boyhood

Boyhood: Interesantna drama Richarda Linklatera. Film je sniman sa prekidima tokom jedanaest godina tačnije od 2002. do 2013. godine i prikazuje rast dečaka i njegovu stariju sestru koji vremenom postaju odrasle osobe.

interstellar

Interstellar: Naučno-fantastični film u režiji Christophera Nolana o timu astronauta koji putuju kroz svemir u potrazi za novim planetama koje se mogu nastaniti.

a most violent year

A Most Violent Year: Radnja je smeštena u zimu 1981. godine u Njujorku, a taj period se smatra najnasilnijim u metropoli. U teškim uslovima, glavni junak koji je imigrant i njegova porodica pokušavaju da prošire svoje poslovanje, ali i da učine nešto dobro za zajednicu u kojoj žive.

unbroken

Unbroken: Novi film u režiji Angeline Jolie koji je dobio odlične kritike. Priča o životu Olimpijca Louisa Zamperinija koji je tokom Drugog svetskog rata postao zatvorenik Japanaca.

Podeli

Scroll to Top