Filmovi o letnjim avanturama koje uvek iznova volimo da gledamo

Dok polako pravimo planove za odlazak na godišnji odmor, jedan od načina da u svoj život unesemo letnju atmosferu i pre odlaska na more jesu filmovi u čijem su središtu avanture proživljene na letnjim putovanjima, a koji su prepuni energije i strasti uobičajene za najtoplije doba godine. Bilo da je reč o novim upoznavanjima, zaljubljivanjima i zapletima koji nas drže prilepljenim za ekran, ili o dramama i najkomplikovanijim životnim situacijama koje ipak uspeju da pronađu svoj put, sledeći filmovi na odličan način ilustruju leto.

LJUBAV U BARSELONI

Ovo je prvi film u trilogiji čuvenog reditelja i scenariste Woodyja Allena, a druga dva naslova su Ponoć u Parizu i Rimu, s ljubavlju. Zaplet počinje kada konvencionalna Viki (Rebecca Hall), verena za Douga (Chris Messina) otputuje u Barselonu, kako bi provela letnje praznike u kući prijatelja svojih roditelja, a na put kreće sa nekonvencionalnom i otvorenom prijateljicom Kristinom (Scarlett Johansson). Kada dve devojke upoznaju kontraverznog slikara Huana Antonija Gonzala (Javier Bardem), a potom i njegovu bivšu suprugu Mariju Elenu (Penelope Cruz), životi će im se zauvek promeniti.

PONOĆ U PARIZU

Gil i Inez putuju na odmor u Pariz zahvaljujući poslovnom putu njenih roditelja. Gil je uspešni holivudski scenarista, ali želi da postane ozbiljan pisac iako mu nedostaje inspiracija za prvi roman. On se zaljubljuje u grad i misli da treba da se presele tamo posle venčanja, međutim, negova buduća supruga, ne deli njegovo mišljenje. Kad Inez ode na ples sa prijateljima, Gil odlazi u ponoćnu šetnju i pronalazi pravi izvor inspiracije za pisanje. Gilove svakodnevne ponoćne šetnje po Parizu mogle bi da ga odvesu bliže srcu grada, ali dalje od žene sa kojom treba da se oženi. Glavne uloge u filmu tumače Owen Wilson, Rachel McAdams, Marion Cotillard, Kathy Bates, Carla Bruni…

RIMU, S LJUBAVLJU

Ovaj film prati tri uzbudljive priče koje se međusobno prepliću. Italijanski provincijalac Antonio stiže u Rim sa novom ženom nadajući se da će impresionirati rodbinu, ali se na kraju nađe u društvu prostitutke spremne da mu ispuni sve želje. U međuvremenu, Leopold, prosečni Rimljanin, doživi šok kada ga masa zameni za filmsku zvezdu, a odmarajući se u Večnom gradu, sredovečni američki arhitekta doživljava najromantičniju avanturu u životu. Glavne uloge tumače Alec Baldwin, Roberto Benigni, Penelope Cruz, Ellen Page, Woody Alen…

BELLA

Bella je porodični film o iskupljenju sa snažnom porukom. Glavni junaci – Jose (Eduardo Verastegui) i Nina (Tammy Blanchard), kolege su u restoranu na Manhattanu čiji je vlasnik Joseov usvojeni brat, Manny. Radnja se odvija u jednom danu u kojem se isprepliću događaji koji zauvek povezuju glavne likove – kuvara Josea koji ima drugima nepoznatu prošlost obeleženu fudbalskom karijerom i konobarice Nine koja ima neizvesnu budućnost. U radnji se isprepliću Joseova priča iz prošlosti, koja ga i dalje proganja, njihova sadašnjost i neizvesna budućnost.

I DOK SMO OVDE

Mlada američka književnica Jane (Kate Bosworth) sa suprugom, muzičarem Leonardom (Iddo Goldberg) dolazi u Napulj gde on ima probe za predstojeći koncert. Jane se nada da će joj boravak u Italiji pomoći da prevlada kreativnu blokadu i nastavi rad na novoj knjizi, ali tamo upoznaje devetnaestogodišnjeg zemljaka Caleba (Jamie Blackley) i među njima se javlja snažna obostrana privlačnost…

MUSTANG

Mustang je prvi dugometražni film rediteljke Deniz Gamze Erguven u kom se bavi suprotnostima između religije i sekularizma, tradicije i modernizma, a sve kroz priču o pet tinejdžerki koje žive u udaljenom selu na obali severne Turske. Zaplet počinje kada se Lale i njene sestre vraćajući se kući iz škole, u susret letnjem raspustu, igraju sa dečacima u moru. Bezazlena igra pokreće skandal koji će imati neočekivane posledice. Porodični dom postepeno se pretvara u zatvor i mašinu za pravljenje devojaka za udaju. Pet sestara kojima je zajednički slobodarski duh, pronalaze način da zaobiđu ograničenja koja su pred njih postavljena.

MY SUMMER OF LOVE

Ljubavna letnja priča o dve tinejdžerke koje se zaljubljuju u atmosferi seoske vrele dokolice u Jorkširu. Emily Blunt i Natalie Press zajedno istražuju svet senzualnosti, znatiželje i žudnje. Uz pomoć toplih kadrova natopljenim svim čulima i letnjom napaljenošću, Pawel Pawlikowski je ovu ljubavnu letnju priču napravio tako da ćemo je i sami osetiti na koži, čak i ako je napolju kiša, a mi skriveni ispod prekrivača.

SKRIVENA LJUBAV

Sedamnaestogodišnji Elio provodi leto sa roditeljima u jednom italijanskom selu. Uzbuđenje dolazi u obliku visokog, preplanulog američkog pomoćnika istraživača Olivera, koji je došao u Italiju da radi s Eliovim profesorom i ocem. Elio je u početku oprezan sa pridošlicom, ali ubrzo počinje da izmišlja sve više razloga kako bi provodio vreme sa njim. Iako ga najpre ismeva, jer je dete obrazovanih akademika, njihovi verbalni sukobi počinju da dobijaju erotsku notu, pa nakon što konačno dožive prvi poljubac nemoguće ih je razdvojiti. Kraj Oliverovog boravka u Italiji promeniće njihov odnos, a za Elija ovo je prva ljubav. Iako je njihova afera možda kratka, ono što je zaigralo u Eliovom srcu i mislima, ostaće tamo zauvek.

JEDI, MOLI, VOLI

Ovo je verovatno najpopularniji letnji film snimljen u poslednjih deset godina. Verujemo da ste ga već gledali, ali podsetite se još jednom priče Elizabeth Gilbert, koja ima sve o čemu savremena žena sanja – muža, kuću i uspešnu karijeru, ali se i pored toga oseća izgubljeno, zbunjeno i traga za onim što stvarno želi u životu. Kada odluči da se razvede, potpuno iskoračuje iz svoje udobnosti i, rizikujući sve, kreće na put oko sveta koji će postati potraga za samospoznajom. Tokom putovanja naučiće da uživa u hrani u Italiji, spoznaće istinu o snazi molitve u Indiji i, najzad, neočekivano, pronalazi unutrašnji mir, ali i pravu ljubav na Baliju.

A BIGGER SPLASH

Rok legenda Merijen Lejn (Tilda Swinton) oporavlja se na vulkanskom ostrvu Pantelerija u Italiji sa partnerom Polom (Matthias Schoenaerts). Mir im narušava Heri (Ralph Fiennes), njen bivši ljubavnik i muzički producent, koji neočekivano dolazi sa kćerkom Penelopi (Dakota Johnson). Heri u život Merijen unosi eksploziju nostalgije od koje ne može da pobegne. Ovaj film je na neki način senzualan portret žudnje, ljubomore i rock’n’rolla, okupan mediteranskim suncem.

Tekst: INJournal magazin
Naslovna fotografija: @collagevintage

Podeli

Scroll to Top