Deset filmova posle kojih raskid manje boli

Raskid veze smatra se jednim od nastresnijih događaja u životu, naročito u periodu dok prema bivšem partneru i dalje gajimo osećanja. Nema osobe koja nije iskusila patnju zbog ljubavi i emocionalni brodolom koji ona nosi sa sobom, a početak novog životnog razdoblja ni malo nije lak. I dok vas najbolje prijateljice savetuju da nikako ne zovete bivšeg partnera, utehu možete naći u filmovima koji se bave tematikom raskida. Mi smo napravili listu od 10 ostvarenja koja će vam sigurno pomoći da zaboravite bivšeg i hrabro krenete u novi život.

ANNIE HALL

Američka romantična komedija iz 1977. godine, u režiji Woodyja Allena, značajna je po tome što je u izvesnom smislu obeležila kraj zlatnih godina američkog filma i dolazak ere komercijalnih ostvarenja. Allen, uz Marshallu Brickman, potpisuje i scenario, a odigrao je i glavnu mušku ulogu, dok mu je partnerka u filmu Dianne Keaton.
Glavni junak, komičar Alvy Singer pokušava da shvati zašto je njegova veza s Annie Hall prekinuta pre godinu dana. On postavlja bezbroj pitanja i pokušava da dobije smislen odgovor, a film će se dopasti svima koji vole estetiku Woodyja Allena i energiju Njujorka.

RASKID

Glavne uloge u ovom filmu odigrali su Jennifer Aniston i Vince Vaughn. Zaplet nastaje kada junakinja Brooke Meyers reši da okonča vezu s Garyjem Grobowskim, međutim, to ne ide lako kao što je očekivala. Nakon neprijatnog raskida, njih dvoje će voditi pravi mali rat, jer oboje žele da ostanu u stanu u kom su živeli zajedno. Na kraju će sklopiti pakt da žive kao cimeri, iako se oboje potajno nadaju da će drugi partner popustiti.

PREBOLETI SARAHU MARSHALL

Peter Bretter (Jason Segel) očajnički želi odmor i beg od stvarnosti nakon što ga je ostavila devojka Sarah (Kristen Bell), popularna televizijska zvezda. Kako bi donekle sačuvao samopoštovanje, Peter odlazi na predivno havajsko ostrvo da pokuša da sve zaboravi. Međutim, tamo neočekivano sreće bivšu s novim dečkom, britanskom rock zvezdom Aldousom Snowom, koji je i bio razlog njihovog rastanka. Srećom, u hotelu radi Rachel (Mila Kunis), koja će mu pomoći da okrene novu stranicu.

(500) DANA LETA

Tom (Joseph Gordon-Levitt) je arhitekta koji se izdržava tako što piše sladunjave čestitke, a u trenutku kad se najmanje nada, zaljubiće se u Summer (Zooey Deschanel) – lepu i živahnu novu sekretaricu njegovog šefa. Brzo će otkriti i da imaju mnogo zajedničkim interesovanje, ali ih deli to što je Tom nepopravljivi romantik dok Summer ne veruje u ljubav.
I dok se priča odvija napred – nazad, vodi nas kroz njihov odnos, koji je ponekad predivan, a nekad buran, a sve u cilju da dobijemo odgovor na pitanje – kako i zašto se i dalje toliko borimo da razumemo ljubav… I da je nekako ostvarimo.

JEDI, MOLI, VOLI

Liz Gilbert (Julia Roberts) ima sve o čemu savremena žena sanja – muža, kuću, uspešnu karijeru. Ipak, kao i mnoge druge i ona se oseća izgubljeno i traga za onim što stvarno želi. Zato donosi odluku da se razvede i napusti posao. Kada iskorači iz svoje udobnosti, rizikujući sve ne bi li ostvarila promenu koja joj je potrebna, kreće na put oko sveta koji će postati potraga za samospoznajom. Tokom njenih putovanja naučiće da uživa u hrani, spoznaće sve snage molitve, i najzad, neočekivano, pronaći će unutrašnji mir i balans prave ljubavi.

VEČNI SJAJ BESPREKORNOG UMA

Joel Barish (Jim Carrey) otkriva da se njegova bivša devojka Clementine Kruczynski (Kate Winslet), s kojom je bio u dugogodišnjoj vezi, podvrgla psihijatrijskom eksperimentu u kome se briše njeno sećanje na Joela. Frustriran idejom da se njegova bivša devojka ne seća vremena koje su proveli zajedno, on se prepušta istom procesu kako bi našao način da povrati njenu memoriju.
Pošto je u pitanju proces koji evoluira, veći deo filma odigrava se unutar Joelovog uma i njegovog sećanja na prve dane njihove strasti. Dok doktor i njegovi saradnici prolaze kroz lavirinte Joelovog uma, on shvata da ne želi da zaboravi Clementinu i namerava da napusti proces.

U DOBRU I U ZLU

Pat Solatano (Bradley Cooper) izgubio je sve – kuću, suprugu i posao. Završio je na psihijatrijskoj klinici i nakon osam meseci pušten je na kućno lečenje. On odlazi kod roditelja čije likove tumaće Rober DeNiro i Jacki Weaver, ali je nezadovoljan svojim životom i donosi odluku da pokuša da vrati sve što je izgubio. Zaplet nastaje kada upozna misterioznu devojku Tiffany (Jennifer Lawrence), koja i sama ima mnogo problema. Ona mu pomaže na njegovom putu povratka, ali i traži od njega da i on njoj pomogne. Međutim, sve će se promeniti kada sudbina upetlja svoje prste…

DNEVNIK LUDE CRNKINJE

Helen McCarthy (Kimberly Elise) ima sve što jednoj ženi treba – lepu kuću i bogatog muža. Ali kada je muž Charles (Steve Harris) izbaci iz stana nakon što joj prizna neveru, Helen se vraća u porodični dom – mami, baki i rođaku Brianu (Tyler Perry). Ona se prvi put u životu oslonja na sebe, ali ipak nakon nekog vremena počinje da se pita da li može ipak da oprosti suprugu?

POD SUNCEM TOSKANE

Film Pod suncem Toskane bazira se na istoimenim memoarima američke pesnikinj i profesorke kreativnog pisanja Frances Mayes. Glavna junakinja Frances (Diane Lane) je uspešna njujorška spisateljica čiji se svet ruši kada je muž napusti zbog mnogo mlađe žene. Na nagovor najbolje prijateljice Patti, odlazi u Italiju, u čijoj prekrasnoj pokrajini Toskani kupuje veliku staru kuću. U pitoresknom predelu, Frances unajmljuje ilegalne radnike iz Poljske da joj renoviraju kuću i tako upoznaje i zaljubljuje se u mladog agenta za prodaju nekretnina Marcella. Nijh dvoje se prepuštaju trenucima strasti, ali je on oženjen i ima decu… Ubrzo iz Njujorka stiže trudna prijateljica Patti, koju je napustila partnerka, a u njenoj kući utočište će pronaći i mladi par, Poljak Pawel i lokalna devojka Chiara…

ODMOR

Dve mlade žene, Iris (Kate Winslet) i Amanda (Cameron Diaz) u isto vreme doživljavaju krah ljubavnih veza i to neposredno pre Božića. One su na dva različita kontinenta, i ne poznaju se. Iris živi u maloj kući u Suriju, nedaleko od Londona. Njena ljubav Jasper (Rufus Sewell) pronašao je sebi drugu partnerku i sada sprema veliko venčanje.
Amanda živi brz život uspešne montažerke holivudskih filmova, i ima veliku kuću u Los Anđelesu. Bogata je i slavna, ali se njen svet ruši kada sazna da je dečko vara. Ove dve devojke upoznaće se preko interneta i dogovaraju se da dok traju raznici zamene prebivališta. Za vreme svoje posede Amanda upoznaje Irisinog privlačnog brata Grahama (Jude Law), a Iris Amandinog kolegu Milesa (Jack Black). Obe se zaljubljuju, a nove veze doneće im mnogo više nego što su mogle da zamisle.

Tekst: INJournal magazin
Naslovna fotografija: @newdarlings

Podeli

Scroll to Top