Deset filmova sa Kanskog festivala koje ne bi trebalo da propustite

Kan je još danas svetska filmska metropola, a stručni žiri na čelu sa rediteljem Pedrom Almodóvarom, proglasio je sinoć pobednike ovogodišnjeg izdanja prestižnog festivala. Zlatnu palmu jubilarnog 70. izdanja osvojio je film „The Square“ Šveđanina Rubena Östlunda, dok su najboljim glumcima proglašeni Diane Kruger za ulogu u ostvarenju „In the Fade“, odnosno Joaquin Phoenix za ulogu u filmu „You Were Never Really Here“. Nagrada za najbolju režiju pripala je Sofiji Coppoli za film „The Beguiled“, dok je takozvanu Zlatnu kameru dobio film „Montparnasse-Bienvenüe“ Léonora Serraillea, a Grand Prix „120 Beats per Minute“ Robina Campilla. Nagradu za najbolji scenario podelili su filmovi „The Killing of a Sacred Deer“ i „You Were Never Really Here“, a nagrada žirija je pripala ruskom reditelju Andreyju Zvyagintsevu i filmu „Loveless“. Pomenuti filmovi svakako zaslužuju da se nađu na vašoj listi must seen naslova, a u Kanu je prikazano još nekoliko filmova koje bi svaki ljubitelj sedme umetnosti trebalo da pogleda bar jednom u životu. Mi smo izdvojili 10 favorita koji su izazvali najviše pažnje stručnog žirija i publike.

THE BEGUILED
Novi film Sophie Coppole u središte radnje postavlja žene. Glavne uloge tumače Nicole Kidman, Elle Fanning i Kirsten Dunst, a donose priču o školi za devojke u Virdžiniji za vreme Građanskog rata. Iako su devojke po pravilu živele odvoeno od spoljnog sveta i iskušenja, dolazak ranjenog vojnika značajno menja dinamiku njihovih odnosa.

THE SQUARE
Švedski reditelj Ruben Östlund, koji je pisao i scenario za ovaj film, u centar svog interesovanja stavio je temu političke korektnosti i probleme sa kojima se suočavaju savremeni muškarci. Reč je sarkastičnoj priči koja je veoma maštovito režirana, a glavne uloge tumače Claes Bang, Elisabeth Moss, Dominic West, Terry Notary i Christopher Læssø.

1f 29517

120 BEATS PER MINUTE
Francuski film reditelja Robinu Campilla obrađuje temu borbe gej-aktivista za humaniji pristup obolelima od AIDS-a i bolje zdravstvene uslove za njih tokom osamdesetih godina prošlog veka u Parizu. Ovaj film osvojio je i nagradu žirija međunarodne kritike Fipresci dok je Joaquin Phoenix dobio Zlatnu palmu za najbolju mušku ulogu.

OKJA
O film korejskog redatelja Bong Joon Hoa već mesecima se priča. Radnja prati priču devojčice Mije koja ima neobičnog najboljeg prijatelja – ogromnu životinju imena Okja. Kad Okjin život ugroze ljudi iz jedne multinacionalne kompanije, Mija će učiniti sve da joj pomogne. U filmu glume velike zvezde poput Tilde Swinton, Jakea Gyllenhaala i Paula Dana.

JUPITER’S MOON
Mađarski reditelj Kornél Mundruczó, koji je već osvajao nagrade u Kanu, ovog puta progovara o izbegličkoj krizi, i to na sebi svojstven način. Nakon što je mladi ilegalni imigrant upucan pri pokušaju prelaska granice, otkriva da je dobio sposobnost letenja. U izbegličkom kampu će naići na doktora koji će pokušati da se okoristi njegovom moći. Kako je sam reditelj objasnio, ovo je film koji bi trebalo da nas podsetiti da su čuda itekako moguća.

2f 29517

HOW TO TALK TO GIRLS AT PARTIES
Redatelj John Cameron Mitchell donosi SF priču o mladoj vanzemaljkinji koja na jednom galaktičkom putovanju odlučuje da se odmetne od svoje grupe. Završiće u jednom od najopasnijih delova galaksije – londonskoj četvrti Croydon. Glavne uloge tumače Nicole Kidman i Elle Fanning.

https://www.youtube.com/watch?v=gnDyjAcofio

AUS DEM NICHTS
Nemački reditelj turskog porekla Fatih Akin donosi priču o intimnim porazima i stanjima svesti koja izjedaju ljude. Glavnu ulogu tumači Diane Kruger koja igra ženu čiji muž i dete ginu u terorističkom napadu. Nakon tragedije ona odlučuje da krene u osvetnički pohod.

3f 29517

HAPPY END
Reditelj Michael Haneke ponovo u cenar svog interesovanja stavlja porodicu. U ovom filmu opisuje svakodnevni život porodice iz Kalaisa, i to u jeku velike izbegličke krize koja je pogodila Evropu. Glavnu ulogu tumače Isabelle Huppert i Toby Jones.

4f 29517

D’APRÈS UNE HISTORIE VRAIE
Kontroverzni reditelj Roman Polanski odlučio je da ovog puta snimi film po istinitoj priči. Radnja prikazuje priču spisateljice koja prolazi kroz težak lični period. Nakon što objavi svoju poslednju hit knjigu, počinje da je opseda fanatični obožavatelj. Glavne uloge tumače Eva Green i Emmanuelle Seigner.

L’ANABT DOUBLE
Reditelj François Ozon donosi još jednu intrigantnu priču o neobičnom zaljubljenom paru. Chloe se zaljubljuje u svog psihoterapeuta Paula koji prema njoj gaji ista osećanja. Kad ih vidimo godinu dana nakon zajedničkog života, primetićemo da Chloe počinje da sumnja da partner namerno od nje skriva deo svoje intime. U glavnim ulogama pojavljuju se Jacqueline Bisset, Myriam Boyer i Jérémie Renier.

5f 29517

Foto: IMDb

Podeli

Scroll to Top