Deset holivudskih klasika koji su zanimljiviji od savremenih filmova

Verujemo da će mnogi od vas prohladno nedeljno veče iskoristiti za gledanje filmova i serija, a ukoliko su vam dosadili novi naslovi koji se konstantno nude, ovo može biti idealna prilika da (ponovo) pogledate neke od starih dobrih klasika.  Takozvanim holivudskim klasicima smatraju se filmovi nastali između 1917. i 1960. na američkom tlu, a mnogi od njih postali su svojevrsna lektira u svetu sedme umetnosti. Mi smo izdvojili deset naslova, koji nisu važni samo zbog nagrada koje su dobili niti zbog čuvenih filsmkih diva koje se pojavljuju u njima, već zbog priča koje će vas navesti na razmišljanje o večito popularnoj tematici muško-ženskih odnosa, ljubavi, žrtvi i odanosti. Izvesno je da će vas neki od ovih naslova dobro zabaviti, ali će vam i preneti magiju starog Holivuda.

DIVAN ŽIVOT (It’s a Vonderful Life)

Američki film iz 1946. koji je zasnovan na kratkoj priči Najljepši dar Filipa van Dorena Sterna. Danas se smatra kultnim ostvarenjem iako je imao loš bioskopski početak. Nominovan je za Oskara u pet kategorija ali nije osvojio ni jednu nagradu. Ipak, reditelj Frenk Kapra izjavio je da je to najomiljeniji film koji je radio i da ga porodici pušta svakog Božića.
Filmska priča počinje kad glavni junak Džordž Bejli (Džejms Stjuart) želi da izvrši samoubistvo, na Badnje veče 1945. godine. Međutim, u pomoć mu stiže anjeo čuvar – Klarens Odbodi (Henri Travers) koji želi da ga odgovori od tog čina, pokazujući mu kako bi grad, njegova porodica i poznanici izgledali da se on nije rodio.

KAZABLANKA (Casablanca)

Romantičnu dramu iz 1942. godine režirao je Majkl Kertiz dok su glavne uloge maestralno odigrali Hamfri Bogart i Ingrid Bergman. Radnja se vrti oko Rika (Hamfri Bogart), vlasnika restorana, koji ne zna da li bi se osvetio ili pomogao bivšoj ljubavnici Ilzi (Ingrif Bergman) koja se jednog dana pojavila u njegovom lokalu sa novim ljubavnikom i koja očajnički traži njegovu pomoć. Vreme radnje je Drugi svetski rat, mesto radnje je grad Kazablanka u Maroku, tada pod kontrolom Višijevske Francuske. Film se danas smatra klasikom kinematografije, a nalazi i na listi 250 najboljih filmova svih vremena na stranici IMDb.

FILADELFIJSKA PRIČA (The Philadelphia Story)

Romantična komedija snimljena je 1940. po istoimenom pozorišnom komadu Filipa Barija. Režiju potpisuje Džordž Kjukor dok su vodeće uloge pripale Keriju Grantu, Katrin Hepbern i Džejmsu Stjuartu. Glavna junakinja je pripadnica otmenog društva čije planove za venčanje remeti dolazak bivšeg muža (Keri Grant) i žutog novinara (Džejms Stjuart). Film je doživeo ogroman komercijalni uspeh i preporodio karijeru Katrin Hepbern nakon niza promašaja. Nominovan je za nekoliko Oskara, od kojih je Stjuart osvojio za najboljeg glumca i Donald Ogden Stjuart za najbolji adaptirani scenario. Danas se smatra jednom od najboljih komedija klasičnog Holivuda.

SILOM DADILJA (Bringing Up Baby)

Ovaj film iz 1938. u režiji Hauarda Hoksa smatra se jednom od najboljih komedija predratnog Holivuda. Protagonist, koga tumači Keri Grant, je paleontolog koji sticajem bizarnih okolnosti ulazi u niz komičnih avantura s mladom slobodoumnom ženom koju tumači Katrin Hepbern, kao i sa njenim kućnim ljubimcem, leopardom po imenu Baby. Film je imao dobru gledanost, ali je ipak komercijalno bio neisplativ, najviše zbog prekoračenja budžeta. Uloženi novac je uspeo da vrati tek nakon što je ponovno pušten u distribuciju tokom četrdesetih. S godinama je njegova reputacija rasla, i danas se smatra jednim od klasika filmske komedije.

DOGODILO SE JEDNE NOĆI (It Happened One Night)

Razmažena Elen Eli Endruz (Klodet Kolber) mlada je i pomalo umišljena bogatašica, ćerka strogog milionera Aleksandra Endruza (Volter Konoli) koja, protiv očeve volje, želi da se uda za lovca na miraz i plejboja „Kralj“ Vestlia (Džejmson Tomas). Kad pobegne s jahte u Majamiju, gde je otac, za njeno dobro drži zatvorenu, Eli uskače u autobus za Njujork gde je čeka Vestli. Tokom putovanja do nje sedi pomalo grub, ali pošten novinar Piter Vorn (Klark Gejbl), koji nakon problema sa alkoholom želi da se vrati svom poslu. Kad iz novina sazna ko mu je saputnica, Piter predlaže Eli da mu omogući pisanje ekskluzivne reportaže o događaju, a on će joj pomoći da stigne do Njujorka. Iako se u početku ne podnose, odnos između Eli i Pitera postepeno će se menjati.

PSIHO (Psycho)

Američki psihološki triler iz 1960. u režiji Alfreda Hičkoka, nastao po motivima istoimenog romana Roberta Bloka. Marion Krejn (Dženet Li) je radnica u agenciji za nekretnine u Arizoni, koja se tokom pauza za ručak sastaje sa ljubavnikom Samom Lumisom (Džon Gavin), ali ne mogu da se venčaju jer nemaju para. Kada šef agencije Marion poveri 40.000 dolara da ih isporuči u banku, ona odlučuje da s novcem pobegne u Kaliforniju. Umorna od vožnje, Marion staje da se odmori u motelu Bejts koji vodi Norman Bejts (Entoni Perkins).
Nakon večere Marion odlazi u kupatilo, i dok se tušira ulazi Norman, prerušen u svoju majku i ubija je. Ovo se dogodilo za vreme poznate scene u kadi gde se tokom ubistva puštala poznata muzika Bernarda Hermana.

NAJBOLJE GODINE NAŠIH ŽIVOTA (The Best Years of Our Lives)

Drama Vilijama Vajlera iz 1946. govori o trojici ratnih veterana koji pokušavaju da se skrase nakon povratka iz Drugog svetskog rata. Ideju za film dao je producent Semjuel Goldvin nakon što je njegova supruga 7. avgusta 1944. u Timeu pročitala članak o povratku ratnih veterana i njihovim poteškoćama. U zvezdanoj glumačkoj postavi našli su se Frederik Marč, Mirna Loj, Dejna Endruz, Tereza Rajt, Virdžinija Mejo i Hoagi Karmihael. U filmu je nastupio i Harold Rasel, koji je izgubio obe ruke u nesreći tokom obuke. Film je osvojio sedam Oskara.

CILINDAR (Top Hat)

Američki mjuzikl snimljen 1935. u režiji Marka Sandriča, poznat je kao najuspešnije zajedničko ostvarenje Freda Astera i Džindžer Rodžers. Fred tumači lik Džerija Traversa, američkog plesača koji se u Londonu zaljubljuje u plesačicu Dejl Tremon, koju tumači Džindžer. Radnja prikazuje komplikacije koje nastaju zbog toga što je Dejl Džerija zamenila za muža svoje najbolje prijateljice.
Za film je pesme napisao Irving Berlin, a najviše pažnje privukao je spektakularnim scenama u kojima su Astara i Rodžers pokazali vrhunsko plesačko umieće. Takođe doživio je i veliki komercijalni uspeh i bio je najprofitabilniji film studija RKO Pictures u tridesetim godinama.

NEKI TO VOLE VRUĆE (Some Like It Hot)

Američki filmski institut je ovu komediju sa Merilin Monro iz 1959. proglasio za najbolju svih vremena. Ovo je jedini film za koji je Merilin dobila neku veliku filmsku nagradu – Zlatni globus za najbolju glavnu glumicu. Neki to vole vruće je priča o dva muzičara, koji beže od gangstera jer su bili očevici jednog maskara pa je zbog toga naručena njihova likvidacija. Jedini posao od kog bi mogli da žive dok se kriju jeste pevanje u ženskom bendu. Oni ga prihvataju, prerušavaju se u žene i sa bendom odlaze na Floridu. Tu se zaljubljuju u Šećer (Monro), glavnu pevačicu u grupi, ali i dalje moraju da se pretvarati da su žene. Pravi zaplet nastaje kada se Džo preruši u milionera kako bi ovojio Šećer, a pravi milioner počne da flertuje sa Džeraldinom, odnosno Džerijem.

IMATI I NEMATI (To Have and Have Not)

Ovaj romantično-ratno-avanturistički film iz 1944. godine u režiji Hauarda Hoksa zasnovan je na istoimenom romanu Ernesta Hemingveja iz 1937. godine, a glavne uloge tumače Hamfri Bogart i Loren Bekol. Radnja je smeštena na ostrvu Martinik koje je pod Višijskim režimom. Na ovoj egzotičnoj lokaciji, kapetan ribarskog broda Heri Morgan (Bogart), umoran od života, prisiljen je da pomogne francuskom Pokretu otpora i prokrijumčari jednog od njihovih mesnih vođi i njegovu ženu na Martinik. U međuvremenu, počinje njegova romansa sa Meri (Bekol), koja je takođe upravo stigla na ostrvo. U ovom filmu Loren Bekol odigrala je svoju debitansku ulogu, a na snimanju se rodila ljubav između nje i Bogarta koja je naredne krunisana brakom.

Tekst: INJournal magazin
Foto: @wishwishwish

Podeli

Scroll to Top