Deset razloga da započnete dan vodom sa limunom

Poslednjih godina sve češće možemo čuti savete stručnjaka koji naglašavaju da bi dan trebalo započeti čašom mlake vode sa limunom. Odlučili smo da ovaj, za pripremu veoma lak napitak, stavimo pod lupu i otkrijemo zbog čega je toliko delotvoran na naš organizam.
Za početak bi trebalo istaći dobro poznatu činjenicu da je limun bogat vitaminom C pa je odličan u borbi protiv bakterija, pomaže apsorbciji gvožđa, uklanja toksine iz organizma i poboljšava rad jetre. Pobornici alkalne dijete posebno se fokusiraju na ovu voćku kiselog ukusa jer utiče na alkalizaciju krvi i smanjenje nivoa kiselosti u organizmu koja je čest uzročnik bolesti.
Dodatna prednost je u tome što voda sa limunom deluje na sprečavanje upalnih procesa na koži te samim tim i na pojavu akni, ali i hidrira kožu. Takođe, ublažava osećaj gladi što je odlična vest za sve one koji žele da se reše viška kilograma. Ovo su samo neke od prednosti čudotvornog napitka, a kako bismo vas ubedili da već danas započnete dan limunadom i uvedete to u svoju rutinu, izdvojili smo 10 najznačajnijih razloga koji će vas sigurno navesti da se odlučite na ovaj korak.

Balansiranje PH vrednosti organizma
Limunska kiselina kao i askorbinska kiselina koje se nalaze u limunu alkalizuju organzam, odnosno krv čime ga dovode u balans i time sprečavaju razvoj brojnih bolesti.

Jačanje imuniteta
Kao što smo naveli, limun je bogat vitaminom C koji pomaže u borbi protiv različitih virusa i jača imunitet. Sadrži i kalijum te krvni pritisak drži pod kontrolom. Ima blagotvorno dejstvo i na sve organe za disanje.

Diuretičko dejstvo
Limfni sistem ima važnu ulogu za naše telo i imunitet. Čaša vode ujutro hidrira organizam i vraća tećnost izgubljenu tokom noći. Dehidracija može da prouzrokuje umor, tromost i pad imuniteta što može dovesti do zatvora, visokog pritiska i nesanice.

Odličan antioksidans
Direktan unos ove čarobne kombinacije u želudac čisti telo od toksina i time sprečava nastajanje i razvijanje kancerogenih ćelija.

Ubrzava metabolizam
Već smo naglasili da limunska kiselina deluje pozitivno na probavu. Sprečava nastajanje stomačnih tegoba i grčeva jer balansira kiseline u želudcu koje su potrebne za normalno odvijanje probave. Izvrstan je saveznik u borbi protiv nadutosti i gorušice. Voda sa limunom čisti jetru, deluje antiseptički zbog čega čisti creva od toksina koji se nakupljaju na njihovim ivicama.

Podstiče gubitak kilograma
Limunov sok sadrži pektine, polisaharide koji smanjuju želju za hranom. Čaša vode s limunom odmah nakon buđenja pruža osećaj sitosti i pomaže hrani da se brže razgradi.

Čisti kožu
Limunska voda deluje kao antioksidans koji čisti telo od slobodnih radikala. To utiče i na stanje kože koja je svakodnevno izložena negativnim spoljnim uticajima. Deluje i u borbi protiv bakterija koje uzrokuju akne, ali i usporava proces starenja kože.

Obnavljanje ćelije kože
Ovaj čarobni napitak deluje na kožu i tako što pomaže u zaceljivanju rana i obnavljanju mlade kože pa ublažava vidljivost ožiljaka. Zbog svog protiv upalnog svojstva, izvrstan je borac protiv infekcija, rana i opekotina.

Popravlja raspoloženje
Kada vitamin C unesete na prazan želudac deluje poput energetske inekcije koja popravlja raspoloženje, budi organizam i pomaže u borbi protiv depresije, teskobe i stresa.

Za sveži dah
Ispijanje vode s limunom ispira usnu šupljinu koja je prepuna bakterija što je glavni uzrok lošeg zadaha. Isto tako, ova kombinacija pomaže kod zubobolje i gingivitisa.

Foto: myciin.com

Podeli

Scroll to Top