26.12.2021

Deset romantičnih filmova za savršenu nedelju kod kuće

Nedelja je savršen dan za odmor, planiranje, ali i promišljanje o odnosima, ljubavnim vezama i njihovoj perspektivi. Emotivna preispitivanja najbolje je napraviti uz neki od kultnih romantičnih filmova, koji vas mogu podstaći da napravite promenu koja vam nedostaje, svejedno da li ste sami ili imate partnera. Osvežavajuća pića i lagane grickaice savršeni su partneri svakog filmskog maratona u letnjem periodu. Zato napravite limunadu s dodatkom omiljenog sezonskog voća, a mi vam donosimo listu od 10 naslova za koje verujemo da će svima prijati. Neke smo izvukli iz naftalina, a neki su ultimativni ljubavni klasici koje ne možemo da zaobiđemo.

1. KAZABLANKA (1942)

Romantična drama Michaela Curtiza sa Humphreyjem Bogartom, Ingrid Bergman i Paulom Henreidom u glavnim ulogama, nikoga ne može ostaviti ravnodušnim. Radnja se odvija tokom Drugog svetskog rata kada je Kazablanka bila pod kontrolom višijskog režima Francuske. Glavnog junaka muči moralna dilema jer je prinuđen da izabere između ljubavi za ženu i onog što je ispravno. On pomaže njoj i njenom mužu, vođi Pokreta otpora da pobegnu iz grada kako bi mogli da nastave borbu protiv nacista.

2. HIROŠIMA, LJUBAVI MOJA (1959)

Francusko-japanski crno-beli film u režiji Alaina Resnaisa, poznat je kao jedno od prvih, ali i najuspešnijih i najuticajnijih ostvarenja filmskog pokreta Novi talas. Okvirni zaplet događa se tokom 24 sata kada se dvoje bezimenih protagonista – francuska glumica (Emmanuelle Riva) i japanski arhitekta (Eiji Okada) – posljednji put susreću pre nego što će okončati svoju kratku ljubavnu vezu. Kroz flashbackove se, pak, prikazuje njihova prošlost, kako same ljubavna veza, tako i traume iz Drugog svetskog rata, odnosno kako je japanskom arhitekti porodica stradala u nuklearnom bombardovanju Hirošime dok je glumica prilikom oslobađenja Francuske doživela zlostavljanje zbog ljubavne veze sa nemačkim vojnikom.

3. GERTRUD (1964)

3rf 5317

Danski crno-beli igrani film u režiji Carla Theodora Dreyera, poznat je kao posljednje ostvarenje u njegovoj filmografiji. Po žanru je drama, a predstavlja adaptaciju istoimenog komada švedskog dramatičara Hjalmara Söderberga. Radnja je smeštena u umetničko-književni milje Kopenhagena na početku 20. veka. Glavna protagonistkinja, čiji lik tumači Nina Pens Rode, je Gertrud Kanning, operska pevačica koja odlučuje da napusti svog muža, političara u usponu Gustava (Bendt Rothe). Ona se pridružuje svom ljubavniku, kompozitoru Erlandu Janssonu (Baard Owe), ali ubrzo otkriva kako će je i on na svoj način razočarati.

4. SMRT U VENECIJI (1971)

Italijansko-francuski igrani film u režiji Luchina Viscontija predstavlja adaptaciju istoimene pripovetke Thomasa Manna. Glavni junak, koga tumači Dirk Bogarde, je Gustav von Aschenbach, avangardni kompozitor koji početkom 1910-ih dolazi u Veneciju kako bi popravio narušeno zdravlje i tom prilikom slučajno vidi i postane opčinjen poljskim dečakom Tadziom (Björn Andrésen) koji u Veneciji provodi godišnji odmor sa svojom majkom. Radnja prikazuje kako von Aschenbach zbog Tadzia odlučuje da ostane u Veneciji čak i kada u njoj izbije epidemija kolere od čijih će posledica na kraju preminuti.

5. HANA I NJENE SESTRE (1986)

Ovo je jedan od najboljih američkih filmova iz osamdesetih u režiji Woodyja Allena, a po žanru predstavlja mešavinu drame i komedije. Radnja se odvija oko zgoda i nezgoda glavne junakinje, njenih sestara i njenog bivšeg ljubavnika (Woody Allen). Sve se dešava u Njujorku koji je jako slikovito prikazan u filmu. Kroz jednostavnu priču film filozofira o smislu života, ljubavi, Bogu, umetnosti i prijateljstvu.

6. KAD JE HARI SREO SALI (1989)

Romantična komedija u režiji Roba Reinera za koju su Meg Ryan (Sally) i Billy Crystal (Harry) dobili nagrade kao najbolji filmski komičari. Glavni junaci upoznaju se u vozu kada oboje, nakon diplomiranja, iz Čikaga putuju za Njujork. Nakon tri godine, kada su oboje ostvarili svoje poslovne ambicije, ponovo se sreću u avionu i tada nastaje zaplet. Najpoznatija, sada već kultna, scena u filmu je kada Sally odglumi orgazam usred punog restorana i potom nastavlja smireno da jede desert.

7. LJUBAVNICI NA MOSTU (1991)

1fr 5317

Film u režiji Leosa Caraxa govori o Alexu (Denis Lavant) i Michele (Juliette Binoche) koji žive na Pont-Neufu, najstarijem mostu koji spaja dve obale Sene. On je akrobata i zavisnik o alkoholu i sedativima, a ona slikarka koju je na ulicu doveo raskid sa ljubavnikom i saznanje da ubrzano gubi vid. Sad imaju samo jedno drugo: podeliće bedu života pod vedrim nebom, proživeti trenutke pijane sreće, pokazati šta znači rizikovati da povredimo nekoga kome smo najprivrženiji i da nas povredi neko na koga se najviše oslanjamo.

8. TRI BOJE: CRVENO (1994)

Filmska art drama rađena je u francusko-poljsko-švajcarskoj koprodukciji, a režiju potpisuje Krzysztof Kieślowski. To je treći i završni deo njegove “trilogije o tri boje” koja istražuje francuske revolucionarne ideale u moderno doba: ostali filmovi su Tri boje: Plavo i Tri boje: Belo. Glavne uloge tumače Irène Jacob i Jean-Louis Trintignant. Ona je model Valentine, a on penzionisani sudija Kern. Iako ih gotovo ništa ne spaja započinju uzbudljiv prijateljski i duhovni odnos.

9. ROĐENJE (2004)

Psihološka drama u režiji Jonathana Glazera govori o Anni koja veoma mlada ostaje udovica. Teško se noseći sa gubitkom voljenog supruga, tek nakon jedne decenije odlučuje da, ipak, krene dalje te pristaje da se uda za dugogodišnjeg udvarača Josepha (Danny Huston). Međutim, u njen život ulazi desetogodišnji dečak Sean koji počinje da je uverava da je reinkarnacija njenog preminulog supruga, ali i da je upozorava da se ne udaje za Josepha. I dok njena okolina dečaka smatra čudakom, Anna je sve uverenija da je Sean zaita njen pokojni muž.

10. PONOĆ U PARIZU (2011)

Ovo je američko–španska romantična komedija sa elementima fantazije, reditelja i scenariste Woodyja Allena. Radnja počinje kada Gil (Owen Wilson) i njegova verenica Inez (Rachel McAdams) dolaze u Pariz, gde on namerava da završi svoj roman. Budući da se veoma razlikuje od buduće supruge, Gil uživa u vremenu koje provede sam i u lutanju pariskim uličicama. Jedne večeri, pošto crkvena zvona oglase ponoć, njegovu pažnju privlači vesela družina u automobilu iz dvadesetih. On ulazi u kola i iznenada prolazi kroz vreme – zatiče se u društvu Pabla Picassa, Salvadora Dalija i Ernesta Hemingwayja. Što više vremena provodi sa njima, ali i sa zavodljivom Adrijanom (Marion Cotillard), sve mu teže pada povratak u stvarnost…

Foto: IMBd

Poslednje vesti
Ne propustite