Detox kože: 5 namirnica koje treba jesti za doručak

Doručak je najvažniji obrok u danu, i mada to svi znamo, često zanemarujemo ovu činjenicu. Dok jedna grupa ljudi redovno preskače doručak, veliki je broj i onih koji unose nezdrave namirnice poput obrađenog mesa ili različitih vrsta hleba punih šećera i konzervansa. Osim što ovakva vrsta ishrane loše utiče na naše zdrave, posledice će se najpre videti na našoj koži na kojoj se mogu javiti crvenilo, bore ili različite vrste fleka.
Amrička nutricionistkinja Madeleine Shaw lansirala je aplikaciju „The Glow Guides“ koja zapravo predstavlja odličan vodič za izbor namirnica koje ćemo konzumirati nakon što ustanemo iz kreveta.
– Najveći broj ljudi za doručak bira obrađeno meso puno hemikalija koje je štetno za kožu, a uz to obično jedu hleb koji zadržava svežinu nekoliko dana. Hleb ne bi smeo da bude taze više od jednog dana, ukoliko je njegova svežina produžena, to samo znači da je pun šećera i konzervansa. Da bi imali lepu kožu najpre je treba nahraniti iznutra i unositi što više vitamina i minerala, naročito u prvim satima nakon buđenja – tvrdi Madeleine Shaw.
Prenosimo vam njenih 5 pravila kojih bi trebalo da se pridržavamo tokom doručka. Naravno, samo ukoliko želite da imate blistav ten.

#1 Hidratacija

Najvažnije je da čim se probudite popijete veliku čašu vode. Uradite to pre nego što posegnete za prvom jutarnjom kafom. Koži je potrebna vlaga da bi ostala čvrsta. Dehidracija uzrokuje da naše lice bude suvo, umornog izgleda i pomalo sive boje. Nastavite da pijete što veću količinu vode i tokom čitavog dana i potrudite se da stvorite naviku da vam flašica sa vodom uvek bude pri ruci.

#2 Jabukovo sirće

Kašičicu jabukovog sirćeta pomešajte sa čašom tople vode i popite neposredno pre doručka. Ovo je odličan napitak za vaš probavni sistem i pomoći će vam da lakše svarite hranu.

#3 Izbegavajte zaslađene ugljene hidrate

Zabiravite na sve vrste dugotrajnih hlebova, keksa ili slatkih napitaka. Oni podstiču proizvodnju insulina što može oštetiti kolagen, a samim tim dovesti i do preranog stvaranja bora.

#4 Ne zaboravite cink

Cink ima ključnu ulogu u funkcionisanju žlezda koje proizvode ulje u našoj koži, pa zato pomaže da se poprave oštećenja na koži i čini je mekom i glatkom. Zato jedinte za doručak namirnice kao što su jaja, riba, orašasti plodovi ili semenke.

#5 Birajte namirnice bogate omega-3 masnim kiselinama

Naše telo ne može da prizvede omega-3 ni iz čega, pa ovaj proces moramo da podstaknemo pravilnom ishranom. Jer, dobre masti podstiču anti-upalne procese u organizmu koji mogu pomoći vašoj koži. Zato, dodajte malo avokada ili dimljenog lososa u svoj doručak.

Foto: madeleineshaw.com

Podeli

Scroll to Top