Statistika kaže da će vam se kupovina ovih torbi višestruko isplatiti

Ma koliko to čudno zvučalo, izraz investiciona kupovina često se koristi u svetu mode, a po pravilu podrazumeva mudru kupovinu dizajnerske torbe. Ako imamo u vidu da većina brendova konstantno povećava cene određenih modela, onda vam je jasno zbog čega reči torba i investicija mogu da budu u istoj rečenici. Šta više, vrednost pojedinih kultnih torbi sa godinama raste brže od cene nekretnina ili zlata i dijamanata.

FENOMEN IT TORBI
Fenomen it torbi nije lako objasniti, a čitava priča počela je sredinom prošlog veka u Italiji kada je dizajnerka Giuliana Camerino za svoju modnu kuću Roberta di Camerino kreirala torbe prepoznatljive po vrhunskoj izradi i upotrebi najkvalitetnijih materijala. Ubrzo nakon toga, u Parizu je Hermès je predstavio torbu koja će kasnije biti preimenovana u Kelly. Nakon inovativnih ideja Giuliane Camerino i prvog Hermès klasika, u februaru 1955. Coco Chanel predstavila je svoju kultnu 2.55 torbu od prošivene kože i sa zlatnim lancem, a 1984. Hermès je modifikovao Haut à Courroies model (izvorno je nastao oko 1900.) kako bi napravio torbu za glumicu i pevačicu Jane Birkin. Hermèsova Birkin torba uvela nas je u sledeću fazu evolucije fenomena it torbe, jer su 1990-te i 2000-te donele pravu pomamu za dizajnerskim torbama, a Birkin model se istakao kao najvredniji među najvrednijima i taj status zadržao je do danas.

Prema aktuelnim podacima resale sajta Open for Vintage, sve veći broj žena odlučuje se za kupovinu korišćenih torbi, a na ovaj trend presudno su uticala tri faktora. Pre svega, velike dizajnerske kuće sve češće inspiraciju traže u svojim retro modelima, što originalnim verzijama automatski daje višestruko veću vrednost. Pored toga, mnoge dizajnerske kuće, a pre svega Chanel, ne samo da su povećale cene svojih torbi već su ih učinili i manje dostupnim, zbog čega kupci traže vintage verzije. I na kraju, trend održive mode takođe diktira kupovinu korišćenih komada.
Međutim, u koje torbe vredi investirati? Svakako najbolja investicija uvek su modeli sa potpisom brendova Hermès, Chanel, Dior i Louis Vuitton. Sa njima gotovo da ne možete da pogrešite, dok brendovi kao što su Gucci, Prada ili Fendi imaju određene modele čija će vam se kupovina ispltiti, ali bi trebalo da mudro izaberete u koju ćete torbu investirati novac. Više o tome u nastavku.

Louis Vuitton

Sa svojim kultnim i verovatno najprepoznatljivijim monogramom, brend Louis Vuitton odavno je postao sinonim za torbe vrhunskog kvaliteta. Naravno, nema svaki model istu vrednost, a najviše će vam se isplatiti kupovina Métis, Pochette i Speedy torbe, pogotovo sada kada rapidno raste popularnost Y2K trendova.

Louis Vuitton – Damier Ebene Canvas Alma PM Bag
theluxurycloset.com
Louis Vuitton – Brown Monogram Neverfull GM
theluxurycloset.com

Chanel

Kako cene Chanelovih torbi iz godine u godinu rastu, kupovina vintage komada postala je odličan način da se dobije torba ovog brenda po razumnoj ceni. Osim toga, po ugledu na Hérmes, Chanel je počeo da smanjuje dostupnost svojih kulnih modela, kao što su Classic Flaps i 2.55, do kojih više nije lako doći u njihovim radnjama. Pored toga, kupci danas mogu da kupe samo jedan Classic Black Flap model godišnje što je kao tornado pogodilo resale tržište.
Uz sve to, poslednje povećanje cena izazvalo je veliki bes potrošača, koji se sada sve češće odlučuju za kupovinu vintage modela, a sve su glasnije i priče o tome da je kvalitet Chanelovih torbi nekada bio bolji. To donekle i jeste tačno jer je, recimo, do 2008. godine logotip na torbama imao poznatu od 24K zlata.

Chanel – Grey Quilted Leather Jumbo Classic Double Flap Bag
theluxurycloset.com
Chanel – Classic Handbag Grained Shiny Calfskin & Gold-Tone Metal Pink
chanel.com

Dior

Nakon što je pre nekoliko godina brend ponovo lansirao svoj čuveni Saddle model, prodaja vintage verzija ove torbe ne prestaje da raste. Ako ipak želite nešto klasičniju torbu, verujemo da ne moramo da vam kažemo da je ulaganje u bilo koji Dior Lady model uvek pametan izbor. Iz godine u godinu raste i popularnost Canvas modela što bi takođe trebalo da imate u vidu.

Dior – Medium Lady Dior Natural Grained Cannage Calfskin
dior.com
Dior – Small Dior Book Tote in Blue Dior Oblique Embroidery
dior.com

Hérmes

Ovaj brend je tokom godina postao sinonim za torbe vrhunske izrade koje imaju neverovatno visoku vrednost. Statistika pokazuje da je u poslednjih 35 godina bilo pametnije uložiti novac u kuovinu Hérmes torbe nego u zlatno ili kupovinu akcija na berzi. Potražnja za njihovim komadima konstantno raste, naročito kada je reč o tri kultna modela – Birkin, Kelly i Costance na kojima ćete moći da zaradite značajan profit ukoliko se odlučite na prodaju.

Hérmes – Chai Madame Leather Gold Finish Birkin Sellier 25 Bag
theluxurycloset.com
Hérmes – HSS Verso Trench & Capucines Togo Birkin 35 GHW
theluxurycloset.com

Saint Laurent

Od svog osnivanja 1961. godine brend Saint Laurent prepoznatljiv je po kvalitetnim, praktičnim i dugovečnim torbama koje imaju jednstavne siluete, izrađene su od najkvalitetnije kože i najčešće dolaze sa čuvenim YSL logotipom. Najisplativiji su svakako prošiveni modeli College, Matelassé i Loulou, a nećete pogrešiti ni sa Le 5 à 7 ili Solferino torbom.

Saint Laurent – Black Matelassé Leather Large Monogram Envelope Shoulder Bag
theluxurycloset.com
Saint Laurent – Loulou taupe leather shoulder bag
harveynichols.com

Gucci

Nakon što je brend konstantno počeo da koristi retro Horsebit detalje u novim kolekcijama, počela je da raste i potražnja za njihovim vintage torbama, a pre svega za legendarnim Jackie modelom. Hobo torba koja je prvi put predstavljena 1961. godine, od pre dve godine ponovo je u ponudi brenda i trenutno je njihov najpopularniji model.

Gucci – Leather 1961 Jackie Shoulder Bag
gucci.com
Gucci – White Guccissima New Jackie Shoulder Bag
theluxurycloset.com

Prada

U poslednjih nekoliko sezona mnogi Pradini modeli stekli su veliku popularnost, a najveći hype vlada za Nylon modelima. S obzirom na to da je njihova cena oko 1.500 evra, veliki broj devojaka odlučuje se za kupovinu vintage varijante po znatno pristupačnijoj ceni. Tako je prema podacima resale sajta Vestiaire Collective potražnja za ovim modelima tokom 2022. godine porasla za 150%.

Prada – Black Mini Tessuto Re-Edition Crossbody Bag
theluxurycloset.com
Prada – Satin mini-bag with artificial crystals
prada.com

ZAKLJUČAK: Mada je za kupovinu dizajnerske torbe potrebno izdvojiti ozbiljnu svotu novca, pa je dobro imati opciju da jednom možete da je prodate, to ne bi trebalo da vam bude glavni kriterijum prilikom izbora jer je mnogo važnije da vam se određeni model sviđa i da je u skladu sa vašim stilom odevanja.
Takođe, ako planirate da jednom prodate svoju torbicu, u međuvremenu bi trebalo pažljivo da je održavate jer samo dobro očuvani modeli mogu lako da nađu put do narednog korisnika.

Tekst: INJournal magazin
Naslovna fotografija: @tamara
Foto: Instagram, Promo

Podeli

Scroll to Top