Dodela Zlatne palme: Završen 68. Filmski festival u Kanu

Svečanom dodelom nagrada, sinoć je završen Filmski festival u Kanu. Iako je ovogodišnja smotra na francuskoj rivijeri imala svoje 68. izdanje, Zlatna palma ove godine slavi 60. rođendan, jer je prvi put dodeljena 1955. godine.
Žirijem su ovog puta predsedavali braća Coen, Ethan i Joel, a u njegovom sastavu bili su i Sienna Miller, Guillermo del Toro, Sophie Marceau, Rossy de Palma, Jake Gyllenhaal, Xavier Dolan i Rokia Traoré.

Dheepan
Dheepan

Najboljim filmom prema oceni žirija proglašena je socijalna drama „Dheepan“ francuskog reditelja Jacquesa Audiarda, koja se tako pridružila njegovom filmu „Prorok“ koji se našao u glavnom takmičarskom programu u Kanu 2009. godine i tom prilikom takođe osvojio Grand Prix festivala. Novi film prati priču o bivšem vojniku koji beži iz Šri Lanke u Francusku u kojoj započinje novi život ispunjen brojnim problemima.

Ubica
Ubica

Druga Grand Prix nagrada otišla je u ruke mađarskog reditelja Laszla Nemesa za film „Saulov sin“ o jevrejskom zarobljeniku u logoru Aušvic. Nagradu za najboljeg reditelja dobio je kineski umetnik Hou Hsiao-Hsien za film „Ubica“, kome takođe ovo nije prva nagrada. On je 1993. osvojio je priznanje za dramu „The Puppetmaster“.

The Lobster
The Lobster

Priznanje žirija dobio je grčki reditelja Yorgos Lanthimos za satiričnu ljubavnu dramu „The Lobster“ u kojoj su glavne uloge odigrali Colin Farrell, Lea Seydoux i Rachel Weisz.
Zlatnu palmu za najbolju mušku ulogu osvojio je Vincent Lindon za ulogu u filmu „La loi du marche“ Stephanea Brizea, a nagradu za najbolju žensku ulogu podelile su Rooney Mara za ulogu u filmu „Carol“ i francuska glumica Emmanuelle Bercot za ulogu u filmu „Mon roi“ u režiji Maiwenn Besco.

Podeli

Scroll to Top