Donosimo vam praktične savete dr Marijane Krstičević o tome kako bi trebalo da negujete kožu tokom leta

Nije tajna da se naša koža tokom leta suočava sa velikim brojem izazova, pre svega usled visokog indexa zračenja koji se iz godine u godinu povećava. Stoga je ovo period kada je potrebno da joj pružimo malo više ljubavi i pažnje ako ne želimo da dočekamo jesen sa manje ili više ozbiljnim oštećenjima na koži. Upotreba preparata sa najvišim stepenom UV zaštite se podrazumeva, ali ovo nije jedini korak koji bi trebalo da dodamo u svoju beauty rutinu. Potrebni su nam i serumi, odgovarajuće kreme i maske, a s vremena na vreme i blagi piling. O tome kako bi trebalo da negujemo kožu tokom leta, razgovarali smo sa dr Marijanom Krstičević, dermatologom i vlasnicom klinike Viságe iz Novog Sada. Ona nam je dala niz praktičnih saveta o tome kako da izaberemo proizvode za negu, a otkrila nam je i koji su se tretmani pokazali kao najdelotvorniji u ovom periodu.

Dr Marijana Krstičević

Koliko se potrebe naše kože tokom leta razlikuju od onih tokom proleća i zime?
– Potrebe kože u letnjim mesecima znatno se razlikuju, a jedna od najvažnijih stvari koju bi trebalo da joj priuštimo jeste hidratacija. Stoga je u ovom periodu neophodno koristiti serume i hidrantne kreme laganijih tekstura. Zbog visokih temperatura teške kreme mogu da zapuše izvodne kanale usled čega se javljaju akne i mitiseri. Ako vam se lice znoji pod kremom znači da ona nije za vas. Osobe sa masnom kožom trebalo bi bar jednom do dva puta nedeljno da urade i blagi piling (ne raditi agresivne pilinge, zbog mogućnosti stvaranja fleka), a svima preporučujem i redovnu upotrebu maski za lice koje će dodatno nahraniti kožu.
Ne smemo zaboraviti ni to koliko je ishrana bogata voćem i povrćem važna u ovom periodu, kao i da je unosenje dovoljno tečnosti veoma bitno za hidrirataciju kože.

Poslednjih godina mnogo smo slušali o tome da je upotreba SPF proizvoda sa najvećom UV zaštitom neophodna u ovo doba godine, koji su to ključni razlozi zbog kojih ne bi trebalo da preskačemo ovaj beauty korak?
– Nažalost index zračenja povećava se svake godine. Iako sunčevi zraci imaju i svoju dobru stranu, kao što je podsticanje proizvodnje vitamina D, oni na koži ostavljaju trajna ostećenja. Pored toga što uništavaju kolagen i dovode do pojave fleka, izazivaju i razne druge poremećaje koji mogu da dovedu do pojave raka kože, a ne smemo zaboraviti da je melanom jedan od najopasnijih karcinoma.
Da li make-up podloge sa UV filterima mogu da zamene kreme sa zaštitnim faktorom?
– Danas sve renomirane kozmetičke kuće proizvode make-up podloge sa UV filterima, međutim, ti filteri ne pružaju dovoljan stepen zaštite tokom leta. Mnogo bolja alternativa kremama su SPF faktori u spreju koji mogu da se nanose i preko šminke.

Koji su to tretmani koje bi trebalo da praktikujemo tokom leta kako bi sačuvali zdravlje svoje kože?
– Dugogodišnje iskustvo mi je pokazalo da su, pored redovne nege, najbolji čuvari kože u letnjem periodu tretmani poput biorevitalizacije, kin boostera i PRP-a. Oni hidriraju dublje slojeve kože, do kojih kreme i serumi ne mogu da dopru, a istovremeno vrše i oporavak tkiva koja su oštećenja usled dejstva UV zraka. Po jedan takav tretman pre i posle letovanja sasvim je dovoljan da u potpunosti sačuvate kožu od oštećenja.
Svedocimo smo toga da je veliki broj žena fokusiran na negu lica dok zapostavlja telo, koliko je važno da tokom leta obratimo malo više pažnje i na ovaj beauty segment?
– Koža tela je tokom leta izložena suncu, ali i pogledima, pa je potrebno da joj posvetimo pažnju. Zato bi nakon svakog tuširanja trebalo koristiti hidrantne losione, a poželjno je i da klasične kupke zamenimo preparatima za tuširanje na bazi ulja. Takođe, pre izlaska napolje na kožu je neophodno naneti kremu sa zaštitnim faktorom.

Intervju: Ivana Nikolić
Foto: Privatna arhiva, Shutterstock

Podeli

Scroll to Top