Dve serije koje zaslužuju da se nađu na vašoj must watch listi

Već je izvesno da ćemo u narednom periodu slobodne trenutke sve češće provoditi kod kuće, što će biti idealna prilika da ušuškani ispod ćebenceta gledamo nove serije na streaming platformama. U skladu sa tim, najveći servisi pripremili su ove jeseni niz uzbudljivih naslova, ali među desetine novih saga koje nam se nude, svake sezone izdvajaju se jedna ili dve serije o kojima svi pričaju. Mada je ženski deo populacije očekivao da će to ovog biti Emily in Paris, serija puna klišea nije opravdala visoke kriterijume današnje publike, međutim, neke druge jesu. Najveću pažnju ove sezone privukli su naslovi Slom i Damin gambit, i to s razlogom. U oba slučaja radi se o mini serijama inspirisanim bestseler romanima, a zbog čega zaslužuju da se nađu na vašoj must watch listi, saznajte u nastavku.

@aimeesong

DAMIN GAMBIT

Serija od sedam epizoda donosi fiktivnu priču o devojci Beth Harmon, koja 60-tih godina pokušava da osvoji titulu Veliki majstor šaha. Beth je odrasla u sirotištu, gde je provodila dane igrajući šah i postala čudo od deteta – genijalka koja s lakoćom pobeđuje sve protivnike. Njen cilj je da postane najbolji šahista na svetu, ali na tom putu postoje dve prepreke. Jedna je njeno emocionalno stanje jer kako odrasta Beth počinje sve intenzivnije da se bori s traumama iz detinjstva, a druga je patrijahalno društvo koje nije spremno da prihvati da žena bude lider u tada muškom sportu.

Serija nas na samom početku baca usred radnje, a zatim nam polako otkriva koren priče. Mada imamo priliku da naučimo mnogo o surovom svetu šaha, jer se sve šahovske igre u seriji baziraju na turnirima i skandalima koji su se stvarno desili, u središtu ove priče zapravo je mentalno stanje glavne junakinje koju je maestralno odigrala Anya Taylor-Joy. Reditelj Scott Frank priredio je čitav niz ogoljenih scena, a priča o Bethinim emocijama isprepletena je njenom zavisnošću od tableta za smirenje, alkohola, seksa i šaha.
Čitava priča upotpunjena je izvrsnim kostimima i retro scenografijom koja savršeno dočarava duh tog vremena, a iako se radnja odvija pre 60 godina, pitanje koje serija postavlja i dalje je aktuelno: jesu li ograničenja koje sami sebi postavljamo naše najveće prepreke?
Seriju možete pogledati ovde.

SLOM

Istina je da smo ovu seriju s nestrpljenjem očekivali pre svega zbog Nicole Kidman i Hugh Granta, kao i scenariste David E. Kelley (Nevine laži), ali ona je mnogo više od toga. Dečiji onkolog Jonathan Fraser i njegova bogata supruga Grece žive idiličan život više klase kako ga svi zamišljamo – imaju savršen brak, uvek lepo izgledaju, s lakoćom vaspitavaju sina i društveno su aktivni. Međutim, sve se menja kada u njihov život uđe Elena Alves, koju upoznaju u školi svog sina. Iako ne pripada višoj klasi, Elena će se naći u društvu roditelja s Upper East Sidea jer je njen sin dobio stipendiju za školovanje. Mnogo mlađa i slobodnija od svih njih, ona unosi nemir u novo društvo, ali pravi obrt se događa kada Elena bude pronađena ubijena.

Život glavnih protagonista menja se preko noći i sve postaje sumnjivo. Jonathan tada misteriozno nestaje, a zahvaljujući rediteljki Susanne Bier, serija je puna neizvesnosti i napete atmosfere zbog koje ne možete da prestanete da je gledate. Međutim, osim strepnje, odlične scenografije i kostima, najveći kapital ove priče je realno prikazana stvarnost u kojoj živimo, svet povlašćenih i onih koji to nisu. Šta sve može da se kupi novcem, a šta nikad neće moći, koliko zaista poznajemo svoje najbliže i šta smo spremni da uradimo za njih, samo su neka od pitanja koja se postavljaju.
Seriju možete pogledati ovde.

Naslovna fotografija: @aimeesong
Foto: Instagram, Promo

Podeli

Scroll to Top