Pet feel good knjiga nakon kojih ćete se osećati bolje u svojoj koži

Sezona godišnjih odmora nije dobra prilika samo za putovanja i opuštanje uz sunce i more već i za čitanje svih onih knjiga za koje tokom godine nemamo vremena. Zaboravite na trenutak na vaše pametne telefone i prepustite se uživanju u takozvanom feel good štivu posle kojeg ćete se osećati bolje. Ako vas još nismo ubedili, trebalo bi da znate podatak da su poslednja naučna istraživanja pokazala da je gledanje tuđih profila na društvenim mrežama jedan od najvećih uzroka nezadovoljstva kod ljudi. Nastuprot tome nakon čitanja feel good knjiga osećamo se bolje, a podstiču nas i na razmišljanje i otkrivanje novih stvari. Čitanje je odličan način i da se opustimo pre spavanja i utonemo u dubok san, za razliku od elektronskih uređaja koji razdražuju mozak i uzrokuju nesanicu. Zato nastavite da skrolujete jer vas čekaju odlični predlozi.

MALE ŽENE
(Lujza Mej Olkot)

Jedna od najvoljenijih i najčitanijih knjiga svih vremena objavljena je još 1868. godine, a po njoj su do sada snimljena dva holivudska filmova. U romanu se opisan porodični život četiri sestre za vreme Američkog građanskog rata, koje žive sa majkom dom im se otac bori na frontu. Najstarija Meg je lepa i želi da bude dama. Džo je sa svojih petnaest godina neugledna i nekonvencionalna i gaji ambiciju da postane spisateljica. Bet je nežna trinaestogodišnjakinja sklona muzici, a Ejmi plavokosa dvanaestogodišnja lepotica. Priča o njihovim kućnim avanturama, pokušajima da uvećaju porodične prihode, njihovim poznijim ljubavima i prijateljstvu sa susedima Lorensima i dan-danas je sveža i zavodljiva.
Ova knjiga ima i svoj nastavak – Dobre supruge.

NOĆNI CIRKUS
(Erin Morgenstern)

Ovo je priča o cirkusu koji dolazi nenajavljen. Jednostavno se pojavljuje niotkuda. A unutar crno-belih šatri nalazi se jedinstven svet rariteta od čije čarolije zastaje dah. To je Le Cirque des Rêves, viktorijanski cirkus koji isključivo noću prima posetioce. Iza kulisa tog magičnog sveta, odvija se oštra borba – duel dvoje mladih mađioničara, Selije i Marka, u kojem samo jedno od njih može da pobedi. Borba imaginacije, volje i natprirodnih moći zasenjena je neočekivanom ljubavlju to dvoje mladih ljudi, emocijama od kojih svetlost treperi a temperatura raste. Dok se opasno nadmetanje nastavlja, napetost cirkusanata postaje sve jača, a ljudske sudbine bivaju sve neizvesnije.
Noćni cirkusje debitantski roman američke autorke Erin Morgenstern ispunjen neobičnim sudbinama, ljubavlju i pohlepom smeštenim u čarobnu viktorijansku atmosferu cirkusa s početka 20. veka. Ova priča nas uvlači u nesvakidašnji svet savršenih opisa i fantastične mašte koji će nas opiti kao pelin i obasuti halucinacijama.

ZAJEDNO U STANU
(Bet O’Liri)

Tifi Mur i Leon Tumi imaju probleme koje treba da reše. Tifi je prevario i ostavio dečko pa sad mora hitno da nađe stan. Međutim, kako zarađuje minimalac u neobičnoj izdavačkoj kući, izbor u Londonu joj je ograničen. Leon, bolničar za palijativnu negu, vodi veću brigu o dobrobiti drugih ljudi nego svojoj. Pored toga što radi noćne smene i brine o terminalno obolelima, jedino se brine kako da skupi novac za oslobađanje nepravedno osuđenog brata.
Leon ima stan koji koristi samo od devet do šest. Tifi radi od devet do pet, a treba negde da spava. Je li to rešenje njihovih problema? Naravno, to podrazumeva deljenje kreveta… Kada taj neobični Leonov i Tifin dogovor postane stvarnost, oni počinju da se upoznaju preko cedulja koje ostavljaju jedno drugom po stanu.

SVE ŠTO ZNAM O LJUBAVI
(Doli Olderton)

Ludo zabavna, ali ponekad i dirljiva do suza, posvećena izlaženju na kraj sa svim vrstama ljubavi koje vas usput snađu, vrcava, puna duha, topline i humora, Sve što znam o ljubavi prepliće lične ispovesti sa satiričnim zapažanjima, kratkim podsetnicima, receptima za slasna jela i raznim vinjetama u kojima će delić sebe prepoznati žene svih životnih doba – i pritom će se smejati sve dok ne padnu sa stolice.

DRUGI ŽIVOT POČINJE KADA SHVATIŠ DA IMAŠ SAMO JEDAN…
(Rafael Žordano)

Tridesetosmogodišnja Kamij ima naizgled sve što je potrebno da bi bila zadovoljna. Zašto onda ima osećaj da joj sreća izmiče? Ona samo želi da se oseća istinski ispunjeno. Kada joj rutinolog Klod na originalan način ponudi pomoć, ona ne okleva dugo: pristaje. Sledeći njegova neobična, kreativna i višeznačna uputstva, ona će, korak po korak, potpuno promeniti svoj život i početi da sledi svoje snove…

Tekst: INJournal magazin
Naslovna fotografija: @queenofjetlags
Foto: Instagram, Promo

Podeli

Scroll to Top