Filmovi koji će vas inspirisati da otputujete u Francusku čim se otvore granice

Postoji mnogo stvari u vezi sa Francuskom koje volimo. Od njihove mode preko bistro kulture, arhitektonskih remek dela i predivnih predela sve do beauty proizvoda. U tu grupu svakako spada i francuska kinematografija u kojoj se kriju emotivni, inteligentni, šarmantni, nostalgični i pre svega kvalitetni filmovi. Napravili smo listu od 11 ostvarenja, koja uključuje stare klasike, moderne filmove, čudne drame i nesvakidašnje trilere koje će vas inspirisati da (ponovo) posetite tu zemlju čim se otvore granice.

TIHI ZALIV (2017)

Crna komedija smeštena u pitoreskom francuskom selu 1910. godine predstavlja misteriju koja nije naročito misteriozna i komediju koja nije naročito smešta. Ovo je namerna strategija, a ne rezultat nedostatka mašte autora Bruna Dumonta. On već u prvih 20 minuta filma gledaocima otkriva sudbinu i krivce niza nestanaka koji su se dogodili, a na mnogo načina pokazuje i da dobar humor ne podrazumeva da moramo da se zacenimo od smeha. Reč je o očaravajućem, ćudljivom i pronicljivom filmu u kome glavne uloge igraju Juliette Binoche i Fanrice Luchini.

Film je dostupan: Amzon Prime Video

NENODIRLJIVI (2012)

Istinita priča o dvojici muškaraca koji se nikad ne bi sreli da ih sudbina nije spojila. Philippe je bogati aristokrata koji nakon nesreće prilikom skoka padobranom ostaje invalid zbog čega odlučuje da zaposli mladog negovatelja Drissa. Driss je mladić iz siromapnog kvarta, nedavno pušten iz zatvora i verovatno najmanje kvalifikovana osoba za taj posao. Susret dva suprotna sveta u početku dovodi do međusobnih sukoba, ali uskoro će se međusobno osvojiti iz čega će se roditi neočekivano, ludo i nepokolebljivo prijateljestvo.

Film je dostupan: Amazon Prime Video

JULES & JIM (1962)

Ako još niste pogledali ovaj klasik, vreme je da pritiste play. Ovo je treći, i prema mnogima najbolji film francuskog reditelja Françoisa Truffauta. Radnja se odvija u periodu od 1912. do 1933. godine, a glavni junaci su Nemac Jules i Francuz Jim koji se u Parizu zaljubljuju u Catherine. Ovaj trojac postaje nerazdvojno društvo odlučno u nameri da živi život punim plućima uprkos svetskom ratu koji besni oko njih. Kada Jules izjavi svoju ljubav prema Catherine, Jim odluči da se povuče uprkos osećanjima. Jules i Catherine se venčavaju i dobijaju ćerku, međutim ona je i dalje zaljubljena u Jima…

Film je dostupan: Amazon Prime Video

OBLACI NAD SILS MARIJOM (2015)

Na vrhuncu međunarodne karijere, glumica Maria Enders dobija poziv za nastup u pozorišnoj predstavi zbog koje je i postala poznata pre dvadeset godina. Tada je igrala ulogu Sigrid, privlačne mlade devojke koja razoružava i na kraju dovedi do samoubistva stariju Helenu. Sada igra upravo lik Helene, dok mlada Jo-Ann Ellis, holivudska starleta sklona skandalina, dobija ulogu Sagrid. Maria je zbog toga primorana da se suoči sa rivalkom, ali i sa sopstvenim godinama…

Film je dostupan: Amazon Prime Video, Netflix

UMETNIK (2011)

Kada je 2011. francuski reditelj Michel Hazanavicius javnosti predstavio crno-beli film koji prikazuje propast blistave karijere zvezde nemog filma usled pojave zvuka, svet je ostao zadivljen njegovom maestralnom idejom. O tome najbolje govori činjenica da je osvojio Oskara za najbolji film i najbolju režiju, kao i tri Zlatna globusa, 12 BAFTA nagrada i jednu Zlatnu palmu u Kanu. Ovaj lagani, emotivni film koji u sebi nosi šarmantnu nostalgiju idealan je za sve generacije.

Film je dostupan: Amazon Prime Video

GIRLHOOD (2015)

Rediteljka Céline Sciamma snimila je emotivnu dramu o životu crnaca u kvartovima na periferiji Pariza – temi koja se uglavnom zanemaruje u francuskoj kinematografiji. Glavna junakinja Marieme, koju tumači Karidja Touré, odlučuje da napusti roditeljski dom kako bi pobegla od nasilnog oca, ali postaje finansijski zavisna od starijeg muškarca. Na svom putu ona uči kako da pronađe unutrašnju snagu i promeni svoju sudbinu. Film je u mnogim momentima tužan i obeshrabrujuć, ali na kraju nadahnjuje.

Film je dostupan: Amazon Prime Video

PREZIR (1963)

Još jedan klasik reditelja Jean-Luca Godarda koji bi svako trebalo da pogleda. Tokom snimanja filma o pustolovinama starogrčkog mitološkog junaka Odiseja na italijanskom ostrvu Kapri, holivudski producent Jeremy Prokosch odlučuje da angažuje mladog scenaristu Paula Javala kako bi promenio scenario i napravio komercijalno uspešnu priču. Paul na ostrvo stiže sa lepom suprugom Camille, koju tumači Brigitte Bardot. Kako bi se dodvorio Prokoschu i zadržao unosan angažman, Paul odluči da pomoću Camille šarmira beskrupuloznog producenta.

Film je dostupan: Amazon Prime Video

ČUDESNA SUDBINA AMELIJE PULEN (2001)

Ako već niste, obavezno pogledajte ovaj slojevit film redilja Jeana-Pierra Jeuneta, ako jeste odgledajte ga ponovo jer ćete sigurno pronaći neku novu poruku. Priča prati sudbinu devojke Ameli koja se zbog niza nesrećnih okolnosti u detinjstvu okreće maštanju. Ona pronalazi zadovoljstvo u nizu naizgled bizarnih, a zapravo sasvim običnih stvari i živi da bi usrećila druge. Dok pomaže drugima, shata da je sama nesrećna i da živi bez ljubavi, a onda se zaljubljuje u Nina.

Film je dostupan: Amazon Prime Video

LJUBAV (2012)

Film Michaela Hanekea sigurno je jedna od najlepših ljubavnih priča na velikom platnu. Reč je paru profesora muzike u penziji koji žive mirnu starost provodeći slobodno vreme na koncertima svojih bivših učenika. Međutim, kada se glavna junakinja razboli, njen muž učiniće sve da joj pomogne, pokazujući šta je prava ljubav. U ovom emotivnom filmu nema ni malo patetike, a odlikuju ga i statični kadrovi i šturi dijalozi.

Film je dostupan: Amazon Prime Video

DHEEPAN (2015)

Ako ste spremni za suze, pogledajte ovaj dirljiv film reditelja Jacquesa Audiarda. Priča prati troje izbeglica koji nakon građanskog rata u Šri Lanci odlučuju da pobegnu u Francusku. Sivadhasan je vojnik koji se borio na strani gubitnika, a po završetku rata ne preostaje mu ništa drugu nego da potraži azil. Da bi dobio mogućnost da napusti Šri Lanku udružuje se sa ženom koju jedva poznaje, a koja mu je navodna supruga i njihovom navodnom devetogodišnjom ćerkom. Troje neznanaca dobija azil i u Parizu pokušava da stvori nov život.

Film je dostupan: Amazon Prime Video

PLAVO JE NAJTOPLIJA BOJA (2013)

Adèle je devojka koja za razliku od svojih vršnjaka ne voli da izlazi i da se zabavlja. Njenu pažnju zaokuplja Emma – studentkinja umetnosti plave kose. Njih dve najpre postaju prijateljice, a potom ulaze u strasnu vezu i započinju zajednički život. Priča počinje da se komplikuje kada se Adèle zaposli u školi kao nastavnica gde upoznaje mladića, zbog koga je Emma strašno ljubomorna. Film je osvojio Zlatnu plamu na Kanskom festivalu.

Film je dostupan: Amazon Prime Video, Netflix

Foto: Instagram (@juliamateian)

Podeli

Scroll to Top