Relaksirajući filmovi koje želimo da gledamo tokom prvog januarskog dana

Sa verom u bolje sutra sinoć smo dočekali 2022. godinu, a bez obzira na to da li je iza vas nezaboravan provod ili ste ostali kod kuće, verujemo da sve što želite danas jeste da se izležavate i opustite. U skladu sa tim, prvi dan u godini idealan je za konzumiranje relaksirajućih sadržaja koji popravljaju raspoloženje i daju nam potrebnu dozu pozitivne energije. Zato smo danas izdvojili deset takozvanih feel good filmova koji će vas opustiti poput tople kupke, ali i osnažiti da istrajete u svojim novogodišnjim odlukama. Neke od njih ste verovatno već i gledali, neke ste možda propustili, ali bilo da odlučite da još jednom pogledate dobro poznat naslov ili neku sasvim novu priču, posle svakog od ovih filmova osećaćete se bolje.

DŽULI I DŽULIJA

Ovo je klasičan ženski film koji zagarantovano popravlja raspoloženje. Inspirisan je dvema autobiografskim knjigama: Moj život u Francuskoj, koju je napisala poznata američka kulinarka Julia Childs i Džuli i Džulija, čiji je autor mlada njujorška gastro blogerka, koja je pokušala da u godinu dana napravi svih 524 recepata iz Childsine knjige Mastering the Art of French Cooking. Emotivna priča, pre svega nas uči da bi trebalo da pratimo svoje srce, i to kroz dve junakinje čije su likove maestralno dočarale Meryl Streep i Amy Adams.

GANDI

Verovatno znate bar nekoliko Gandijevih citata, ali koli zapravo poznajete njegov život i dela? Ako tragate za istinskom inspiracijom, obavezno pogledajte ostvarenje iz 1982. godine, koje je dobilo čak osam Oskara, među kojima je i onaj za najbolji film. Osim što će vas nadahnuti život čuvenog borca za nezavisnost Indije od Britanskog Carstva i jedne od najvažnijih ličnosti 20. veka, uživaćete i u kvalitetnoj produkciji i sjajnoj glumi Bena Kingsleyja, koji tumači Gandija.

THE HOLIDAY

Stari dobri praznički klasik zagrejaće svako srce. Iris (Kate Winslet) živi u Suriju, nedaleko od Londona, u maloj kući. Pred sam Božić saznaje da čovek koga voli ima drugu i da će se uskoro oženiti. Istovremeno, u Los Anđelesu, bogata i slavna montažrka Amanda (Cameron Diaz), saznala je da njen dečko spava s drugom. Preko interneta dolazi u kontakt s Iris i njih dve se dogovaraju da Amanda dođe u Englesku, a Iris u njenu vilu u LA-u ne bi li se tako utešile zbog propalih veza. Iako obadve misle da će sledeće dve sedmice provesti same, imaju neočekivane posete: Amanda će upoznati Irisinog privlačnog brata Grahama (Jude Law), a Iris Amandinog kolegu Milsa (Jack Black).

TAJNI ŽIVOT VOLTIJA MITIJA

Ovo je film koji sasvim sigurno nije na spisku klasika, a čak nije napravio mnogo buke kada je objavljen 2013, ali je beskrajno topao i zabavan. Glavni junak živi život koji nikada nije trebalo da iskusi i pokušava da pronađe sebe. Dok obilazi čitav svet, shvata nekoliko važnih stvari, a na kraju će se vratiti tamo odakle je sve počelo.
Ako se osećate pomalo izgubljeno, volite neobična epska putovanja i imate potrebu da ponovo pronađete sebe, a simpatičan vam je i humor Bena Stillera, onda ćete sigurno zavoleti ovaj film.

ŽENE NA IVICI NERVNOG SLOMA

Svaki film Pedra Almodovara može se svrstati u kategoriju feel good movie, jer je reč o umetniku koji svojim junacima nameće izuzetno teške životne priče, a onda ih dovodi u krajnje komične situacije, i uči ih kako da se nose sa problemima. Pored toga, u njegovim filmovima je uvek prisutna i dobra muzika koja u svima budi posebnu emociju. Žene na ivici nervnog sloma je film koji je skrenuo pažnju svetske publike na ovog reditelja i koji je beskrajno komičan i zabavan.

MOJA PORODICA I DRUGE ŽIVOTINJE

Film je inspirisan istoimenom autobiografskom knjigom Geralda Durrella, u kojoj opisuje niz anegdota koje je doživeo sa svojom porodicom dok su boravili na Krfu. Radnja se dešava od 1935. do 1939, kada je Durrell imao između 10 i 14 godina. Verovatno ćete već tokom prvih kadrova zavoleti ovu ekscentričnu i zabavnu porodicu, a dopašće vam se i suncem okupani kadrovi grčkog ostrva. Svaki junak ovog ostvarenje je lud na svoj način, ali su svi beskrajno dragi pa su njihove avanture savršene za dane kad nam nedostaju sunce i smeh.

MALA MISS AMERIKE

Još jedan film o porodici, ovog puta prilično disfukcionalnoj. Zaplet ove Oskarom nagrađene crne komedije počinje kad se sedmogodišnja Olive Hoover kvalifikuje na takmičenje Little Miss Sunshine koje se održava u Kaliforniji. Problem je što njena porodica živi u Novom Meksiku i u škripcu je s novcem, ali ipak svi zajedno kreću na put. U dotrajalomm Volkswagenovom kombiju Olive putuje s nezaposlenim ocem Richardom, premorenom majkom Sheryl, polubratom Dwayneom koji citira Nietzchea, ujakom Frankom koji je sklon samoubistvu i dedom Edwinom koji ima pogan jezik. Satima stisnuti u malom kombiju, jedni drugima brzo počinju da idu na živce, a kad se stari Volkswagen pokvari, Hooverovi se bore s vremenom, ali i jedni s drugima kako bi doveli Olive na vreme na takmičenje.

PAD

Dok se oporavlja od preloma ruke u maloj bolnici u predgrađu Los Anđelesa, devojčica Alexandria konstantno luta hodnicima i upoznaje Roya Walkera, filmskog kaskadera koji je zbog nezgodnog pada paralizovan. Priča o pet heroja, zlikovcu i princezi, koju će Roy ispričati maloj prijateljici, nikog neće ostaviti ravnodušnim. Ovaj film sniman je pune dve godine na 20-ak lokacija širom sveta, a vizualni efekti toliko su impresivni da u kombinaciji sa sjajnim kostimima i nestvarnom scenografijom, mnogi kadrovi deluju poput najdivnijih slika velikih umetnika.

DŽOJ

Glavna junakinja bila je kreativna i maštovita devojčica, kojoj se kao najboljem đaku u školi smešila svetla budućnost. Međutim, životne okolnosti dovele su je do situacije da kao mlada žena i dalje živi u roditeljskom domu s bakom i majkom, ali i troje svoje dece i bivšim mužem koji je smešten u podrumu. Radi različite poslove da bi prehranila porodicu jer je njena majka postala depresivna nakon razvoda. Kada i njen otac finansijski propadne i vrati se u porodičnu kuću, u kojoj ovog puta živi u podrumu sa njenim bivšim mužem, ona ima utisak da je dotakla dno. Ali, baš tada dobija snagu da uzme konce života u svoje ruke i pravi velike promene.

DEVOJKA KOJU SAM VOLEO

Godine 1937. prgava Katie nakratko sreće bogatog Hubbella, ali kada se nakon osam godina ponovo vide, zaljubljenost će ih odvesti čak do Holivuda. U to vreme Katie je već pripadnica levičarskog pokreta dok Hubbell ima nameru da napiše scenario za film. Međutim, kad je kongresni Odbor za antiameričku delatnost pokrenuo progon komunista 1947, njihova veza se raspada. Dok se trudna Katie bori za ugrožena prava, njen prevrtljivi partner odlučuje da spasi svoju karijeru. Kada se, po treći put, sretnu 60-ih, ponovno će osetiti staru privlačnost, ali moraju i da donesu odluku da li su spremni da budu zajedno.

Tekst: INJournal magazin
Naslovna fotografija: @m_scenery

Podeli

Scroll to Top