12 filmova uz koje možemo da počnemo sa zagrevanjem za Noć veštica

Maskembali uoči Noći veštica, praćeni odličnim žurkama, poslednjih godina i kod nas su postali omiljeni vid zabave u ovo doba godine, bez obzira na to što proslava ovog praznika nije u našoj tradiciji. O najboljim žurkama koje se večeras održavaju u Beogradu već smo vam pisali, međutim, čak i ukoliko ne volite zabave u kostimima i dalje možete da uživate u Halloween atmosferi. Uz nekoliko sveća, dobro društvo, kokice i mudro odabran film sasvim sigurno ćete osetiti posebnu magiju popularnog praznika. Zato smo vam sastavili listu na kojoj su se našli kako kultni tako i novi naslovi, ali smo izostavili klasične horor filmove sa mnogo krvi i ubicama koji nemilosrdno pokušavaju da pronađu žrtve. Tematika Noći veštica zapravo predstavlja onu spirtulanu i magijsku stranu praznika jer naziv Halloween potiče od reči All Hallows’ Evening ili Noć svih svetih. U skladu sa tim, filmovi koje smo izdvojili prvenstveno će vas dobro zabaviti, možda i malo uplašiti pošto je ovo ipak specifična noć.

LJUBAVNE ČAROLIJE

Film s kraja devedesetih sa Sandrom Bullock i Nicol Kidman nosi snažnu poruku o različitosti, prihvatanju i praštanju. Sally Owens (Sandra Bullock) je porodična žena, prijatna i predana poslu, koja želi da njene ćerke imaju mirno i lepo detinjstvo. Njena sestra, Jillian Owens (Nicol Kidman) je razuzdana i veoma atraktivna devojka, koju muškarci konstantno uvlače u nevolje. Osim što su sestre, njih dve su i veštice koje pokušavaju da se sažive sa običnim ljudima dok prolaze kroz ogromno prokletstvo.

VEŠTICE

Ako tragate za filmom koji možete da pogledate sa decom, ovo je prava stvar. Reč je o adaptaciji romana Roalda Dahla, jednog je od najslavnijih autora knjiga za decu i odrasle. Njegov roman Veštice iz 1983. godine prati sedmogodišnjeg dečaka koji nakon smrti roditelja odlazi da živi kod bake. Ona mu često priča priče o vešticama koje žive na raznim krajevima sveta i kuju planove protiv dece, a sve su pod vladavinom najviše, Grand High veštice. Zaplet nastaje kada se dečak, za vreme praznika, slučajno nađe na konvenciji veštica na kojoj saznaje njihov zastrašujući plan da se reše sve dece ovog sveta. Pored sada već kultne adaptacije ove priče iz 1990. godine, postoji i nova verzija iz 2020, u kojoj glavne uloge tumače Anne Hathaway, Octavia Spencer i Stanley Tucci.

SMILE

Iako je imao premijeru pre manje od mesec dana, Smile je već postao omiljeni film među ljubiteljima ovog žanra. Priča počinje seansom na kojoj psihijatrica Rose Cotter svedoči bizarnom i traumatičnom incidentu pacijentkinje Laure Weaver zbog čega svuda oko sebe počinje da vidi njene jezive osmehe. Da bi pobegla od toga, moraće da se suoči sa bolnom prošlošću. Međutim, ono što je ovom filmu donelo toliku popularnost (osim odličnog marketinga) jeste činjenica da se bavi međugeneracijskog traumom i nasleđenim mentalnim bolestima na neočekivan način.

THE CRAFT

Priča prati četiri neonvencionalne protagonistkinje – Sarah Bailey je problematična tinejdžerka sa neobičnim sposobnostima koja se sa ocem i maćehom preselila iz San Franciska u Los Anđeles. U novoj školi, počinje da se druži sa vršnjakinjama koje su izopštene iz društva jer ih smatraju vešticama: Bonnie Harper, koja ima opekotine od automobilske nesreće, Nency Downs, koja sa porodicom živi u prikolici i ima nasilnog očuha, i Rochelle Zimmerman, Afroamerikanka koja je izložena rasištičkom nasilju od strane popularnih devojaka. Spaja ih obožavanje božanstva koje nazivaju Manon, a ovaj film je 90-tih godina bio omiljen među tinejdžerkama, koje su se osećale kao autsajderke i nisu se pronalazile u Pravnoj plavuši ili Zlim devojkama.

VEŠTICE IZ ISTVIKA

Kultni film sa Susan Saradon, Michelle Pfeiffer, Cher i Jack Nicholsonom uvek je dobra ideja za Noć veštica. Ko se ne seća, u malom gradu Istviku žive tri prijateljice koje su nezadovoljne svojim neispunjenim životima. Sukie je lokalna novinarka, Alexandra je vajarka i samohrana majka, a Jane sveže razvedena čelistkinja. Sve tri nemaju sreće sa muškarcima, pa jedne noći, iz dosade, odlučuju da zajedno zamisle savršenog muškarca i prizovu ga. Ovaj film još jedan je dokaz koliko je žensko prijateljstvo važno, ali i da dobri frajeri, mahom, na kraju ispadnu đavoli.

THE LOVE WITCH

Samantha Robinson sjajno je odigrala modernu vešticu Elaine, koja želi da pronađe muškarca koji će je stvarno voleti. Da bi ostvarila svoj san, pravi napitke i baca čini na momke koji joj se dopadaju, a njena magija ne deluje kako je očekivala, pa u samom činu zavođenja dolazi do nekoliko žrtava. Ovo je kemp horor koji predstavlja treš omaž trilerima iz 70-tih, ali i priča o ženskoj moći i seksualnosti, koja će vas zabaviti.

VEŠTICA

Radnja ovog filma odvija se početkom 17. veka, kada sedmočlana puritanska porodica zbog neslaganja sa vodećim ljudima u svojoj religijskoj zajednici biva prognana i prinuđena da pronađe dom u šumskim bespućima Nove Engleske. Ekstremno religiozni roditelji daju sve od sebe da u negostoljubivim uslovima decu odgaja u strogo dogmatskom duhu, ali kad njihova najstarija ćerka Thomasin ode u šumu da se prošeta sa tek rođenim bratom, u trenutku nepažnje, beba će nestati. Dilema da li je bebu odneo vuk ili veštica dovešće porodicu do granice pucanja. Mada je Robert Eggers inspiraciju za svoj debitanski film pronašao u starim običajima i zapisima sa suđenjima vešticama, ovo je u suštini moderna priča u kojoj se prepliću ideje starih verskih shvatanja i savremenog feminizma.

MR. HARRIGAN’S PHONE

Novi film Stephena Kinga prvenstveno govori o modernoj tehnologiji i našoj zavisnosti od nje. Zaplet počinje nakon smrti gospodina Harrigana, kada će Craig, tinejdžer koji se sprijateljio i radio čudne poslove za njega, odlučiti da svom mrtvom prijatelju pošalje poruku. Međutim, šok nastaje nakon što dobije odgovor od Harrigana.

ISKUŠENJE

Jedne noći, krajem 17. veka, sveštenik iz puritanske protestantske zajednice u Salemu zatiče svoju nećaku Abigeil i još desetak devojaka u neobičnom poganskom ritualu: devojke plešu i luduju, a Abigeil se maže krvlju petla i otvoreno priželjkuje smrt žene lepog Johna Proctora, u kog je nesrećno zaljubljena. On sumnja da su devojke opsednute vragom i započinje lov na veštice. Za to vreme Abigeil na sve načine pokušava da pridobije Johnonovu ljubav. Ako niste pogledali ovaj film, možda ćemo vas ubediti kada vam kažemo da glavne uloge tumače Winona Ryder i Daniel Day-Lewis.

PORODICA ADAMS

Ekscentrična porodica Addams priprema zabavu zbog povratka njihovog člana Festera, koji je 25 godina proveo u Bermudskom trouglo. Za to vreme, članovi porodice su se svake godine na dan njegovog nestanka okupljali i molili za povratak. Nakon dve i po decenije, njihove molitve su uslišene, a čovek koji odgovara Festerovom opisu kuca na vrata njihovog imanja, zajedno sa sumnjivom doktorkom, Gretom Greta Pinder-Schloss, i advokatom porodice Addams, Tullyjem Alfordom. Prema njihovim tvrdnjama Fester pati od amnezije, međutim, porodica ubrzo počinje da sumnja da je on varalica i deo opakog plana da se opljačka bogatstvo Addamsovih.

KERI

Adaptacija horor romana Stephena Kinga u režiji Adama DePalme, jedan je od filmova koje morate pogledati bar jednom u životu. Keri je priča o devojčici koja je odrastala u gotovo potpunoj izolaciji koju joj je nametnula njena verski zaluđena majka. Posle ponižavajućeg incidenta zbog kojeg drugovi iz razreda počinju da je surovo zadirkuju, nastavnik ih oštro kažnjava. Rešeni da joj se osvete, učenici kuju zaveru protiv nje, koja je trebalo da se odigra na proslavi maturske večeri, međutim, upravo tada, glavna junačinja otkriva svoje neobične mentalne moći. Ako vam kažemo da je Quentin Tarantino izjavio da je ovo osmi film na njegovoj listi omiljenih filmova, sigurni smo da ćete želeti da ga pogledate.

VRELA SRCA

Ovo je Halloween priča za sve romantičare. Posle epidemije zombija, R (Nicholas Hoult), izuzetno neobičan zombi, upoznaje devojku Julie (Teresa Palmer) i umesto da je pojede, spašava je od napada drugih zombija. Julie shvata da je R drugačiji od ostalih zombija i između njih se rađa posebna veza. Vrela srca su zabavni osvrt na klasičnu ljubavnu priču i poučan film o moći ljudske veze.

Tekst: INJournal magazin
Naslovna fotografija: Instagram (@shecomesincolors)

Podeli

Scroll to Top