Najlepši filmovi o putovanjima uz koje ćete obići ceo svet

Ukoliko već niste isplanirali izlazak s prijateljima, na kraju poslednjeg radnog dana u nedelji uvek možete da se opustite uz filmove o putovanjima. Naslovi koji će vas odvesti na drugi kraj planete ili u neke od najlepših svetskih gradova, probudiće u vama emocije zbog kojih ćete lako zaboraviti na izazove s kojima se svakodnevno suočavate. Ne tako mali broj ostvarenja u fokusu ima upravo putovanja, koja osim zanimljivih zapleta, donose i kadrove nestvarno lepih predela i upoznaju nas s različitim kulturama i običajima. Zato smo danas sastavili listu nekih od najboljih filmova s ovom tematikom zahvaljujući kojima ćete putovati iz topline svog doma.

IZGUBLJENI U PREVODU (2003)

Ostareli glumac Bob (Bili Marej) stiže u Tokio da snimi reklamu za poznati brend japanskog viskija. Pateći od nesanice, protagnosita jedne večeri silazi u lobi hotela gde upoznaje Šarlotu (Skarlet Johanson), usamljenu mladu Amerikanku s kojom nastavlja da provodi vreme po Šibuji – centralnoj četvrti japanske prestonice. Polako ali sigurno rađa se iskreno prijateljstvo između dve potpuno drugačije osobe. Oskarom nagrađeni film duboko zadire u teme usamljenosti, egzistencijalne krize i kulturnog šoka koji neminovno čeka strance pri poseti modernom Japanu.

LJUBAV U BARSELONI (2008)

Najbolje prijateljice, Amerikanke Viki (Rebeka Hol) i Kristina (Skarlet Johanson) odlaze u Barselonu gde planiraju da provedu leto uživajući u moru, suncu, vinu i nekom naivnom flertu. Zaplet nastaje kada upoznaju harizmatičnog slikara Huan Antonija (Havier Bardem), koji ih obara sa nogu, svaku na svoj način. Dok Kristina s njim ulazi u otvorenu romasu u koju se upliće i njegova bivša žena Marija Elena (Penelope Kruz) s kojom ima nerazjašnjene odnose, Viki započinje tajnu vezu s Huanom. Iskustvo, koje tom prilikom proživljavaju, obe će naterati da preispitaju sopstvenu seksualnost i dalje ciljeve i planove u životu.

JEDI, MOLI, VOLI (2010)

Nakon bolnog razvoda, Elizabet Gilbert (Džulija Roberts) tražeći smisao svog života ostavlja sve za sobom i kreće na jednogodišnji put. Otkriva čari italijanske kuhinje (jede), pronalazi duhovnost u Indiji (moli) i konačno se ponovo zaljubljuje u Indoneziji (voli). Iako izuzetno popularni, i knjiga i fim su doživeli oštre kritike i optužbe da je u pitanju površna, narcisistička zapadnjačka nju ejdž budalaština koja nema nikakvu težinu. Bilo kako bilo, naša odluka da uvrstimo ovaj film proizlazi iz fenomenalnih kadrova snimanih na fantastičnim lokacijama, a gledanje ovakvih sadržaja vodi nas na mesta koja oduvek želimo da posetimo.

DNEVNIK MOTORCIKLISTE (2004)

Dvadesettrogodišnji Ernesto Gevara ranih 50-ih kreće zastarelim motociklom iz Buenos Ajresa u pratnji starijeg prijatelja Alberta na svoje prvo putovanje po Latinskoj Americi. Mnoge nepravde koje će videti i doživeti usput ostaju duboko urezane u svest budućeg velikog revolucionara. Dnevnik motocikliste je priča o sazrevanju koja na divan i iskren način prikazuje kako putovanja imaju moć da zauvek promene i oblikuju naš pogled na svet.

DOBRA GODINA (2006)

Kao jedini naslednik pozamašnog vinograda i oronule vile, Maks (Rsel Krou) putuje u Provansu sa namerom da što pre proda novostečeno imanje. Neočekivani splet događaja polako navodi Maksa da da otkaz u uspešnoj brokerskoj firmi u Londonu i posveti se lepšoj i mirnijoj strani života na jugu Francuske. Iako možda jedno od najlošijih ostvarenja Ridlija Skota i Rasela Kroua, ovo je lagan i simpatičan film koji zbog tematike definitivno zaslužuje mesto na ovoj listi.

CENTRALNA STANICA (1998)

Dora je penzionisana učiteljica koja sastavlja kraj s krajem pišući pisma nepismenim mušterijama na glavnoj železničkoj stanici u Rio de Žaneiru. Kada Žozue, devetogodišnji dečak kojem je napisala pismo za oca kog nikad nije upoznao, postaje beskućnik nakon majčine smrti i sklonište nalazi na stanici, Dora odlučuje da uzme stvari u svoje ruke i povede dečaka na daleki put u nadi da će pronaći tatu. Brazilski kandidat za Oskara na dirljiv način prikazuje sudbine malih, običnih ljudi i ujedno vodi gledaoce na put kroz prirodne lepote ove ogromne južnoameričke zemlje.

PLAŽA (2000)

Jedan od najpoznatijih filmova snimljenih u Tajlandu na svojevrstan način uspeo je da još više omasovi turizam ove popularne turističke destinacije. Ričard (Leonardo Dikaprio), mladi Amerikanac slobodnog duha putuje kroz Tajland u potrazi za uzbuđenjima i dobrim provodom. Kada Dafi, ekscentrični ludak kog sreće u hostelu na Kaosanu u centru Bangkoka, oduzme sebi život, Ričard u njegovoj sobi pronalazi misterioznu mapu. U pratnji francuskog para iz hostela, glavni junak koristi ovu mapu da stigne do tajne rajske plaže nadomak ostrva Ko Samui

FRANCUSKI POLJUBAC (1995)

Kada joj verenik javlja iz Pariza da se zaljubio u drugu i da se ne vraća kući, Kejt (Meg Rajan) prevazilazi strah od letenja i odbojnost prema svemu što dolazi iz Francuske i odlazi da ga pronađe. U toku leta upoznaje iritantnog francuza Luka (Žan Reno) koji je koristi da prokrijumčari dijamantsku ogrlicu i retku vinovu lozu s kojima namerava da pokrene novi posao u domovini. Osim što obiluje kadrovima iz najlepših delova zemlje, ovaj film nas podseća na to da se najbolje stvari u životu ponekad dešavaju kada ih najmanje očekujemo.

SEDAM GODINA NA TIBETU (1997)

Odličan biografski fim snimljen po memoarima austrijskog planinara Hajnriha Harera koji provodi sedam dugih godina u Lasi, svetom budističkom gradu, gde se sprijateljuje sa mladim Dalaj Lamom i svedoči kineskoj invaziji na Tibetu 1950. godine. Iako je radnja smeštena u Tibetu, dobar deo filma je snimljen u Argentini, Austriji, Nepalu i Kanadi.

GOLI U SEDLU (1969)

Pošto su ugrabili poveću svotu novca preprodajom kokaina, dva bajkera kreću na epsko putovanje čoperima od Kalifornije do Luizijane s ciljem da stignu do Nju Orleansa taman na vreme za čuveni Mardi Gra festival. Iako na prvi pogled deluje kao da se film isključivo bavi nesputanim avanturizmom i uživanjem u porocima, ovo antologijsko ostvarenje u svojoj suštini je svojevrsno svedočanstvo o jednoj generaciji i vremenu hipika.

LOV NA ZELENI DIJAMANT (1984)

Usamljena američka autorka petparačkih ljubavnih romana, Džoan (Ketlin Tarner) kreće na opasno putovanje kroz Kolumbiju s namerom da oslobodi kidnapovanu sestru. Posle niza peripetija na putu upoznaje sunarodnika, lovokradicu po imenu Džek (Majkl Daglas), koji pristaje da joj pomogne da stigne do Kartagene de Indijas, lučkog grada na karipskom moru gde treba da se sretne sa sestrinim otmičarima. Kako je Kolumbija sredinom 80-ih bila izuzetno opasna zemlja s visokom stopom kriminala, ovaj film je skoro u celosti sniman u Meksiku, koji je tada ipak bio sigurnija opcija za filmadžije.

EVEREST (2015)

Vešto snimljen biografski film koji do detalja prati tragičnu sudbinu planinarske ekspedicije koja je u proleće 1996. krenula iz baznog kampa ka vrhu Everesta. Nakon uspešnog penjenja, jako nevreme i nedostatak kiseonika dovode do vrlo otežanih uslova za spuštanje sa planine, zbog čega osmoro planinara gubi život. Everest je sniman u italijanskim Alpima, Nepalu i na Islandu.

IZUZETNO PUTOVANJE JEDNOG FAKIRA (2018)

Samoproklamovani fakir i sitni prevarant s ulica Indije nakon majčine smrti kreće put u Francusku u potrazi za ocem kog nikad nije upoznao. Kada posle nesupele prevare u Parizu ostaje zarobljen u garderoberu Ikeinog salona, sudbina mu priređuje istinsku avanturu po starom kontinentu. Ova pomalo naivna ali simpatična komedija snimljena po istoimenom bestseleru podseća nas kako život može da bude jedna velika avantura – samo ako se usudimo.

TRAGOVI (2013)

Sredinom 1977. godine, dvadesetogodišnja Robin Dejvidson dobija sponzorstvo od časopisa Nacionalna geografija i kreće u avanturu koja će joj zauvek promeniti život. Put je vodi preko 2.700 kilometara divlje teritorije severne Autralije. Verni pas i četiri kamile njeno su jedino stalno društvo u nepristupačnoj pustinji. Tokom mukotrpnih devet meseci pešačenja, junakinja se povremeno susreće i sa Rikom, fotografom zaduženim da dokumentuje njen poduhvat. Ovo je sjajan film zasnovan na istoimenim memoraima koji su ovoj autorki donele svetsku slavu i uspeh.

PUT NAZAD (2010)

Ovo je istinita priča o grupi zarobljenika koja beži iz sovjetskog gulaga, pešačivši 11 meseci preko 6.000 kilometara kroz divljine Sibira i centralne Azije ka slobodi. Kako ih na putu prate mnoge opasnosti i prepreke, većina njih ne uspeva da stigne do cilja. Divna i poučna priča o požrtvovanosti, prijateljstvu i čovekovoj težnji za slobodom, ovaj film delimično je zasnovan na bestseleru Dugi Marš poljskog poručnika Slavomira Raviča koji je bio inspiracija mnogim avanturistima i istraživačima.

Naslovna fotografija: @lenaterlutter
Izvor: Zajedno oko sveta

Podeli

Scroll to Top