Filmovi zbog kojih ćete poželeti da imate (još jednog) psa

Svako ko je bar jednom u životu čuvao psa uverio se da oni zbilja jesu čovekovi najbolji prijatelji, jer radost i ljubav koju pružaju malo sa čim može da se uporedi. Odnos čoveka i psa česta je tema i u kinematografiji, pa su mnogi odrasli na klasicima kao što su Lesi se vraća kući ili 101 dalmatinac, a neki su se upravo nakon gledanja ovakvih filmova odlučili da sebi priušte kućnog ljubimca. Zato vam danas donosimo listu nama omiljenih filmova u kojima psi imaju vodeće uloge i verujemo da će mnogi posle gledanja nekog od ovih ostvarenja poželeti u svom domu (još jedno) štene.

MARLI I JA

Verovatno najpopularniji film o psima snimljen u novom milenijumu zasnovan je na autobiografskom bestseleru kolumniste Džona Grogana. Njegov lik je maestralno odigrao Oven Vilson – tek oženjeni pisac koji odlučuje da sa suprugom Dženifer (Dženifer Aniston) udomi svetlog labradora Marlija. Kada novog ljubimca dovedu kući, supružnici će vrlo brzo shvatiti da ta krznena lopta ima neverovatnu sposobnost da pojede i/ili uništi sve pred sobom. Kako godine prolaze, par razmišlja o proširenju porodice zbog čega odlaze da žive na selo, a Marli je već narastao u zabavno, razuzdao i potpuno nepredvidljivo kuče od 50 kg, koje će ih pratiti kroz sve izazove sa kojima će se susretati.

101 DALMATINAC

U malom londonskom stanu, dalmatinci Pongo i Perdi, i njihovi ljudski ljubimci Rodžer i Anita, presrećni su zbog dolaska 15 kučića. Ali kad ljubiteljka pegastog krzna, Kruela Devil (Glen Klouz) i njeni nespretni pomagači Džasper i Horas, kidnapuju kučiće, zajedno sa svim ostalim kučićima dalmatinaca iz Londona, Pongo i Perdi moraju da pozovu gradske životinje u pomoć. Plan ih vodi do uzbudljivog vrhunca prepunog urnebesnih trenutaka dok psi pokušavaju da nadmudre ljude koji su ih uhvatili i konačno srede Kruelu! U filmu se pojavljuje najveća i najslađa grupa pasa, ali u njemu glume i izvanredni i talentovani glumci, poput Džefa Denijelsa, Džoeli Ričardson i Džoan Plourajt.

SMISAO ŽIVOTA JEDNOG PSA

Verovatno ste se više puta zapitali šta vaš kućni ljubimac misli dok vas zamišljeno gleda u oči. Kroz ovaj film možda shvatite što je to u njegovoj glavi, kako životinje razmišljaju i kako oni shvataju naše postupke prema njima. Priča počinje kada jedanaestogodišnjak Itan i njegova majka spasu zlatnog retrivera koji je zarobljen u automobilu na velikoj vrućini. Uprkos protivljenju njegovog oca, porodica usvaja psa i daje mu ime Bejli. Od tog trenutka dečak i pas postaju nerazdvojni, međutim, kada Itan ode u drugi grad zbog fudbalske karijere, biće primoran da ostavi Bejlija kod kuće… Ovaj film zasnovan je na istoimenom bestseleru V. Brusa Kamerona.

BADI, PAS KOŠARKAŠ

Sniveli je klovn koji zapravo uopšte nije smešan. Ulogu glavnog zabaljača na dečjim proslavama obično preuzima njegov pas Badi koji zna da igra košarku. Međutim, kada mu dosadi da mu jedno kuče uvek krade zabavu odlučuje da ga napusti, a Badija pronalazi Džoš – povučeni dečak koji se posle očeve smrti s majkom preselio u drugi grad.
Suviše stidljiv da se prijavi za košarkaški tim, Džoš postaje njegov menadžer, ali kad svi odu kući on ostaje u sali i trenira sam. Jedne večeri Džoš otkriva da Badi ne samo da može da pogodi koš nego je bolji šuter od bilo kog drugog u timu. Kada to otkrije treneru Barkeru, koji gori od želje za novim pobedama, on odlučuje da Badi postane deo tima. Uskoro će ovaj pas postati toliko poznat da se pojavljuje i Sniveli koji zahteva da mu vrate njegovog ljubimca.

LESI SE VRAĆA KUĆI

Ova lista ne bi bila potpuna bez kultnog filma iz 1943. godine. Radnja počinje u malom mestu u Jorkširu gde živi dečak Džo s roditeljima i nerazdvojnim pratiocem, kujom Lesi, koja ga svakodnevno čeka ispred škole. Kada se jednog dana pas ne pojavi, Džo saznaje strašne vesti – da je njegova siromašna porodica prodala Lesi bogatom škotskom vojvodi i kolekcionaru pasa. Nakon što dva puta beži iz vojvodine jokširske rezidencije i vraća se Džou, vojvoda ga povede sa sobom na imanje u Škotsku. Uprkos velikoj udaljenosti, ovaj škotski ovčar neće odustati od svoje namere da se zauvek vrati prvom vlasniku. Zanimljivo je da su vernu kujicu Lesi u ovom, ali i u narednih sedam nastavaka, odigrali isključivo mužjaci, a u filmovima su zapažene uloge imali i neki od najpriznatijih glumaca tog vremena poput Elizabet Tejlor, Donalda Krispa, Dejmi Mej Viti, Edmunda Gvena…

Tekst: INJournal magazin
Naslovna fotografija: IMDb

Podeli

Scroll to Top