Filmovi zbog kojih jedva čekamo ovogodišnji FEST

Pod sloganom Novi hrabri svet, od 25. februara do 6. marta održaće se najznačajniji filmski festival u zemlji – FEST. Pedeseto izdanje Međunarodnog filmskog festivala tradicionalno će nam prižiti priliku da na velikom platnu odgledamo najveće hitove svetske kinematografije, ali i sve one skrivene bisere koje možemo da pogledamo samo na FEST-u. U okviru osam programa, premijerno će biti prikazano više od 80 ostvarenja, a projekcije će se održavati u 12 sala širom Beograda. Festival će biti otvoren filmom Strahinja Banović, reditelja Stefana Arsenijevića, a tokom deset dana publika će imati priliku da vidi veliki broj filmova koji su dobili nominacije za Oskara, zatim ostvarenja koja su nagrađena na dva najveća festivala u Evropi – Kanu i Veneciji, kao i čak 15 ne tako komercijalnih ostvarenja za koje verovatno ne bismo ni čuli da nije FEST-a. U nastavku vam donosimo listu filmova na koje bi trebalo da obratite pažnju.

BELFAST

Film o odrastanju devetogodišnjaka tokom nemira u Severnoj Irskoj kasnih 60-tih već je osvojio 38 nagrada i dobio čak sedam nominacija za Oskara. Mladi Badi se kreće kroz pejzaž borbe radničke klase, nasilja i kulturoloških promena. On sanja o glamuroznoj budućnosti koja će ga odvesti daleko od nevolja, a u međuvremenu utehu nalazi u svojoj harizmatičnoj porodici: tati, mami, babi i dedi.

PICA OD SLADIĆA

Pica od sladića prikazuje odrastanje Alane Kejn i Gerija Valentina, i otkriću prve ljubavi u dolini San Fernando, 1973. godine. Alana i Geri nikada se nisu sreli pre dana fotografisanja u njegovoj srednjoj školi. Ona je mlada žena koja želi da pronađe sebe van svog posla pomoćnika fotografa. On se već etablirao kao glumac i brzo će to reći Alani u pokušaju da je impresionira. Ana je zadivljena njegovim natprirodnim samopouzdanjem i oni uspostavljaju iskren, ali nezgodan odnos. U filmu, između ostalih, igraju Šon Pen, Tom Vejts i Bredli Kuper, a dobio je tri nominacije za Oskara.

MRAČNA KĆI

Ovaj film snimljen je prema istoimenom romanu Elene Ferante, a govori o Ledi koja odlazi sama na letovanje i tamo postaje zaokupljena mladom majkom i ćerkom koje posmatra na plaži. Uznemirena njihovim skladnim odnosom, ona je preplavljena sopstvenim sećanjima na teror, konfuziju i intenzitet ranog majčinstva. Jedan čin šokira Ledu i uvodi je u čudan i zlokoban svet njenog uma, gde je primorana da se suoči sa nekonvencionalnim izborima koje je donela i njihovim posledicama.

PARALELNE MAJKE

Novi film Pedra Almodovara premijerno je prikazan na festivalu u Veneciji, na kome je Penelope Kruz osvojila prestižno priznanje za najbolju glumicu, a ova uloga donela joj je i nominaciju za Oskara. Priča prati dve trudnice koje se sreću u porodilištu. Obe su neudate i zatrudnele su slučajno. Sredovečna Janis ne žali zbog toga i raduje se bebi, a adolescentkinja Ana je uplašena i kaje se. Nekoliko reči koje razmenjuju dok šetaju kroz hodnike porodilišta, čekajući da se porode, stvara blisku vezu među njima, koja se igrom slučaja razvija, menjajući im živote na neočekivani način.

DAN MAJKE

Britanska drama imala je premijeru na festivalu u Kanu, a zapažene uloge u ovom ostvarenju imaju filmske zvezde Olivia Kolman, Kolin Firt i Glenda Džekson. Radnja se dešava na proleće 1924, kada mlada sobarica Džejn radi kod Nivensovih, para koji je izgubio sina tokom Prvog svetskog rata. Ona ima ljubavnu aferu sa Polom, sinom Nivensovih komšija, koji se vratio sa fronta i ima snažan osećaj krivice preživelog.

VUK

Irsko-britansko-poljski film sa Lili Rouz Dep i Džoržom Mekajem, govori o Džejkobu koji veruje da je vuk zarobljen u ljudskom telu. Kada ga porodica pošalje na lečenje, on biva podvrgnut ekstremnim oblicima terapije. Nakon što upozna misterioznu devojku, koja misli da je divlja mačka, i dok njihovo prijateljstvo prerasta u zaljubljenost, Džejkob je pred izazovom: da li da se odrekne pravog sebe zbog ljubavi?

KUĆNI PRITVOR

Ruski film Alekseja Germana prikazan je na brojnim festivalima, među kojima su Kan i Karlovi Vari. U ovom ostvarenju univerzitetski profesor David kritikuje gradsku administraciju na društvenim mrežama. Umesto da se istraže gradonačelnikovi poslovi, David biva optužen za proneveru i stavljen u kućni pritvor. Međutim, on ostaje prkosan i neće da se izvini. Kako se suđenje približava, otvara se pitanje ima li nade da David dobije ovu bitku protiv Golijata?

TITAN

Film francuske rediteljke Žulije Dukorno osvojio je prošle godine Zlatnu palmu u Kanu, a i publika i kritika složile su se da je ovo jedan od najskandaloznijih filmova ikada. Glavna junakinja Aleksa je serijski ubica, koja je tokom dtinjstva imala ozbiljnu povredu glave, a u filmu ima i seksualni odnos sa automobilom.

DOGAĐAJ

Radnja ovog filma smeštena je u Parizu 1963. godine, kada glavna junakinja, inače strudenstkinja, želi da prekine neželjenu trudnoću, ali je u tome sprečavaju tadašnji zakoni. Rediteljka Odri Divan dobila je za ovo ostvarenja nagradu Zlatni lav za najbolji film na 78. Filmskom festival u Veneciji.

Ulaznice za FEST mogu se nabaviti na prodajnim mestima Tickets Vision-a i onlajn na sajtu tickets.rs (za projekcije u Kombank dvorani i Domu omladine), kao i na blagajnama dvorana u kojima se filmovi prikazuju: Kombank dvorana, Dom omladine, Dvorana kulturnog centra Beograda, Cineplexx Galerija, Cineplexx Ušće, Jugoslovenska kinoteka – Uzun Mirkova, Bioskop Fontana.

Tekst: INJournal magazin
Foto: Promo, IMDb

Podeli

Scroll to Top