Francuski književnik Patrik Modian dobitnik Nobelove nagrade

Najznačajnije priznanje na svetu, Nobelova nagrada danas je iz oblasti književnosti dodeljena francuskom piscu Patriku Modianu. Šezdesetdevetogodišnji književnik priznanje je dobio za sveukupni doprinos tokom decenija stvaranja, a njegovo najpoznatije delo je roman „Missing Person“ sa kojima je 1978. godine osvojio Prix Goncourt nagradu. U toj knjizi opisan je detektiv koji je izgubio pamćenje i njegov proces oporavka.

Modian potiče iz stare jevrejske porodice, a njegovi roditelji upoznali su se u Parizu za vreme nacističke okupacije, pa su gotovo sva njegova dela prožeta temom Drugog svetskog rata. U svom stvaralaštvu on po pravilu unosi i sopstvenu porodičnu istoriju, a uglavnom se bavi temama pamćenja, identiteta i vremena koje sa velikom strašću istražuje.

Novelova nagrada za književnost dodeljuje se od 1901. godine, a ovogodišnji laureat, stotinu jedannaesti je po redu. Iz njegove zemlje prethodno je nagrađeno jedanaest njegovih kolega. Švedsku akademiju koja odlučuje o ovom priznanju čini osamnaest članova.

Nagradni fond koji dobija Modian ove godine iznosi milion i stotinu hiljada dolara, ali su prestiž i slava koji su sastavni deo Nobelovaca neuporedivo veći.

 

Podeli

Scroll to Top