Frida Kahlo: Životne lekcije čuvene umetnice

Kada tragedija u ženi stvori umetnika i kada svu bol i strahote ona prenese na platno tada je moguće ući u jedan sasvim drugačiji svet. Frida Kahlo jedna je od najpoznatijih likovnih umetnica svih vremena koja je živela život koji je više ličio na dobar krimić nego li na život obične žene iz Meksika. U šestoj godini Frida je obolela od dečije paralize, a posledica bolesti bila je deformacija jedne noge. Iako je to već bila jedna tragedija, ona veća usledila je nekoliko godina kasnije kada je autobus u kojem se vozila udario tramvaj. U tom kobnom trenutku, život ove autentične slikarke poprima drugačiji smisao čije je posledice osećala do kraja života. Ali, u tom periodu u njoj se rodila slikarka koja će kasnije postati legenda među umetnicima. Njen život i umetnost koju je stvarala bili su apsolutno jedinstveni, a isticala se po šest ključnih odlika.

1. Bez tabu tema
Ništa nije tabu za Kahlo – neplodnost, pobačaj, bolest, seksualnost, rodna ravnopravnost… Svi aspekti ženskog života su na njenim slikama. Čak je naslikala i svoje krvarenja nakon pobačaja. Frida je najčešće radila autoportrete, za šta je imala logično objašnjenje.
– Slikam najčešće sebe, jer sam stalno sama, a i sebe poznajem najbolje – rekla je jednom.

3p fk 12715

2. Nikada nije odustajala
Kahlo fizički nedostaci nisu sprečili da ostvari svoje ciljeve. Nakon autobuske nesreće imala je čak 40 operacija i pretrpela mnogo fizičke i emocionalne boli. Nakon pobačaja, više nije mogla da ima decu, a 1952. godine, amputirana joj je desna noga. Ipak, te godine otvorila je svoju izložbu na kojoj su je doneli u improvizovanom krevetu.

3. Nije marila za feministički ideal ženske lepote
Frida je možda postala najprepoznatljivija po svojim spojenim obrvama, ali i brkovima. Iako je to izazivalo kontroverzne komentare, to je nije mnoho brinulo. Ona je prigrlila svoj autentični seksipil i znala je da ga istakne, a mnoge lekcije bi i danas mogli da naučimo od nje.

4. Nije krila svoju biseksualnost
Iako je bila u braku sa kolegom Diegom Riverom, oboje su imali i veze sa strane, a Frida je imala seksualna iskustva i sa ženama. Tu činjenicu nikada nije krila.

2p fk 12715

5. Izborila se za svoju edukaciju
Majka nije želela da se Kahlo školuje već je smatrala da treba da se uda i stvori porodicu. Ali, ona je kao tinejdžerka imala druge ideje i postala je jedna od prvih žena koje su primljene u Escuela Nacional Preparatoria, čime je stekla titulu akademika. Svoju snagu izražavala je i kao ekstremni socijalista, a samo 11 dana pred smrt učestvovala je u javnom protestu protiv američke intervencije u Gvatemali.

6. Odbacila je klasično viđenje mode
Frida je preferirala šarenu odeću koja je inspirisana meksičkom narodnom nošnjom. Tako je kroz svoj način odevanja takođe iskazivala svoju kreativnost i maštovitost. Haljine sa vezom, ružičaste čizme, mačkaste naočare za sunce, samo su neke od komada koje je Kahlo nosila.
Njeni izbori su delom bili i odraz njene želje da sakrije ožiljke od brojnih intervencija, pa je tako nosila duge suknje i haljine i bluze dugih rukava. Ipak, njen najveći zaštitni znak bilo je cveće u kosi. Jednostavno, ona je svojim stilom udovoljavala samo sebi.

1p fk 12715

Foto: Instagram/fridakahloofficial

Podeli

Scroll to Top