Greške koje uništavaju kosu, a svaka žena ih pravi

Mada svi želimo da imamo lepu i negovanu kosu, većina nas pravi niz propusta, makar i na nesvesnom nivou. Preterujemo u feniranju, peglanju ili farbanju, a kasnije pokušavamo da popravimo situaciju upotrebom jakih preparata za negu oštećenje kose. Međutim, svi dobro znamo da kada se dlaka jednom ošteti nije tako sanirati štetu te da je pažljiva nega jedini put do zdrave i sjajne kose. Zato je potrebno da se pravilno češljamo, smanjimo broj pranja, izbegavamo upotrebu prese i figara. U nastavku pogledajte koje su to najčešće greške kojima uništavamo kosu.

FARBANJE KOSE

Fabre za kosu najviše mogu da oštetite dlaku i zbog toga treba biti jako oprezan. Najbolje rešenje je da kosu bojite kod frizera, a da je potom kod kuće negujete preparatima namenjim za farbanu kosu. Ukoliko se, ipak, farbate sami, konsultujte profesionalce pre izbora odgovarajuće farbe i hidrogena i pažljivo negujte kosu između dva farbanja.

PRESA ZA KOSU I FIGARO

Stilizovanje kose aparatima kao što su presa ili figaro, takođe, u velikoj meri oštećuje folukul dlake. Zato ne bi trebalo da ih koristite svakodnevno već samo za specijalne prilike i budite pažljivi prilikom upotrebe. Devojke s taknom dlakom ne bi smele da podese temperaturu ovih aparata na više od 300 stepeni dok je onima s nešto debljom dlakom dozvoljeno do 400 stepeni. Pre upotrebe prese ili figara obavezno stavite sprej koji štiti kosu od toplote.

FENIRANJE

Sušenje kose fenom isušuje dlaku koja usled toga postaje sklona lomljenju. Znamo da je većini žena život bez feniranja nezamisliv i zato imamo praktične savete o tome kako da izbegnete štetu ili da je svedete na minimum. Pre svega, isto kao i kod stilizovanja presom ili figarom, naprskajte kosu sprejem koji je štiti od toplote pre nego što uključite fen. Tokom sušenja se potrudite da fen udaljite od kose bar 1,5 do 2 cm odnosno da ga ne naslanjate direktno na dlaku.
Ono što nikako ne bi trebalo da radite jeste da fenirate već suvu kosu. Mnogo je žena koje ne peru kosu svaki dan (što je dobro), ali zato svakodnevno oblikuju fenom suvu kosu, a to je jedna od najgorih stvari koju možete da uradite. Zato je bolje i da svakog dana perete kosu, iako se ni to ne preporučuje.

ZAŠTITA OD SUNCA

Baš kao što je našoj koži potrebna zaštita od sunca, isto važi i za kosu, posebno u letnjim mesecima. Većina sprejeva koji se kosriste za zaštitu kose od toplote istovremeno je štite i od štetnih sunčevih zraka, pa ako vas u prethodnom delu teksta nismo ubedili da su vam ovakvi proizvodi potrebni, verujemo da ste sada to shvatili.

GUMICE ZA KOSU

Ukoliko imate običaj da skupljate kosu u rep ili punđu obratite pažnju na to kakve ćete gumice koristit. Umesto običnih, svaki frizer će vam preporučiti spiralne gumice koje gotovo uopšte ne oštećuju dlaku, a još bolja opcija su svilene scrunchy gumice.

PAŽLJIVO S ČEŠLJEVIMA

Verovatno već znate da agresivnim češljanjem ili četkanjem možete da pokidate krajeve i zato budite nežni prema vašoj kosi. Ukoliko je sklona tome da se mrsi i teško se rasčešljava, kupite silikonsku četku ili je češljajte samo kad je mokra.

PRANJE KOSE

Kao što smo već rekli u prethodnom delu teksta, svakodnevno pranje se ne preporučuje, jer šamponi uništavaju prirodna ulja iz vaše kose i isušuju je. Preporučeno vreme između dva pranja je najmanje 2 dana, a između pranja možete koristiti suvi šampon. Ukoliko imate suvu i gustu kosu, možete je prati na 3-4 dana. Ipak, imajte u vidu da ne bi trebalo da je perete ni ređe od toga jer to što se vaša kosa nije masna ne znači da se nije nakupila prljavština na temenu glave koju je potrebno ukloniti.

HLOR I MORSKA VODA

Verujemo da već znate da voda iz bazena koja sadrži hlor i slana morska voda nisu prijatelji naše kose. Zato nakon kupanja obavezno isperite kosu običnom vodom.

Tekst: INJournal magazin
Naslovna fotograija: @matildadjerf
Foto: Instagram

Podeli

Scroll to Top